Slovenija
10 ogledov

Zakaj nam bežijo uspešni Slovenci?

Borut Hočevar. Saša Despot
Medtem ko naše finančnike vabijo tujci, naše javne finance upravljajo diletanti.

Iz dveh Žurnalovih zgodb tega tedna izhajajo vprašanja za premierske kandidate.

Prvič, vprašanje, nad katerim bi se moral zamisliti zlasti Janković. Ljubljanski župan namreč zatrjuje, da so za poslovanje podjetja ključni direktorji in ne lastnina.

Vprašanje izhaja iz zgodbe o zapravljenih milijonih na Slovenskih železnicah.

Povzemimo: denar je izpuhtel, ker je vodstvo železnic nespametno najelo posojilo v švicarskih frankih, potem pa je izvajalo še dodatne finančne transakcije. Tudi takšne reči se dogajajo v državnih podjetjih, gospod Janković. Direktorji so se medtem sicer zamenjali, a se nikomur ni skrivil las na glavi. In nobenega jamstva ni, da se zgodba ne more ponoviti. Na račun davkoplačevalcev seveda.

Drugič, vprašanje, nad katerim bi se morala zamisliti zlasti Janša in Virant, ki sta v preteklosti že pomembno sooblikovala življenje v Sloveniji.

Mladi in izobraženi Slovenci vse pogosteje odhajajo na tuje. O tem poročamo tudi danes.

Zakaj je Slovenija mladim in uspešnim neprijazna domovina? Kakšno okolje ste oblikovali, gospodje, da je prišlo do tega?

In ne samo to. Po neuradnih informacijah je med odhajajočimi Slovenci veliko izvedencev za finančne posle. Avstralci jim menda ponujajo precejšnje ugodnosti. Slovenska državna podjetja pa medtem zaupajo finančne posle diletantom, ki zapravljajo milijone.

In še vprašanje, namenjeno prav vsem predsedniškim kandidatom. Kaj boste storili, da boste uspešne Slovence zadržali doma? Delovnih mest je zanje očitno dovolj, a jih zlasti v državnih podjetjih ne marajo zaposliti.

 

Komentarjev 1
  • privat 08:02 30.oktober 2011.

    zakaj bežijo...če nam vladajo bedaki in konji..Pa ne bežijo samo oni, zbežali bomo vsi!!