Slovenija
151 ogledov

Izbrišite zgodovino iskanj do 1. marca!

Google, izbriši zgodovino Prt Scrn
Prvega marca bo Google uvedel poenoteno politiko zasebnosti, zato izbrišite zgodovino iskanj prek Googlovega iskalnika in tudi onemogočite možnosti shranjevanja podatkov v bodoče, pozivajo strokovnjaki.

Pred prvim marcem, ko bo ameriški spletni velikan Google uvedel novo oziroma poenoteno politiko zasebnosti, izbrišite zgodovino iskanj prek Googlovega iskalnika, uporabnike pozivajo poznavalci. Z uvedbo nove politike bo namreč omogočeno tudi povezovanje podatkov iz različnih, doslej ločenih Googlovih storitev, kot so Gmail, Google+, YouTube, Google Maps in tako dalje.

Svetujejo tudi onemogočenje možnosti shranjevanja teh podatkov v bodoče, da bi preprečili povezovanje zgodovine iskanja s podatki, ki so jih dali na voljo drugim Googlovim storitvam.

Zgodovina brskanja lahko pove veliko o človeku

Tovrstno ločevanje je bilo zelo pomembno zaradi zaščite občutljivih oziroma osebnih podatkov, saj je uporabnikova zgodovina iskanja lahko precej zgovorna in lahko razkrije podatke o uporabnikovi lokaciji, interesih, starosti, spolu, verskem ali političnem prepričanju, celo zdravstvenih težavah. V Sloveniji  k pazljivosti poziva ekipa projekta Varni na internetu pod okriljem Slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT.

Google: Za čim boljše rezultate iskanja

Google želi z novo politiko doseči, da bi uporabnika v okviru svojih storitev obravnaval kot enega posameznika in mu tako posredoval čim boljše rezultate iskanja, vsebine in oglase. Hkrati želi uporabnikom zagotoviti jasno in enotno politiko zasebnosti, ki velja za vse Googlove storitve.

Slovenska informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je že pred časom opozorila, da se sporni pravilnik na marsikateri točki nevarno dotika ali celo presega meje sorazmernosti, sicer enega temeljnih načel zakona o varstvu osebnih podatkov in s tem tudi varovanja zasebnosti.

Velikani za politiko zasebnosti pri uporabi mobilnih aplikacij

Google, Apple, Microsoft, Hewlett-Packard in RIM so se dogovorili o okrepitvi zaščite zasebnosti uporabnikov. Od ponudnikov aplikacij, narejenih za mobilne naprave, bodo zahtevali, po vzoru običajne programske opreme, zagotovitev tudi politike zasebnosti v primeru, da aplikacije zbirajo osebne informacije. Tako bodo uporabniki vedeli, katere informacije o njih se zbirajo in v kakšne namene, je sporočila kalifornijska državna tožilka Kamala Harris.

Komentarjev 3
  • Matevž Špacapan 22:06 15.april 2012.

    To sploh ne pomaga. To izbrišeš ti iz svojih oči, ostane pa vseeno na Google strežnikih

  • cirilyo 20:45 29.februar 2012.

    Hahaha, da folk malo počisti. Kaj ti ni jasno, da google zasluži izključno na podlagi tega, koliko je velik? Ter da merilo je odvisno izključno od količine uporabnikov. Kateri naj bi po tvojem za seboj malo počistili. Zelo poceni prodajaš ...prikaži več svojo identiteto, zic. Za nekaj brezplačnih storitev se pustiš bombardam oglaševanja. Bravo. Namesto, da te google še naprej posiljuje s svojo politiko in oglasi, raje obrni ploščo. Poglej si tole: www.wazzub-slovenia.co.cc

  • zic 09:05 24.februar 2012.

    to so navadne klobase, ki pač ne delujejo tako kot vi pišete...v bistvu pa mislim, da je to malo iz trte zvito...pač hoče google, da folk malo stvari počisti, ker so zasičeni in s tem ustrahovanjem mislijo da pa bodo ...prikaži več pridobili zasičen prostor.