Slovenija
169 ogledov

Zaračunati nameravajo dostop do Pokljuke

Bohinj, julij 2015 Žurnal24 main
Občini Bled in Bohinj sta pred letošnjo poletno sezono spremenili plovbne režime in uvedli vrsto drugih novosti za obiskovalce.

Kot je za STA povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, ima plovbni režim za Bohinjsko jezero sicer porodne krče, vendar je bil pri uporabnikih glede na dosedanje odzive dobro sprejet. Prodali so tudi že kar nekaj dovolilnic za plovbo po jezeru, ki jo morajo po novem plačati uporabniki čolnov, kajakov in supov.

"Stvari spremljamo in analiziramo ter bomo po koncu sezone o ugotovitvah poročali tudi lokalni skupnosti ter ji predlagali morebitne spremembe in izboljšave," je dejal Langus, ki je ocenil, da se je zaradi letošnjih novosti, med katerimi je tudi na novo urejena infrastruktura, podoba Bohinjskega jezera izboljšala, kar je ključno za kakovostno doživljanje območja Bohinja v glavni turistični sezoni.

Tabli prikazujeta razdaljo do začetka Občine Bohinj oziroma varovanega območja n | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po Langusovih besedah so obiskovalci sprejeli tudi ekološke otoke, ki so jih uredili na treh lokacijah, medtem ko so s severne obale jezera odstranili smetnjake. Sočasno so pripravili zloženke, v katerih opozarjajo na novosti, in zagotovili dodaten kader, ki skrbi, da se smetnjaki v čim krajšem možnem času odstranijo.

"Do sedaj nismo imeli nobene posebne pritožbe v smislu, da bi bila obala jezera nasmetena. Ljudje se na nov red navajajo in ga pozdravljajo," je ocenil Langus in dodal, da bodo po ureditvi infrastrukture za plovbni režim in sanitarij nadaljevali s tovrstnimi ukrepi, med kateri so nekateri tudi manj priljubljeni.

Naslednje leto zaračunavanje za dostop z avtom na Pokljuko

Za naslednje leto bodo tako verjetno predlagali novosti glede prometnega režima na Pokljuki, ki je prav tako močno prometno obremenjena. Kot pravi Langus, bo nek sistem zaračunavanja prihoda z osebnimi vozili potrebno uvesti, bodisi parkirnino bodisi vinjeto. "Smo v Triglavskem narodnem parku in prav je, da oblike naravnega turizma uveljavljamo tudi skozi občinsko politiko in ponudbo na terenu," je sklenil.

Linijski prevoz na blejski otok deluje

Bled | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Kar nekaj novosti, predvsem v obliki novih odlokov, je letošnje poletje pričakalo tudi goste Bleda. Kot je povedal direktor blejske občinske uprave Matjaž Berčon, se plovbni režim, ki med drugim ponovno dovoljuje izposojo plastičnih čolnov in uvaja pristojbine za pletne, izvaja brez večjih zapletov. "Zadeva funkcionira in tudi pletnarji se držijo svojih zavez," je zagotovil Berčon. Tako po njegovih besedah deluje tudi linijski prevoz na otok.

Prepovedano poležavanje po travi

Precej prahu je dvignila tudi spomladanska sprememba odloka o javnem redu in miru, ki med drugim omejuje hojo, sedenje in poležavanje po zelenih površinah ter sprehajanje v kopalkah in kopanje. Vse to zlasti na območju promenade.

Kot je povedal Berčon, medobčinski redarji ne preganjajo posedanja ali ležanja na travi, temveč kaznujejo le deviantne primere, ko na primer nekdo na travi na promenadi kampira. Čeprav torej nekaterih določil, ki jih predpisuje odlok, ne izvajajo, pa odloka zaenkrat ne nameravajo spreminjati.

"Dopuščamo vse, kar je zakonsko dopustno. To pomeni tudi prost dostop do vode. Naš odlok ni nad zakonom in ustavno pravico, na katero se izgovarjajo kopalci na različnih delih obale, ki sicer niso namenjena kopanju. Pač ne moremo kaznovati nekoga, če gre tam v vodo, stori pa to na lastno odgovornost," je dejal Berčon.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 61
  • Avatar Leon
    Leon 18:34 16.avgust 2016.

    Če imajo v mislih ekološki davek ,potem morajo veljati dvojna merila ....ene za naše državljane ,druge pa zaa tujce ! Slovenci imamo te davke že serijsko vgrajene v vse mogoče položnice,vozovnice in gorivo ! Tudi nadzor nad sredstvi je vprašanje ...prikaži več ................korupcija nikoli ne počiva .

  • banja 13:29 16.avgust 2016.

    S Pokljuko so prehiteli celo Jankovića. Tovariš žepan Janković, uči se! Zaračunaj dostop do železniške in avtobusne postaje.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 13:24 16.avgust 2016.

    En velik kurac jim dam,bodo že vedli kaj z njim.