Slovenija
206 ogledov

Čistila ploščice, da bo nekoč biologinja. Zdaj jo lahko prehiti "frišna s faksa"?!

Učiteljica biologije Profimedias
Ministrstvo odpira 300 delovnih mest za sveže diplomirane pedagoške delavce brez strokovnega izpita. Kar je dobra novica za mlade brezposelne, a generacije učiteljev, ki so na trg dela vstopale v letih varčevanja in krčenja števila zaposlenih v šolstvu, mnogi med njimi so opravljali volontersko pripravništvo, se bojijo, da bo "vlak z zaposlitvami" zopet odpeljal mimo njih.

Ministrstvo za šolstvo je v petek objavilo razpis Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja, preko katerega se bo za iskalce zaposlitve odprlo 300 delovnih mest. "Prednost razpisa je v tem, da skušamo v medgeneracijskem prenosu povezati energijo in mladost z izkušnjami in modrostjo," je na predstavitvi razpisa, ki se večinoma financira iz evropskih sredstev, povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič

PREBERITE ŠE: 

Na ta način bodo v obdobju 2014 do 2020 zaposlili 126 mladih diplomantov iz vzhodne in 176 iz zahodne kohezijske regije. Na razpis, težek 5,4 milijona evrov, se bodo lahko prijavili izključno diplomanti brez strokovnega izpita, ki še niso bili zaposleni in so stari do 29 let, ter šole, ki bodo imele tako ustreznega kandidata za novo zaposlitev, ki ga bodo izbrale same, kot izkušenega učitelja, ki bo v roku desetih mesecev odšel v pokoj in bo pripravljen prevzeti mentorstvo za novega pripravnika. 

Polovični delovnik, polna plača

Učitelji | Avtor: Profimedias Profimedias
Deset mesecev bosta na enem delovnem mestu delala dva, pripravnik in učitelj oz. vzgojitelj mentor, vsak za polovični delovni čas, pri čemer bosta oba prejemala polno plačo, mentor v znesku, kot jo je prejemal do sedaj, pripravnik pa za 30. plačni razred. V razpis se poleg učiteljev in vzgojiteljev lahko vključijo tudi svetovalni delavci na področju vzgoje in izobraževanja. 

Medtem ko to dobra novica za tiste, ki prihajajo s fakultete, se generacije učiteljev, ki so na trg dela vstopale v letih varčevanja in krčenja števila zaposlenih v šolstvu, mnogi med njimi so opravljali neplačano, t. j, volontersko pripravništvo kot pogoj k pristopu na strokovni izpit, bojijo, da bo "vlak z zaposlitvami", na katerega čakajo že več let, tokrat spet odpeljal mimo njih.

Medtem ko so čakali in upali, da bodo nadomestili starejšega kolega, ki odhaja v pokoj, se z novim razpisom povečuje možnost, da jih bodo prehiteli mlajši, manj izkušeni kolegi brez strokovnega izpita. 

"Ta skupina se upravičeno pritožuje, ker jih to še oddaljuje od možnosti zaposlitve," pravi Branimir Štrukelj, predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja in dodaja, da so se mnogi obrnili na SVIZ, kjer so v posebnem pismu ministrstvu opozorili na neenake pogoje zaposlovanja, ki jih ima ta skupina pedagoških delavcev.

Šola se lahko določi, da ne kandidira

"Poznam primer, ko je neka potencialna kandidatka že klicala na šolo ravnateljico, ker ve, da se bo profesorica biologije upokojila drugo leto," pravi neimenovana iskalka zaposlitve. "Ampak poleg nje že leta dobesedno ploščice čisti diplomirana biologinja, ki je bila pripravljena po neštetih selitvah med šolami sprejeti mesto laborantke, da bi le imela možnost nekega dne naslediti to učiteljico. Da ne govorim o volonterskih pripravništvih in ostalih človeka nevrednih izumih. Vsi tisti, ki so zadnjih 15 let na vse pretege skušali priti do mesta učitelja in so stari 30+, bodo čez noč popolnoma depriviligirani in vprašanje je, ali imajo kljub vsem dosedanjim izkušnjam sploh še možnost, da bodo kdajkoli delali v šoli."

