Slovenija
212 ogledov

Žale: Nočni čuvaji varujejo tudi ikebane

žale Saša Despot
"Z groba so mi ponoči ukradli ikebano, zato sem morala kupiti še eno," je lanska zgodba znanke. "In lepe ikebane sploh niso poceni, s posebnim cvetjem stanejo tudi 50 evrov in več," je še potožila. Na ljubljanskih Žalah pravijo, da je za varnost poskrbljeno nadstandardno.

"Obiskovalcem pokopališč priporočamo, da ne čakajo na sam praznik in da naj grobove obiščejo nekaj dni prej ter se na ta način izognejo največji gneči. Priporočamo tudi, da naj v največji možni meri za obisk uporabljajo avtobuse," svetuje direktor družbe Žale mag. Robert Martinčič.

Nameščene imajo tudi kamere

Martinčič pojasnjuje, da imajo na pokopališčih za varnost poskrbljeno v skladu z Odklom o pogrebni in pokopališki dejavnosti. Organizirano imajo čuvajsko službo, ki izvaja splošni nadzor območij pokopališč. "Varnost na pokopališču Žale je nadstandardna, saj nadzor močno presega osnovna priporočila in standarde varovanja pokopališč, ki veljajo v Sloveniji in v tujini. Pokopališče Žale nadziramo 24 ur na dan, vse dni v letu, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih," pravi Martinčič in dodaja, da imajo na določenih delih pokopališča Žale že nekaj let nameščene tudi kontrolne kamere. Na ta način so fizično varovanje kombinirali s tehničnim in s tem še povečali stopnjo varnosti na pokopališču. "Ne glede na to ni možno preprečiti vseh kraj, saj ne varujemo posameznih grobov," zatrjuje sogovornik.

Žale | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za zagotavljanje reda in varnosti tudi na pokopališčih sta v prvi vrsti pooblaščeni policija in inšpekcija, ki imata vsa zakonska pooblastila za ukrepanje. Zaradi tega vsem eventualnim oškodovancem sogovornik svetuje, da se v primeru kraje ali oškodovanja obrnejo na policijo, ki so, tako kot povsod po svetu, tudi pri nas zadolženi in usposobljeni za pregon različnih kršiteljev zakona.

Policija: Ne pozabite na lastno varnost in varnost svojega premoženja

Policisti svetujejo, da se v času praznikov na obisk grobov odpravite pravočasno, dosledno upoštevatecestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč ter upoštevate navodila policistov in redarjev. Opozarjajo, da naj vaše vozilo, ko ga boste parkirali, ne postane tarča tatov in vlomilcev! V vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, denarnic in drugih vrednih predmetov!

Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah.

Med prazniki, ko denarne ustanove niso odprte, velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev!

Komentarjev 6
  • asmas 12:54 31.oktober 2015.

    bravo.Denar,ki ga je zapravila za en kup cvetja bi lahko poklonila ljudem ki nimajo niti za sol.in svojci bi ji bili veliko bolj hvaležni-prva slana in te rože bo le en kup gnoja Moja pokojna mati mi je vedno govorila,da ...prikaži več je razkazovanje "statusnega simbola"po pokopališčih le hvalisanje sebi enakimi.Jaz grem na grob svojih staršev vsak mesec in tudi večkrat in se mi zdia je d "modna pista"mini kril ,pudra in nameskih frizur na dan mrtvih samo razkazovanje z namenom vzbuditi pozornost in nima z obiskom groba pokojnih nobene veze.Prav vesel sem kadar je na dan mrtvih dež ali slabo vreme.Takrat se pokaže pravi obraz obiskovalcev.Kdor da nekaj na to da obišče grob bo vseeno prišel ostali "mentalisti" pa so seveda doma

  • mitjap 11:37 31.oktober 2015.

    Kaj bo mrtvemu en skupek cvetja za 50€? Raje donirajte živim, ki so še kako pomoči potrebni.

  • Johny 11:34 31.oktober 2015.

    Čeprav nočni čuvaji varujejo ikebane, jih barabe ukradejo podnevi....Žale pa itak samo kasirajo in se hvalijo z varovanjem!