Slovenija
18023 ogledov

Zanimanje za konopljo na Petrolovih bencinskih servisih nad pričakovanji

D. H.
Prodaja konoplje v Petrolovih prodajalnah dvignila precej prahu.

"Odziv kupcev je pozitiven in presega naša pričakovanja," pravijo na Petrolu po tem, ko so na desetih izbranih testnih lokacijah pred tedni začeli prodajati konopljine vršičke za čaj. Kot pravijo, so "želeli biti napredni in ugoditi željam kupcev."  Marsikoga pa je oprodaja konoplje na obcestnih črpalkah presenetila.  
Gre za vršičke podjetja Vutra Lemon skunk, kjer vsebnosti kanabinoida CDB ne presega 10 odstotkov, vsebnost kanabinoida THC-ja pa je manjša od 0,2 odstotka, kar pomeni, da je prodaja legalna in da uživanje nima psihoaktivnih učinkov. 

Januarja širitev v še druge prodajalne

"Začeli smo le z desetimi Petrolovimi črpalkami, da smo testirali odziv kupcev in ker so konopljin čaj Vutra.si tako dobro sprejeli, v januarju načrtujemo širitev na več enot," potrjujejo tudi na podjetju Vutra.si, ki Petrolu konopljin čaj dobavlja. "Tisti bolj odprti, ki poznajo dogajanje tudi zunaj Slovenije, so bili navdušeni, našli pa so se tudi takšni, ki so konopljin čaj enačili s prepovedanimi drogami," dodajajo.

Desetkrat dražji od drugih konopljinih čajev

Lemon skunk na Petrolu prodajajo v pakiranjih po en gram, cena pa je 9,90 evra, kar je vsaj deset krat več, kot je sicer cena konopljinega čaja, ki ga je mogoče legalno kupiti v prosti prodaji in številnih spletnih trgovinah. "Čaji Vutra.si vsebujejo le vršičke konoplje, ki so kompaktni in veliki. V naših izdelkih ne boste našli konopljinih listov, vejic in semen," pravijo pri Vutri. Konopljo, ki jo Vutra prodaja v Sloveniji, pridelujejo v Švici. 

"O učinkih kajenja nimamo podatkov"

Prodaja konoplje s sicer nizko (dovoljeno) vsebnostjo THC na Petrolovih prodajalnah je dvignila precej prahu. Razlog za veliko zanimanje je najverjetneje tudi prozorna embalaža skozi katero je mogoče videti konopljine vršičke, ki bi jih lahko zvili tudi v džojnt. "Vutra.si je konopljin čaj, ki ni predviden za kajenje. O učinkih kajenja konoplje z legalno vsebnostjo THC nimamo podatka," pravijo na Vutri.si. 

Prodaja konopljinih izdelkov zrasla za 700 odstotkov

"Produkt so lansirali kot čaj, čeprav gre najverjetneje za tako imenovani legal weed, torej konopljo z nizko vsebnostjo THC in višjo vsebnostjo CBD, ki se kadi," pa pravi Sanja Stepić, strokovnjakinja s podpročja kanabinoidov, ki navaja, da so zdravilni učinki konoplje pri kajenju najboljši. 

Zanimanje za proizvode iz konoplje je sicer iz dneva v dan večje. "Ljudje so veliko bolj ozaveščeni, številni tuji članki so prevedeni, vemo tudi, kakšne uspehe dosega dr. Neubauer pri zdravljenju otrok z epilepsijo," razlaga Stepićeva. 

Urinski test je lahko mejno pozitiven

Prodaja proizvodov iz konoplje se je v podjetju Be Hempy od leta 2016 zvišala za 700 odstotkov, največje zanimanje pa je med bolniki in populacijo starejšo od 45 let. Preventivnega jemanja praktično ni, pravijo v podjetju. 

marihuana džojnt kajenje Testi Avto Kdaj vam bodo zaradi uživanja marihuane vzeli izpit?

Vse več pa je opozoril, da je lahko tudi pri uživanju izdelkov z vsebnostjo THC 0,2, kot dovoljuje naša zakonodaja, test, ki ga uporablja naša policija, pozitiven. "Gre za urinski test, ki bi lahko bil mejno pozitiven, krvni test pa tega ne bo pokazal, saj je koncentacija THC v krvi v teh primerih prenizka," pojasnjuje Stepičeva. Vsem, ki kupujejo pripravke iz konoplje pa svetuje, da shranijo račun.     

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • salko 18:42 12.marec 2019.

    A to se lahko kadi ali ne

  • Avatar olor
    olor 15:11 12.december 2018.

    Še malo pa na Petrolu in drugih "pumpah" ne bodo prodajali derivatov, ampak vse drugo.

  • boaz 16:13 11.december 2018.

    Ne idiot. Ravno obratno. Zelo zlobno pametni ljudje v zdravstvu in farmaciji (Big pharma), katerim bi konoplja (tista s THC-jem) oklestila miljardne dobičke, ker bi si ljudje raka sami pozdravili s konopljo. Veliko je že takih primerov, ki so si. ...prikaži več Zato pa je ilegalna. Drugače kako vem, da tale konoplja za čaj ni špricana z vsemi možnimi kemikalijami? 9,90 eur LOL. Kaka prevara kupcev, kot vedno v Sloveniji.