Štrukelj poudarja, da to ne drži povsem in se v omenjenem primeru šola lahko odloči za zaposlitev kandidatke, ki jo ima že na šoli, saj od zaposlitve pripravnika šola sama v primerjavi z nadomestitvijo upokojenega profesorja z že zaposlenim na šoli ne bo imela fiančno nobene koristi.

Prognoza: 800 delovnih mest za 2016/2017

Dodaja, da težava ni v omenjenem razpisu, ki ga diktira EU, saj gre za evropska sredstva in so pogoji, med njimi tudi starostna omejitev, natančno opredeljeni. "Problem je, da vlada ne naredi tistega, kar bi morala, da bi po ukinitvi teh pripravniških mest razpisala normalna plačana pripravniška delovna mesta in omogočila ljudem, da pridobijo vsaj pogoje za zaposlitev," pravi Štrukelj. "To bi morala po zakonu narediti do konca leta." Ocenjuje, da problema pripravniških mest ta razpis ne bo rešil, saj gre za možnost prve zaposlitve le tam, kjer se v času razpisa sprosti delovno mesto zaradi upokojevanja.

Učitelji | Avtor: Profimedias Profimedias
Rešitev za zaposlitev skupine nad 30 let, ki je razpis ne zajema, vidi v odpiranju novih delovnih mest. "Naj povem, da drugo leto prvič ni zmanjševanja števila zaposlenih," poudarja Štrukelj."Prepričan sem, da bi morali razbremenjevati tudi tiste, ki delajo povečan obseg dela, kar zmanjšuje možnost zaposlovanja mladih kolegov. Jasno je, da ob politiki, ki je vladala zadnjih šest let in se je število zaposlenih zmanjševalo, to ni bilo mogoče."

Na ministrstvu za šolstvo poudarjajo, da razpisa Prva zaposlitev v vzgoji in izobraževanju ni edini razpis, preko katerega se bodo lahko v prihodnjih letih zaposlovali pedagoški delavci. "Po naših prognozah se bo v šolstvu v letu 2016/2017 odprlo približno 800 delovnih mest, kar pomeni, da je teh 300 delovnih mest, ki jih zajema razpis, samo del delovnih mest, ki bodo odprta za vse oblike klasičnega zaposlovanja," so pojasnili na novinarski konferenci. Eden od razpisov, ki ga med drugim pripravljajo za prihodnje šolsko leto je razpis Popestrimo šolo (POŠ). 

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Marta Rataj 16:59 12.marec 2016.

    wtf?????????

  • Tea Teych 20:53 28.november 2015.

    Ja, mi, ki že drugo desetletje pridno in pošteno polnimo državno blagajno. Mi, ki se iz meseca v mesec znajdemo kot se vemo in znamo. Mi, ki ves ta čas tiho spremljamo vse ukrepe te pokvarjene države in jih izpolnjujemo, ...prikaži več četudi včasih izredno težko, v solzah in polni besa, mi ki smo pretpeli vsako luknjo na pasu, ki so jo iz meseca v mesec bolj in bolj zategovali v državni upravi, mi bomo spet drugo, ma ne drugo, dvanajstorazredni državljani, katere nas spet klinc gleda. Trudimo se, delamo, se potimo, prilagajamo, iščemo, prosimo, selimo, podrejamo, samoizobražujemo, izpopolnjujemo, dokazujemo, dobesedno se mečemo na kolena in trepalnice... ja, tistim so z ministrstva s tem razpisom jasno pokazali sredinca in jezik. Hvala Slovenija, ker tako lepo delaš z nami, z mojo družino in z našimi otroki. Predlagam, da se mi nekdo z mimistrstva ali vlade javi, pa da za vsak 5 let zamenjava položaje. Izredno si želim vsaj 5 let ne skrbeti za to ali bom svojima otrokoma lahko naslednji mesec dala n

  • pulse 20:12 28.november 2015.

    To je navadna, protiustavna starostna diskriminacija, ki je prepovedana celo v ZDA, pri nas pa se jo gre nihče drug kot vlada, ki smo si jo izvolili...