Slovenija
22 ogledov

Zahteve za umik z Googla imela tudi naša vlada

transparency report SLO 2009 Prt Scr Transparency Report
Google je na željo slovenskih oblasti filtriral nekatere vsebine, bilo naj bi jih do deset. Vemo za umik posnetka zaprte seje vlade z Youtuba. Je bilo zahtev več? Nemčijo skrbijo nacistične vsebine, ZDA pa ne želijo, da gledamo posnetke njihovih nasilnih policistov.

Spletni gigant Goggle je na željo slovenskih oblasti filtriral določene internetne vsebine, cenzura pa je potekala med julijem in decembrom 2009, kažejo podatki Google Transparency Report. Točnega števila zahtev ne bodo objavili, sicer naj bi jih bilo manj kot deset, ker bi tako lahko razkrili podatke.

Seja slovenske vlade na Youtubu

Eden od bolj znanih primerov, ki spada med tovrstne zahtevke, so posnetki s seje vlade (tako Janeza Janše kot Boruta Pahorja), ki so prišli na spletno stran YouTube pod naslovom Stari obrazi. Portal YouTube je namreč v lasti Googla. Potem ko je vlada dosegla umik video posnetkov z zaprtih vladnih sej, so bili ti znova pojaviljeni in postopek zahteve za umik posnetkov so morali ponoviti.

Za katere vsebine so zahtevali umike in iz kakšnega razloga, smo povprašali tudi vlado, odgovore pa še čakamo.

Nemčija želela umik 583 vsebin

Britanska vlada je, na primer, zaprosila za umik 135 video vsebin z YouTuba, ki so se nanašale na nacionalno varnost. Nemška vlada se ukvarja s problemom ekstremizma, zlasti v zvezi z objavo materialov z nacističnimi vsebinami prav tako na YouTubu, kjer so zaprosili za umik 583 video posnetkov. Ameriška vlada je največkrat želela ostranitev posnetkov nasilnih policistov, a se Google ni strinjal, zato je odstotek odobrenih ZDA zahtev veliko nižji - 63 odstotkov.

Število zahtev po umiku vsebin narašča

Kot so ob zadnji izdaji poročila ugotavljali tuji mediji, Googlovo poročilo kaže splošen trend naraščanja zahtev vlad držav, zakonodajnih organov in sodišč po umiku vsebin, ki kršijo pravice in zakon. Šlo je za zahteve zaradi  vprašanja zasebnosti, spodbujanja nasilja ali sovražnega govora in "drugega" - kategorije, ki vključuje civilnopravne zadeve in sodne naloge. Google je sporočil, da je v 82 odstotkih primerov delno ali v celoti izpolnil prošnje vlad.

Toda številke so verjetno precej višje, kot je javno razkrito, ker so mnoge od teh zahtev zaupne narave in povezane z nacionalno varnostjo.

Komentarjev 3
  • Gboris Boris 16:45 28.februar 2012.

    Ne vem zakaj delamo tukaj prav posebno velik problem. Poglejte podatke za demokratično Nemčijo. Namreč: 1. Obdobje Jan-Jun 2010 so cenzurirali 124 zadev oz. 1407 file-ov2. Obdobje Jul-Dec 2010 so cenzurirali 118 zadev oz. 1932 file-ov3. Obdobje ...prikaži več Jan-Jun 2011 so cenzurirali 125 zadev oz. 2405 file-ovSpecifikacijo zadev oz.razloge pa si lahko ogledate sami.Nisem za cenzuro s strani vlade, vendar če so zadeve žaljive ali s tem diskvalificirajo posameznika zaradi nekega povsem drugačnega-sovražnega pogleda, pa je res nesmiselna takšna objava, saj se tem vznemirja državljane ali jih celo zapelje na drugačno pot in mišljenje.Vsekakor pa bo zanimivo prebrati komentar vlade, zakaj in kdaj je posegala ter zahtevala pri Goggle-u cenzuro.

  • DULE 15:28 28.februar 2012.

    spodaj še je en miss spellGoggle je na željo slovenskih ...

  • DULE 15:18 28.februar 2012.

    Napiše se Google ne pa Goggle