Slovenija
26878 ogledov

Zakaj je Hrvaška še vedno na rdečem seznamu

Hrvaška obala
1/2
Profimedia
Epidemiološke razmere v Sloveniji so trenutno slabše kot na Hrvaškem. Na vprašanje, koliko časa bo se zahtevana karantena za vse, ki se vračajo s Hrvaške, je Kacin v četrtek odgovoril, da na Hrvaškem ni tolikšnega napredka, da bi se lahko odločili, da jo lahko uvrstimo v rumeno, tako da bi bil tak ukrep preuranjen.

Slovenska meja za uvrstitev na rdeči seznam je sicer 40 aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev. A Slovenija jih ima trenutno 72, medtem ko jih ima Hrvaška 65. Zelo poenostavljeno to pomeni, da je večja verjetnost, da se okužite doma, kot da se okužite na Hrvaškem.

Poleg tega imamo v Sloveniji celo večji delež pozitivnih testov, Na Hrvaškem je bil po včeraj objavljenih podatkih 4,3, pri nas pa 5,3 odstotka.

Medtem ko je Hrvaška z dvotedensko incidenco 65 na rdečem seznamu, sta še vedno na zelenem seznamu Avstrija (108) in Madžarska (117). Na rumenem seznamu sta Češka (229) in Francija (204), medtem ko je Nizozemska na rdečem seznamu s skoraj pol nižjo incidenco (132).

"Vlada se bo morala odločiti in spremeniti seznam. V tem trenutku imamo zelo veliko incidenco v Avstriji in na Madžarskem, ta se je sicer sama zaprla in tja potuje zelo malo ljudi. Bosna ima podobno incidenco, pa je rdeča, Madžarska in Avstrija še vedno zeleni, Boljša od nas je samo Italija," je dejal Kacin in napovedal, da bosta Avstrija in Madžarska zelo verjetno prestavljeni na rumeni seznam. Zakaj le na rumeni seznam, če nanj kljub skoraj pol nižjemu kazalniku ne sodi Hrvaška, Kacin ni pojasnil.

Uvrstitev države članice EU na rumeni seznam za slovenske državljane ničesar ne spremeni, bodo pa morali v karanteno državljani teh držav, ki bi prišli v Slovenijo. "Moramo opozoriti vse prebivalce Slovenije, naj potovanja v te države omejijo le na najnujnejša," je učinek uvrstitve na rumeni seznam pojasnil Kacin. Dodal je še, da se bodo od spremembah seznama ukvarjali predvsem s sosednjimi državami. 

Uvoženi primeri | Avtor: Nijz Nijz
Ob tem je treba poudariti, da je število uvoženih primerov s Hrvaške približno toliko kot iz vseh drugih držav skupaj, a v zadnjih dveh tednih jih je bilo le šest, medtem ko jih je bilo iz Avstrije enajst, iz Češke in Madžarske pa le dva.

Enotni evropski kriteriji za uvrščanje držav, o katerim smo poročali, še niso bili sprejeti. Načeloma so se vse države strinjale s poenotenjem, a ni dogovora o tem, kako. Po predlogu Evropske komisije, bi bile rdeče države z več kot 150 aktivnimi okužbami ter države z več kot 50 okužbami, če imajo več kot tri odstotke pozitivnih testov. V to skupino trenutno sodi Slovenija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • lotus 22:02 26.september 2020.

    Zato ker je politika gnjila,najlažje je kritizirati drugega sebe pa ne videt, skratka v riti je je vse in povsod

  • posos47971 20:47 26.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim........ quality9.best

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:21 26.september 2020.

    vsi na hrvaško doli je bolj varno ha ha ha bumbarji presneti