Slovenija
104 ogledov

Zakaj na mejo ne pošljejo več policistov?

Obrežje Barbara Barbič
Gneče na meji so bile že danes, čeprav se prazniki še niso začeli. Policija bo na mejo za vikend poslala toliko policistov, da bo mogoče izvajati mejne kontrole na vseh stezah. Poudarjajo, da so odvisni tudi od kadrovskih potencialov na hrvaški strani, saj brez njih želenega učinka ne bo.

Dopoldan so turiste, ki so potovali v smeri proti Hrvaški na mejnih prehodih pričakale dolge kolone. Pri izstopu meje na Obrežju je bilo tako potrebno čakati 3 ure in pol, čeprav se prazniki še začeli niso. 

Prometni koledar za petek in soboto napodlan napoveduje še večjo gnečo, saj je v primerjavi z povečano gostoto prometa predvidena visoka gostota prometa (oranžna oznaka). 

Težave s kolonami pred mejo so se začele po uveljavitvi uredbe o sistematičnem preverjanju vseh potnikov, zato nas je zanimalo, zakaj policija na mejo ne pošlje več policistov, ki bi zagotavljali pretočnost prometa. 

Prometni koledar | Avtor: PIC PIC
Na mejah kadrovske okrepitve

"Policija bo glede kadrovskih okrepitev ravnala podobno kot sicer pred večjimi pričakovanimi zgostitvami," glede prihajajočega vikenda pojasnjuje Vesna Drole z Generalne policijske uprave. Dodaja, da so kadri načrtovani tako, da je mogoče izkoristiti vse infrastrukturne rešitve, t. j. izvajati mejne kontrole na vseh stezah. "Posebne kadrovske okrepitve so namenjene predvsem vključevanju v postopke v primeru operativnih ukrepov."

Ob tem poudarja, da je načrtovanje kadrovskega potenciala na mejnih prehodih, kjer se izvaja skupna mejna kontrola, odvisen tudi od razpoložljivih kadrovskih virov hrvaških varnostnih organov, saj v nasprotnem primeru, ne bi bilo željenega učinka.

Policisti opozarjajo na kadrovsko podhranjenost

Pri Policijskem sindikatu Slovenije opozarjajo tudi na kadrovsko podhranjenost. "Kadrovska podhranjenost bo na mejah gotovo ogromen problem, mi smo na to javno že opozorili," pravijo v PSS, ki ga vodi Radivoj Uroševič. Napovedujejo zelo dolge čakalne dobe, bistveno povišano varnostno tveganje, neposredno in posredno gospodarsko škodo in onemogočeno hitro prehajanje meje, na kar, poudarjajo, so opozarjali že pred sprejetjem uredbe. 

"Očitno uradniki v Bruslju in vladi niso seznanjeni z realnim stanjem ali pa so spregledali, da je 
kadrovska zasedenost, glede na zahtevano Schengensko sistemizacijo še pred sprejetjem predmetne uredbe, pod 70 odstotna," je zapisano v sporočilu. "Naši policisti že sedaj opravijo bistveno več dela iz tega naslova."

Dodajajo, da večina mejnih prehodov za obmejni promet nima ustrezne tehnične in materialne opreme, ki bi policistom omogočala varno in učinkovito izvajanje nalog v skladu z novo uredbo. "Ob vzpostavitvi mejnih prehodov za obmejni promet so bili slednji namreč namenjeni zgolj potrebam prehajanja državne meje obmejnim prebivalcem sosednjih držav," poudarjajo pri PSS. "Za nemoteno izvajanje nalog bi po naši oceni potrebovali vsaj 60 odstotkov več policistov."

V trenutku, ko so mu policisti hoteli pregledati avtomobil, je voznik stopil na  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Slovenija bo uredbo še naprej spoštovala

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je včeraj dejal, da Slovenija temeljito opravlja naloge varovanja meje in bo tako nadaljevala tudi v prihodnje.

Še enkrat je poudaril, da je Slovenija v času pripravljanja uredbe opozarjala na nesorazmernost ukrepa, ki bo v praksi privedel do dolgih čakalnih vrst, kar se je prejšnji konec tedna tudi pokazalo. 

Začetne težave

Evropska komisija je na podlagi informacij, ki jih je pridobila, ocenila, da gre za nekatere začetne težave pri implementaciji uredbe, ki se bodo poskušale odpraviti. Obljubila je revizijio schengenskega praktičnega priročnika, v katerega bodo vključene smernice za izvajanje določb te uredbe.  

Slovenija je izpostavila nujnost oblikovanja enotnih izhodišč za odstop od sistematične kontrole, pri čemer je treba zelo jasno opredeliti, kdaj se lahko odstopi od sistematične kontrole, in da je treba vzpostaviti skupno prakso izdelovanja ocene tveganja. To morajo države pripraviti za vsak mejni prehod posebej. 

Šefic je včeraj napovedal, da bodo v kritičnih obdobjih, če bo ocena tveganja pokazala, da je to potrebno, začasno odstopili od sistematičnega preverjanja vseh potnikov, a ob intervalih redkega prometa se bo le to še naprej izvajalo pri vseh potnikih.

Ob tem je spomnil, da so ob takih praznikih vedno bile čakalne dobe. "Odstop od sistematičnega nadzora ne pomeni, da ne bo kolon," je jasno povedal Šefic.

PREBERITE ŠE: 

Še praznikov ni, pa že čakajo

Odstop od sistematičnega nadzora ne pomeni, da ne bo kolon

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:20 14.april 2017.

    10 let že nisem bil na morju na hrvaškem ,zdaj pa tudi pomislim ne da bi slučajno šel dol na hrvaško,pa kdor bo šel na dopust recimo za 10 dni ,je treba vedet da porabiš 2 dni dopusta samo za ...prikaži več prevoz in pakiranje,mislim da to ni nič kaj prida dopust

  • Avatar Leon
    Leon 17:56 13.april 2017.

    Saj bi poslali več policistov ,pa nimajo čevljev .........ha,ha,ha

  • Avatar praufo
    praufo 16:45 13.april 2017.

    nekaj mi ni jasno ... zakaj je blo dve let nazaj dovoljeno da so celi vlaki folka vozili čez avstrijo do nemčije ... a je takrat že bi šengen al kako ... mislim, če kdo to bere, želel bi si ...prikaži več odgovora, če ga ne bo (kar pričakujem) pa tudi prav ... politiki poslanci napišite kaj, predvsem pa evropski poslanci napišite kaj tukaj, da ne boste gledal samo porno strani