Slovenija
5217 ogledov

Zagrozili z deložacijami, sedem so jih dejansko izselili

Nepremičnine
Če najemnik obratovalnih stroškov ne plačuje, jih mora lastnik.

Mariborski javni medobčinski stanovanjski sklad se je tudi v minulem letu soočal s problematiko neplačevanja najemnin in obratovalnih stroškov, se pa v zadnjih letih tudi zaradi nekaterih ukrepov umirja problematika s tem povezanih deložacij. V letu 2018 so morali izvesti sedem deložacij, kar pa je znatno manj kot v časih najhujše krize.

Po podatkih, ki so jih posredovali iz stanovanjskega sklada, so morali lani neplačnikom zagroziti s 65 deložacijami, do konca leta pa so jih izvedli sedem, pri čemer je en dolžnik še pred deložacijo stanovanje vrnil sam. Ostale so odložili, vmes pa s 24 najemniki sklenili nove pogodbe.

Skupnost za mlade Gerbičeva Nepremičnine Slovenija Stanovanja, ki jih bo še letos gradil stanovanjski sklad

Številke so bile pred nekaj leti precej višje, saj so še leta 2015 razpisali kar 147 deložacij, ter jih 44 tudi uresničili. Tudi predlani so izvedli 15 deložacij, potem ko so s tem najhujšim ukrepom zagrozili 75 neplačnikom.

670 tisoč evrov za neplačane stroške

Kot so pojasnili na mariborskem skladu, se s problematiko neplačevanja najemnin redno srečujejo, ob tem pa sklad dodatno bremeni tudi zakonsko določena subsidiarna odgovornost lastnika stanovanja za obratovalne stroške najemnika v primeru, ko ta stroškov ne plačuje. Najemniki, ki so že v izvršbi, so bili ob koncu lanskega leta skladu dolžni za dober milijon evrov, še dodatnih 670.000 evrov pa za neplačane stroške.

Nepremičnine Do konca leta? Slovenija Plačuješ najemnino, a je stanovanje potem tvoje

Na skladu sicer aktivno spremljajo plačevanje najemnikov in sodelujejo s Centrom za socialno delo Maribor ter drugimi nevladnimi organizacijami. Pred časom so se povezali tudi z Društvom za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, s katerim sodelujejo v okviru programa preprečevanja deložacij in ohranjanja obstoječih nastanitev. Slednji ponuja psihosocialno podporo najemnikom v stanovanjih in bivalnih enotah, s čimer skušajo preprečiti morebitne zaplete in deložacije.

Obročno odplačilo dolga

Mariborski stanovanjski sklad sicer dolžnikom ponuja tudi možnost obročnega odplačila dolga in plačila dolga iz socialnih transferjev, na primer iz izredne denarne socialne pomoči. Če ne pomaga niti to, so zoper neplačnike prisiljeni ukrepati z vložitvijo izvršilnih predlogov za plačilo najemnin, tožb na odpoved najemnih pogodb in predlogov na izpraznitev stanovanja.

Stanovanje, ki ga prodaja Stanovanjski sklad JSS MOL, Petkovškovo nabrežje 67 Slovenija Najemnine v Ljubljani poletele, stanovanja oddajo praktično takoj

Na skladu, ki poleg Mestne občine Maribor, pokriva še občine Hoče-Slivnica, Miklavž na Dravskem polju, Duplek, Rače-Fram in Starše, trenutno upravljajo z 2027 neprofitnimi, 76 neobnovljenimi tržnimi, 37 službenimi, 23 obnovljenimi tržnimi in 15 oskrbovanimi stanovanji.

Vsako leto objavijo razpis za oddajo neprofitnih stanovanj, na katerem zainteresiranim dodelijo okoli 50 stanovanj, kar pa je odvisno od števila sproščenih enot. V nujnih primerih oddajajo tudi začasne bivalne enote, teh pa imajo trenutno na razpolago 44.

stanovanja Slovenija "Lastniki raje puščajo stanovanja prazna"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 17:32 26.januar 2019.

    Podatki so za neprofitna stanovanja občine MB . Kaj pa neplačniki zasebnih stanodajalcev ,ki ne plačujejo skupnih stroškov ogrevanja ,vode,odvoza smeti ? Vse to upravnik porazdeli med ostale stanovalce ob tem pa vloži zahtevek zoper neplačniki. Tako si upravniki ustvarjajo ...prikaži več dobiček za nakupe nepremičnin . Temu se reče goljufija in oškodovanje stanovalcev. Prosim ne omenjate inšpektorjev .