Slovenija
1451 ogledov

Žar v naravi? Odvisno kje in kdaj, sicer vas lahko oglobijo

Bauhaus Bauhaus
V določenih občinah veljajo strožja pravila pri kurjenju v naravi, ki pogosto spremlja piknike.

Žar mojstri že nestrpno pričakujejo dolge, sončne dni, ko se ob dobri hrani in pijači zberejo družine in prijatelji. A če želite piknik organizirati v naravi, je pred izbiro primernega prostora nujno poznati nekaj pomembnih predpisov, ki veljajo pri kurjenju ognja v naravi.

Gasilni aparat je vedno smiselno imeti v bližini

Uredba o varstvu pred požarom v naravnem okolju sicer ne ureja kurjenja za potrebe priprave hrane, a je omejitve in prepovedi, ki jih ta uredba vsebuje, vseeno koristno upoštevati, pravijo na Upravi RS za zaščito in reševanje (URSZR). To pomeni, da se pri kurjenju ne sme uporabljati vnetljivih ali eksplozivnih snovi ter odpadkov, kurišče je treba ustrezno urediti (obložiti z negorljivimi materiali, odstraniti gorljive snovi iz neposredne okolice), kuriti pa se ne sme v primeru, da je vetrovno. "Tudi pri kurjenju za namen priprave hrane je v bližini koristno imeti gasilni aparat, saj lahko na ta način preprečimo morebiten požar," svetujejo na URSZR.

Prepovedano kurjenje, ko je razglašena velika požarna ogroženost

Že nedolžna iskra lahko namreč v naravi hitro zaneti požar velikih razsežnosti – večino požarov v naravi pa povzroči prav človek zaradi malomarnosti in nevednosti. Ko je razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja, je v naravnem okolju prepovedano kuriti, prižigati kresove in ognjemete ter izven pozidanih površin uporabljati predmete in naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar.

Posamezne občine imajo lahko tudi dodatne odloke

Tudi če upoštevate vse našteto, pa ste lahko v določenih primerih še vedno v prekršku. Nekatere občine namreč to problematiko urejajo same s svojimi odloki, tudi v smislu, da prepovedujejo kurjenje z namenom priprave hrane ali to dovolijo le na za to predvidenih mestih. Prav tako dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja, kot so npr. Triglavski narodni park, Natura 2000 ipd.

Na Oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL denimo pravijo, da pri kurjenju v naravi, ki pogosto spremlja piknike (odprt ogenj, žar …) velja posebna previdnost. "12. člen Odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin namreč prepoveduje kurjenje v gozdovih s posebnim namenom (razen na za to posebej določenih prostorih in zaradi zatiranja podlubnikov), na splošno pa to področje ureja Uredba o varstvu pred požarom v naravnem okolju," dodajajo.

 

Prostorski akti Občine Bled pa prostorov za piknike sploh ne predvidevajo, kurjenje v naravnem prostoru pa je prepovedano. "Občina Bled je zlata destinacija Zelene sheme slovenskega turizma, zato je varovanje okolja in narave njena prva prioriteta, sploh varovanje prostorov neposredno ob vodi. Domačini in gostje lahko na Bledu v naravi uživajo na različne načine, od sprehodov, pohodništva, kolesarjenja, kopanja na urejenih kopališčih in ostalih aktivnosti," pojasnjujejo.

Tudi na Krasu glede kurjenja v naravi veljajo strožja pravila kot drugod. Vsekakor je pred izbiro mesta za piknik smiselno preveriti tamkajšnje občinske odloke.

dezurni@zurnal24.si