Slovenija
59745 ogledov

Zajc: Niti to ni izjema za pogoj PCT

Simon Zajc Tamino Petelinšek/STA
Pogoj PCT tudi, ko greste po bencin. Kje še in kaj so izjeme?

Glede na najnovejši vladni odlok bodo od srede PCT pogoj morali izpolnjevati vsi, ki so uporabniki storitev ali pa so prisotni pri izvajanju neke dejavnosti, torej vsi zaposleni.

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.
"Torej, če greste v prodajalno, ki v pretežni meri prodaja živila in pijačo, PCT pogoja ne potrebujete,"
razlaga Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. 

PCT pogoj, tudi, ko greste po bencin ali v cerkev

Pogoj PCT pa je potrebno izpolnjevati, če se lekarna oziroma trgovina z živili nahaja znotraj trgovskega centra. "Vemo, da nekdo, ki gre v lekarno znotraj trgovskega centra, lahko gre še v sto ostalih trgovin, zato ta izjema v trgovskih centrih ne velja," razlaga Zajc.

Prav tako med izjemami ni bencinskih servisov, tudi za vstop v prodajalno, kjer plačamo gorivo, moramo torej izpolnjevati pogoj PTC, oziroma ga mora prodajalec preverjati. Prav tako morajo pogoj PCT izpolnjevati udeleženci verskih obredov. Kot dokazilo za izpolnjevanje pogoja PCT upošteva vsako verodostojno dokazilo, iz katerega sta razvidna identiteta in datum cepljenja, testiranja oz. obdobje prebolevnosti, pojasnjujejo na vladi. 

Preverjanje PCT pogoja pri vstopu v trgovinski center

V trgovskih centrih bodo PCT pogoj preverjali na vstopu v center. "Po tej logiki nobena oseba, ne more biti znotraj centra, ne da bi ta pogoj izpolnjevala, posledično bi bilo nesmiselno, da vsaka trgovina posamično preverja ta pogoj," razlaga Zajc. 

Trgovine, nakupovalni centri ter vse organizacije, kjer se izvajajo delovni procesi, morajo na vidnem mestu objaviti obvestilo o obveznosti izpolnjavanja pogoja PCT.

"V neskončnost lahko iščemo izgovore, zakaj se to ne da delati. Ko stopimo čez mejo vidimo, da v Avstriji to poteka mirno, brez težav, povsod na minuto pogledajo veljavnost testa, v Avstriji je veljavnost testa en dan. Verjamem, da z zavedanjem, da to ni omejevalni pogoj, ampak pogoj, da lahko pustimo gospodarstvo odprto, lahko to izvajamo tudi pri nas," pravi Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. 

"Gostinec ali trgovec odgovarja za to, da je PCT pogoje preverjen"

"Če potrošnik pogoja PCT ne izpolnjuje, ne more koristiti določene storitve. Tako tukaj tudi ne more priti do vprašanja o globi, zaposleni v gostinstvu ali trgovinah, tej osebi ne postrežejo. Gostinec ali trgovec torej odgovarja za to, da je pogoj PCT preverjen, preden postreže," razlaga Zajc.  
Strošek testiranja je breme vsakega posameznika. Vsi potrošniki, ki niso cepljeni ali prebolevniki morajo HAG test opravljati na 48 ur, PCR test je veljaven 72 ur. 

Stroške testiranja na delovnem mestu nosi delodajalec

"Stroške samotestiranja na delovnem mesti zato, da lahko cepljeni in preboleli delajo, nosi delodajalec," pravi državni sekretar. Glede na odlok, se pogoj PCT v delovnih organizacijah preverja enkrat tedensko na enako časovno razdaljo.
Kot primer dobre prakse navaja Zajc ministrstvo za gospodarstvo in industrijski razvoj, kjer pogoj PCT preverjajo ob ponedeljkih. Necepljeni in tisti, ki covida niso preboleli, se samotestirajo na delovnem mestu. Tisti, ki so pozitivni, so napoteni k svojemu zdravniku in nato na PCR test. 

Za cepljenje dodatni dan dopusta ali finančna nagrada?

Ravno zaradi stroškov testiranj iz gospodarstva že prihajajo pozivi glede obveznega cepljenja. "Naše ministrstvo si prizadeva za čim večjo precepljenost, tako si prizadevamo tudi, da delodajalci to dosežejo s kar se da pozitivnim pristopom, ali je to dodatni dan dopusta, ali je to kakšna dodatna denarna nagrada," pa gospodarstvenikom svetuje Zajc. 

 

 

 

 

Komentarjev 21
  • levidesnicar 23:27 13.september 2021.

    Gremo se selit v Švedsko, Švico, Belorusijo,... verjetno je tam že večino umrlih državljanov, ki se niso cepili, ker nimajo tako učinkovitih izsiljevalskih ukrepov za cepljenje kot pri nas..

  • rd2dmk2 21:28 13.september 2021.

    uf ma jest nisem glih z mesta doma, kako naj pridem do cepilnega mesta.. na avtovus ne smem, v avtu je tank prazen, bicikl, ma prazne gume. a bi me kaco pršu iskat, pa da me pele cepit. ( aja ...prikaži več kje pa se je zgubu ta koordinator, ga nič ni za videt)

  • vzev 18:18 13.september 2021.

    Pride gost v gostilo, preveri se PTC, naroči kavo in sok. Natakarica to prinese in gre v notranjost lokala. Potem pa pride prijatelj tega gosta(brez PTC), prisede in pije kavo, prvi gost pa sok. Potem bo pa gostilna dobila kazen, ...prikaži več ker je natakarica postregla gostu, čeprav nima PCT. Pač neumnost te vlade. Naj bodo stranke odgovorne za PTC. Čeprav bi bilo najbolje, da prenehajo s temi bedarijami.