Slovenija
36 ogledov

Zakaj je odstreljen šef NLB

Kaj nas čaka, če bo zamenjan vsak, ki ne bo po okusu Zorana Jankovića?

Zoran Janković je v ponedeljek povedal približno takole: "Že skoraj leto dni ne hodim več v NLB, ker menim, da jo vodijo slabo." V torek pa je odstopil predsednik njene uprave Božo Jašovič.

Že druga državna banka je tako v zadnjih dneh ostala brez šefa. Predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič je odstopil pred nekaj dnevi.

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Prav je, da šefi bank letijo. Saj so delali zanič. Slovenija je v tako imenovanem kreditnem krču že dve ali tri leta. Podjetja ne dobijo prepotrebnih posojil in usihajo tudi zato. A odstrel Jašoviča in Kovačiča ne daje upanja, da bo bolje.

Bankirji namreč pravijo, da ne odobravajo posojil, ker so podjetja prezadolžena. Ker so finančno prešibkega zdravja.

Kaj to pomeni? Gospodarstvo lahko dobi svež denar le, če bodo banke znižale merila pri odobravanju posojil. Če bodo radodarneje posojale tudi finančno šibkim prosilcem. Gospodarska rast bi se tako sprva sicer okrepila, vendar bi bila to nezdrava rast. Vodila bi samo še v globlje finančno brezno. Šibki ne morejo odplačevati posojil.

Jašovič je menda odstopil tudi zato, ker je prišel navzkriž z nadzornim svetom glede prodaje Mercatorja. Nadzorniki so odločanje sinoči preložili. Podobna zgodba kot s posojili: poslovanje banke je podrejeno drugim interesom in ne preudarnemu ustvarjanju dobička. Takšne banke pa dajejo potuho slabemu delu gospodarstva.

In najpomembnejše vprašanje – kaj nas čaka, če bo letel vsak, ki ne bo po okusu Zorana Jankovića.

Komentarjev 9
  • privat 08:18 25.december 2011.

    tukaj so dobre odpremnine...sej jih mi poravnamo..

  • Žurnalček 10:17 22.december 2011.

    Ti še svojo narodnost ne znaš zapisati pravilno, kaj šele da bi do nje imel tako spoštovanje , da je napišeš z veliko začetnico!

  • Žurnalček 10:15 22.december 2011.

    Kdo ti je rekel da sem Slovenc . Sem Nemec .