Slovenija
50 ogledov

Zakon o tujcih: Kdaj bomo zaprli mejo?

razno 02.04.14. nadzorni svet sdh, drzavni svet, drzavni zbor, foto: anze petkov Anže Petkovšek
Poslanci so s 47 glasovi za in 18 proti sprejeli novelo zakona o tujcih. Sprejeli so tudi odločitev, koliko poslanskih glasov je potrebnih za zaprtje meje.

Državni zbor je sprejel novelo zakona o tujcih, ki predvideva, da lahko državni zbor s 46 glasovi podpore aktivira poseben ukrep, ki bi zaostril pogoje za vstop tujcev v državo. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je podporo noveli odrekel. "Ne morem glasovati za zakon, za katerega menim, da krši ustavo in mednarodne pogodbe, ki jih je ratificirala Slovenija. Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so določene v naši ustavi," je dejal in izrazil bojazen, da bo imel sprejem takega zakona posledice za Slovenijo tudi na mednarodnem parketu.

Z novelo zakona o tujcih je vlada uzakonila možnost aktivacije posebnega ukrepa, s katerim bi v primeru zaostrenih migracijskih razmer omejili vstop tujcev v državo. Ob uveljavitvi tega ukrepa (člen zakona 10.a) policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev za vstop v Slovenijo, ne dovoli vstopa v državo. Tujca, ki nezakonito vstopi v državo in se na območju izvajanja ukrepov nahaja nezakonito, policija privede do državne meje in ga napoti v državo, iz katere je nezakonito vstopil.

Kdaj lahko policija zavrže prošnjo za azil?

Če tujec poskuša nezakonito vstopiti na mejnem prehodu ali je že nezakonito vstopil na ozemlje Slovenije iz sosednje države članice EU in izrazi namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, policija izvede identifikacijski postopek in ugotavlja njegovo identiteto.

Vendar policija njegovo namero podati prošnjo za azil zavrže kot nedopustno, če v sosednji državi članici EU, iz katere je tujec vstopil, ni sistemskih pomanjkljivosti glede azilnega postopka in pogojev za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja, in tujca napoti v to državo. O pritožbah odloča ministrstvo za notranje zadeve, vendar pritožba ne zadrži izgona.

Kdaj izjema?

Ukrepi se ne uporabljajo, kadar je neposredno ogroženo življenje ali zdravje tujca ali kadar gre za mladoletnike brez spremstva (stari največ 14 let), Zakon tako omogoča kolektivne izgone, ne omogoča pa individialne obravnave tujca. Policija namreč izvede zgolj identifikacijo.
begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kdo uvede izredni ukrep?

Novela zakona o tujcih predvideva, da mora za tak ukrep glasovati večina poslancev. Državni zbor bi o aktivaciji ukrepa odločal na predlog vlade, ta pa bi to predlagala, ko bi ministrstvo za notranje zadeve ocenilo, da bi bila lahko ali sta že zaradi spremenjenih razmer na področju migracij ogrožena javni red ali notranja varnost države. Ukrepi se sprejmejo za šest mesecev in se lahko podaljšajo. Območje izvajanja ukrepa ni natančno določeno. 

Kdaj se ukrep ukine?

Vlada bi mesečno poročala DZ o izvajanju ukrepa. Ko bi notranje ministrstvo ocenilo, da razlogov za ukrep ni več, bi to predlagalo vladi, ta pa državnemu zboru, ki izvajanje ukrepa zaustavi z večino glasov vseh poslancev. Prenehanje ukrepa lahko predlaga tudi najmanj deset poslancev. Svoje mnenje predstavi tudi Svet za nacionalno varnost.

O okoliščinah za aktivacijo oziroma prenehanje ukrepa vlada obvesti generalnega sekretarja ZN in visokega komisarja ZN za begunce ter Evropsko komisijo, v skladu s torkovim dopolnilom pa tudi generalnega sekretarja Sveta Evrope.

Toliko poslancev mora glasovati za uveljavitev ukrepa

Poslanci so podprli dopolnilo NSi, s katerim je za aktivacijo posebnega ukrepa dovolj 46 in ne ve tretjini glasov vseh poslancev.  

V opozicijski SDS so se zavzemali, da bi to lahko storila kar vlada sama, saj bi glasovanje o takem vprašanju v DZ lahko zelo zavleklo postopek sprejemanja te odločitve in bi prej nastopile izredne razmere, kot pa bi poslanci zaključili z razpravo. Podobno stališlče ima tudi poslanec SD Janko Veber, ki meni, da bi situacijo moral presojati Svet za nacionalno varnost in o tem svetovati vladi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • franjo 11:45 29.januar 2017.

    Milan Brglez je odrekel podporo noveli.Češ da so s tem kršene človekove ustavne pravice.Kaj pa ko so kršene pravice nam slovencem? 2.člen ustave pravi:Slovenija je pravna in socialna država.Pa nismo niti pravna še manj pa socialna država.Koliko slovencev živi ...prikaži več na robu revščine pa nič.Bolj ga skrbi za tujce.Zelo podlokot za domače ljudi.Sram ga naj bo.

  • maresem 15:58 28.januar 2017.

    Brglez je ena velika pička in izdajalec SLO naroda.

  • MihaPu 11:46 27.januar 2017.

    Zaprimo mejo in ne upoštevajmo te gnile zahodne soroševe propagandiste ter lobije, kot so organizacija amnesti international in ostali. Potrebno jim je zapreti vse kar imajo pri nas, da s svojimi lovkami več ne delajo škode tako nam kot celotni Sloveniji.