Slovenija
30 ogledov

"Zakaj ne vlak z desetimi vagoni?!"

begunci Saša Despot
V Brežicah so zadovoljni, da večine beguncev ne vozijo več v zbirne centre, ampak jih popišejo kar na vlaku. Hkrati jih zanima, zakaj na Dobovo ne pripelje večji vlak. Škodo na kmetijskih površinah bodo obravnavali kot v primeru naravnih nesreč.

Tudi ponoči in zjutraj so se nadaljevali prihodi vlakov z begunci in migranti v Dobovo, od koder jih preusmerjajo v nastanitvene centre po državi. Največ prebežnikov napotijo v Šentilj, kjer jih bilo zjutraj več kot 2800, pričakujejo pa še en vlak iz Dobove.

Na mejni prehod Dobova sta danes pripeljala dva vlaka s skupaj nekaj manj kot 2200 migranti - prvi ob 2. uri, drugi pa nekaj po 4. uri. Od tam so z vlaki in avtobusi nadaljevali pot proti Šentilju, Jesenicam in Vrhniki. V sprejemnem centru v Dobovi je bilo ob 9. uri okoli 1000 migrantov, brežiški sprejemni center pa je že več dni prazen.

Najbolj obremenjen je Šentilj

Avstrija jih je na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj zvečer sprejela 2262, ki so bili nastanjeni v nastanitvenem centru Šentilj, zvečer in ponoči pa so z vlaki in avtobusi iz Dobove, Dobovca in Imena v Šentilj pripeljali še 2816 beguncev in migrantov. Poleg tega je iz Dobove proti Šentilju nekaj pred 6. uro odpeljal še en vlak s sedmimi vagoni migrantov.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju sta prazna. Na mejnem prehodu Gruškovje sicer po najavi hrvaških varnostnih organov pričakujejo pet avtobusov z migranti, ki jih bodo registrirali v sprejemnem centru Gruškovje.

V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 250, v nastanitvenem centru v Lendavi pa 487 migrantov, navajajo na soboški policijski upravi. V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov.

600 beguncev in migrantov je Avstrija sprejela na Jesenicah, kamor jih je pripeljal vlak iz Dobove, v nastanitvenem centru Vrhnika pa je bilo preko večera in noči 871 oseb. 

 V Brežicah izredna seja 

Ivan Molan | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V brežiški občini, kjer je včeraj potekala izredna seja, so prepričani, da bi si morale občine breme bolj pravično razdeliti. Brežiški župan Ivan Molan je povedal, da so njihove poglavitne zahteve, da beguncev v Dobovi z vlakov ne vozijo več v zbirne centre in da jih popišejo že na vlakih.

Hkrati je treba preprečiti prehod beguncev čez zeleno mejo in za njihov vstop v državo na območju Občine Brežice vzpostaviti eno ali dve vstopni točki. Zahtevajo tudi, da dobovskega sprejemnega centra ne širijo in da država čim prej začne upravičencem vračati stroške za delo z migranti.

Zanimalo jih je tudi, zakaj v Dobovo ne pripelje večji vlak, da bi na njem lahko popisali vse begunce. Predstavniki državnih organov so pojasnili, da je dogovor z avstrijskimi oblastmi tak, da sprejmejo na meji le šest vagonov. 

Škodo bodo obravnavali kot ob naravnih nesrečah

Predsednik sveta Krajevne skupnosti Dobova Mihael Boranič je opozoril, da so v preteklih dneh v Dobovo, v kateri živi približno 3000 ljudi, prišli deset tisoči beguncev, kar je okrnilo tamkajšnje življenje in ohromilo območno gospodarstvo ter turizem. 

Na sejo so povabili tudi generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Darka Buta, ki je dejal, da bi radi v sprejemnem centru v Dobovi uredili še bolj primerne sanitarne pogoje za sprejem prebežnikov.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Enega izmed šotorov nameravajo podaljšati, čez približno 14 dni bodo pripravili čistilno akcijo na širšem brežiškem območju, pripravljajo pa se tudi na oceno škode na kmetijskih površinah, na njihov sanacijo in na poravnavo stroškov podobno kot v primeru naravnih nesreč.

Komentarjev 12
  • principiumnovum 19:27 03.november 2015.

    Cerar, investicija v ograjo je denar vržen skozi okno. Ograja teh ljudi ne bo zadržala. Ograja ne bo rešila ničesar. Če imajo tvoji svetovalci (karierni študenti) kaj pameti (zate vem, da je nimaš) naj od Evrope izprosijo vsa možna sredstva ...prikaži več (finance in materialnotehnična sredstva), ki so jih pripravljeni dati. Od ljudi, denarja, vozil, sredstev zvez... Nafehtaj kar lahko, predvsem pa denar, ker s tem denarjem lahko opremiš lastne sile ter jih popolniš z novimi zaposlitvami. Nove, okrepljene in opremljene sile nam bi v naslednjih mesecih prišle krvavo prav. Dobesedno! Z ograjo pa si ne bomo mogli nič pomagati. Od nje bo imel korist samo kakšen usran, sprijen, smrdljivi, bleferski in pokvarjeni eldeesarski (beri ESEMCEJEVSKI) "podjetnik", ki bo za to od države prejel mastne denarje. Zakaj sem napisl "nafehtaj"? Ker mi nismo bili, nismo in nikoli ne bomo v položaj kaj zahtevati. Že več let smo vazalna država, brez prave lastne oblasti in suverenosti, zato nam trenutno ne preostane nič dru

  • Omega_v6 18:15 03.november 2015.

    Ne bom pustil,da se kdo od mojih družinskih članov udeleži teh čistilnih akcij!! Da bi moji otroci čistili za temi "visoko izobraženimi" migranti ne dovolim!! Že zadostna sramota je,da bodo naši vnuki plačevali kredite,ki jih bomo najeli za te migrante!! ...prikaži več Tako sem globoko razočaran nad državo Slovenijo saj se vedno znova najde denar za tujce za Slovence pa državljani zbiramo "miloščino" ali pa zamaške!!

  • benč 17:29 03.november 2015.

    Domov si pelji svoje muslije, pa naj še stara poskrbi za njih!