Slovenija
27 ogledov

Zakaj se v Ukrajini ne da živeti

Protest pred ukrajinskim veleposlaništvom v Ljubljani
1/8
Saša Despot
Od veleposlanika v Sloveniji bodo zahtevali, naj podpre upornike v Kijevu in na glas pove, zakaj ljudje umirajo na ulicah.

Ukrajinci, ki živijo v Sloveniji, so na manifestaciji pred ukrajinskim veleposlaništvom v Ljubljani izrazili podporo upornikom v Kijevu. "Kot veste, so v Kijevu že človeške žrtve. So tudi podatki o pogrešanih ljudeh, za katere se ne ve, kaj se je z njimi zgodilo," so zapisali v napovedi protesta. Od veleposlanika so zahtevali, naj na glas pove, kaj se v njihovi državi dogaja, in podpre upornike.

Niso razumeli obrata

Protesti v Ukrajini se vrstijo vse od konca novembra, ko se je predsednik Viktor Janukovič odločil, da ne bo podpisal pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo. "Ne bi rekla, da so vsi želeli v Evropo, posebno ne v proruskem vzhodnem delu države," pravi Inna Demchenko, ki se bo udeležila današnjega protesta. Kot pojasnjuje, je Janukovič oblast nastopil z napovedjo pridruževanja Evropi. Takšna je bila ves čas tudi propaganda. "Eno leto so povsod ponavljali, da so naš cilj evropske vrednote in pridruževanje. Veljala je proevropska smer, čeprav so omenjali tudi, da je Rusija naš pomemben partner. Prepričali so tudi tiste, ki najprej niso bili za Evropo," razlaga Demchenkova. Tako je bilo do obiska Janukoviča pri Putinu, ko je premier napovedal, da sporazuma ne bo podpisal. "Ljudje te odločitve niso razumeli. Janukovič je tako hitro spremenil svojo politiko s proevropske na prorusko, da je bilo preveč celo za Ukrajince, ki so sicer zelo potrpežljivi. Poseg je bil pregrob."

Zmanjkalo jim je potrpežljivosti

Tri mesece so protestirali na mirnih demonstracijah, dokler vlada ni sprejela zakona, s katerim so uradno postali uporniki. "Zdaj lahko gredo zaradi protestov v zapor, ne smejo nositi mask, nanje lahko streljajo, ker delajo prekršek," je jezna Demchenkova in dodaja, da je razumljivo, da je ljudem na ulici prekipelo.

Onemogočen srednji razred

Kot pojasnjuje, ne gre za to, da bi si Ukrajinci tako zelo želeli v Evropo in da protestirajo za boljše plače. "Gre za čisto preproste stvari. Protestirajo, ker tako ne morejo več živeti," pravi Demchenkova, ki je ves čas v stikih z Ukrajinci, ki so ostali doma. "Ne morejo normalno voliti, ker so ves čas prisotne poneverbe. Ne morejo normalno poslovati, ker morajo po 30, 40 ali več odstotkov plačevati mafiji," razlaga. "Če teh pravil ne upoštevajo, jim poslovanje onemogočijo prek sodišč, ki so pod nadzorom oblasti." Srednjega razreda po njenih besedah ni, ker ne more obstajati, po drugi strani pa nekateri, kot je Janukovičev sin, bogatijo na račun tega, da srednjemu razredu odžirajo posel. Kakih sedem milijonov se jih je iz države zato že izselilo.

Bojijo se za službo

Uradnike, ki se bojijo izgubiti službo, učitelje pa tudi starejše šolarje po besedah Demchenkove vozijo na proteste v podporo Jankukoviču, čeprav se z njim ne strinjajo. Prav tako si iz istih razlogov po njeni oceni diplomati ne upajo na glas povedati, kaj se dogaja v Ukrajini, čeprav se po tihem strinjajo z uporniki. Njihova podpora jih je ponekod že stala službe. "Če bi vsi na glas povedali, kaj se dogaja v Ukrajini, bi bilo stanje drugačno."

Komentarjev 7
  • Johan Spohan 20:11 23.januar 2014.

    So že naseljeni, le iz ene partije so se razdelili v več strank.

  • Johan Spohan 20:10 23.januar 2014.

    Ja za drek mešat po celem svetu.

  • Johan Spohan 20:10 23.januar 2014.

    Butl nehaj bluziti!