Slovenija
237 ogledov

Zaposlitev sorodnika se šoli ne zdi problem

Šola Profimedias
KPK je na področju zaposlovanja zaznala nepravilnosti pri najmanj četrtini prijav, ki jih je prejel od leta 2011 do 2015, medtem ko jih same šole niso ocenile kot problematične. Korupcijska tveganja tudi na področju javnega naročanja, izbire učbenikov, oddaji prostorov ter sprejemanju daril.

Komisija za preprečevanje korupcije je na podlagi analize ocenila korupcijska tveganja in tveganja za kršitev integritete v slovenskih osnovnih in srednjih šolah. Tveganja je ugotovila predvsem na področju zaposlovanja, javnega naročanja, izbire učbenikov, oddaji prostorov ter sprejemanja daril.

PREBERITE ŠE: 

"Namen je bil pogledati, kako šole ocenjujejo korupcijska tveganja ter ali te ocene odsevajo realno stanje," je povedala Vita Habjan Barborič iz KPK. Izdelali so jo na podlagi podatkov šole, lastnih opažanj, prijav ter poročanja medijev. "Ugotovili smo, da prihaja do pomembnih razhajanj ter na podlagi ugotovitev napisali konkretna priporočila, ki smo jih naslovili na šole, svete šol, na ministrstvo, inšpektorat ter druge institucije."

Učbeniki in šolske potrebščine | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
KPK je namreč na področju zaposlovanja zaznala nepravilnosti pri najmanj četrtini prijav, ki jih je prejel od leta 2011 do 2015, medtem ko jih same šole niso zaznale. Šlo je predvsem za zaposlovanje družinskih članov ali kandidatov, ki niso izpolnjevali pogojev. 

Nepoznavanje zakonodaje

Podobno same šole niso zaznale nepravilnosti pri sprejemanju daril. "Komisija prejema številna vprašanja, tudi glede tega, kako darilo zavesti," je povedala Habjan Barboričeva. "Je pa res, da je v šolah veliko priložnosti, ko pride do obdarovanj."

Poleg zaposlovanja in sprejemanja daril so pomanjkljivosti, tudi pomanjkljivo poznavanje zakonodaje, zaznali tudi pri postopkih javnega naročanja. "Šole najemajo zunanje svetovalce za vodenje postopkov javnega naročanja," so pojasnili pri KPK. "Lahko jih kritiziramo, da ne ravnajo gospodarno z javnimi sredstvi, a obstaja še hujše tveganje, da v postopek vpelješ zunanjega sodelavca, ki ni zavezan načelom javnega sektorja, kot je izogibanje nasprotnim interesom. Pride do tega, da presega vlogo svetovalca in pripelje nekoga, s katerim je povezan."

Zmeda pri oddajanju javnih prostorov

Precejšnjo zmedo so zaznali na področju oddajanja prostorov šol. "Ti postopki niso transparentni, včasih niso sklenjene niti pogodbe, ceniki niso določeni, prav tako ne merila izbiranja," je pojasnila Habjan Barboričeva. "To je realnost, zlasti na lokalnem nivoju. Prostori se oddajajo pod ceno, posameznikom, ki so povezani z akterji šole ali občine."

Učilnica | Avtor: Profimedias Profimedias
Pri izbiri učbenikov založbe na šole vplivajo preko izbranih profesorjev ali drugačnih pristopov, ki vključujejo darila. "Poslužujejo se različnih pristopov," pove Habjan Barboričeva. "Plačilo izobraževanj, potovanj, brezplačnih izvodov, kar pomeni, da smo v sferi sprejemanja daril."

Na področju izogibanja nasprotju interesov posebna tveganja opažajo pri šolanju otrok zaposlenih. "Beležimo kritike, da so ti otroci favorizirani, da učitelji te učence popoldne inštruirajo brez vednosti ravnatelja," pravijo pri KPK. "V zvezi s tem priporočamo, da učitelji ne učijo svojih otrok."

Ravnatelji glasujejo sami zase

Kršenje načela izogibanja nasprotju interesov opažajo tudi pri odločanju članov sveta šole, denimo pri imenovanju ravnatelja. "Pri tem člani sveta pogosto glasujejo za družinskega člana ali celo zase," je dejala Habjan Barboričeva

Oceno tveganj so naredili na podlagi načrtov integritete okoli 300 osnovnih in sto srednjih šol. "Načrtov ni naredilo 118 osnovnih in 31 srednjih šol, čeprav so k temu zavezane," je pojasnila Habjan Barboričeva. "Zaenkrat zakon ne predvideva sankcij, a če bo nov predlog zakona sprejet, bo to kršitev zakona, ki bo prinesla tudi prekrškovno sankcijo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • brencl47 19:19 02.februar 2017.

    Dodam 100.-!

  • Ivo 18:12 02.februar 2017.

    Dajte no, lepo vas prosim... Poglejte malo v javno upravo, razne agencije, urade ipd. Če ni sin, je hči, če ni hči, je pa od nje partner z drugim priimkom, če ni to, je pa izvenzakonska partnerica, svak, zet ipd. ...prikaži več Preden pridemo do sosedov, prijateljev, ljubic in ljubčkov se nam utrga. Kdaj se bo nekdo odločil narediti družinsko deblo ene javne agencije ali urada? Ostala raja se pa po tovarnah zahebava. Prispevam 100€ za diplomsko nalogo s tega področja.