Slovenija
54 ogledov

Zaradi neznanja jezika hrvaški anesteziologi delajo manj kot slovenski

Gregor Pivec BC/Mediaspeed
Direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Gregor Pivec, ki se bo junija poslovil od funkcije, priznava, da hrvaški anesteziologi ne opravijo vsega predvidenega dela, zato še vedno ne dosegajo zadostnega števila operacij.

"Hrvaški anesteziologi ne opravljajo nadzorstvene funkcije nad delom naših specializantov, kar so po pogodbi zavezani. To delo so drugače pripravljeni opravljati, saj predstavlja del njihovih delovnih obveznosti v KBC Rijeka," je na kritike zdravniškega sindikata Fides odgovoril Gregor Pivec. Tako je odločila strokovna direktorica kliničnega centra Darja Arko.

Fides: Najeli Hrvate, čeprav bi delali Slovenci

Vodstvu Fidesa se zdi nezaslišano, da ima UKC Maribor s posrednikom sklenjeno pogodbo za storitve anesteziologov iz Reke, glede na to, da so slovenski anesteziologi, združeni v zavodu Mobilni specialist, po

(Foto: Anže Petkovšek) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
besedah predsednika sindikata Konrada Kuštrina pripravljeni delati v Mariboru.

"Niti od zavoda Mobilni specialist niti od drugih izvajalcev nismo prejeli relevantne ponudbe, da bi sploh lahko začeli sodelovanje. Z naše strani kontakta nismo prekinili in smo še vedno zainteresirani za sodelovanje, vendar pa moramo pri tem izpostaviti, da se je nedavno pojavilo ministrstva za zdravje, ki postavlja pod vprašaj možnosti poslovno-strokovnih sodelovanj z drugimi izvajalci," odgovarja Pivec.

Pravni status enak slovenskim zdravnikom

Poudaril je, da imajo anesteziologi iz reškega kliničnega centra za delo pri nas veljavne licence, ki jih je kot strokovno enakovredne z evidenčnim vpisom potrdila Zdravniška zbornica Slovenije. "Obenem so zaposleni pri delodajalcu (Inštitutu za raziskave v medicini), ki je registriran v Sloveniji, torej je njihov strokovni in pravni status enak slovenskim zdravnikom," je pojasnil.

Strokovna direktorica UKC Maribor pa po navedbah Pivca meni, da hrvaški anesteziologi ne smejo opravljati nadzorstvene funkcije. "Mnenje strokovne direktorice, ki je sicer formalno po statutu UKC Maribor edina pristojna za organizacijo izvajanja in nadzor nad strokovnim delom, se v tem oziru neformalno opira (zgolj) na mnenje Zdravniške zbornice Slovenije, ki pa kljub naši intervenciji še ni potrdila pravilnosti tega stališča," je pojasnil Pivec. "Zaradi nevključevanja specializantov v redno delo na žalost se vedno ne dosegamo zadostnega števila operacij, kar povzroča etično, strokovno in poslovno škodo UKC Maribor," je dodal.

Sporne tudi druge pogodbe

Darja Arko je obljubila, da bo v UKC Maribor kmalu zaposlila anesteziologe, ki s | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ministrstvo za zdravje je vodstvu UKC Maribor pojasnilo, da se po zakonu o zdravstveni dejavnosti s pravno osebo - posrednikom ne more sklepati podjemne pogodbe za opravljanje zdravstvenih storitev. V UKC Maribor menijo, da so v tem primeru vprašljive tudi pogodbe z drugimi zavodi in instituti, kot sta na primer pogodba z Zavodom RS za transfuzijsko medicino za potrditveno testiranje krvodajalcev na označevalce okužb in pogodba z ljubljansko medicinsko fakulteto za storitve mikrobioloških preiskav. Zaradi teh pomislekov še vedno niso podpisali pogodbe z Onkološkim inštitutom za radioterapevtsko dejavnost, ki bi omogočila obsevanja na novem mariborskem oddelku za onkologijo.

Na delu tudi kriminalisti

Pogodbo med UKC Maribor in Inštitutom za raziskave v medicini preiskujejo tudi kriminalisti. Kot so za STA povedali na Policijski upravi Maribor, je zadeva še vedno v fazi preverjanja sumov storitve kaznivega dejanja. Da so prejeli prijavo, povezano z UKC Maribor in strokovno direktorico Darjo Arko, pa so za STA potrdili na Komisiji za preprečevanje korupcije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 17:58 19.maj 2016.

    Cicerov zapis iz leta 168 ;1.Revež - dela2.Bogataš- izkorišča reveža3.Vojak - brani oba 4.Državljan - plačuje davke za vse tri5.Potepuh - počiva za vse štiri6.Pijanec - pije za vseh pet 7.Bankir - krade ...prikaži več vsem šestim8.Odvetnik - spre vseh sedem 9.Zdravnik - spravi v smrt vseh osem10.Pogrebnik - pokoplje vseh devet 11.Politik - živi na račun desetorice Zgodba je resnična - žal !

  • Janez_53 17:35 19.maj 2016.

    Pa kaj se pravzaprav gre tale Pivec??? Še ni nihče vložil tožbe proti njemu zaradi škodljivega delovanja proti državi in pacientom??? Kaj se to pravi-izpolnjevanje URADNE DOKUMENTACIJE V HRVAŠKEM JEZIKU??? Kdo bo ogovoren, če bo zaradi nesporazuma umrl pacient??? Nihče-kot ...prikaži več običajno! Predsednik vlade, gospod Cerar, še vedno ni pravi čas za udariti po mizi in še vedno ni pravi čas, da se tudi med belimi bogovi temeljito počisti??? Očitno smo bili volivci precej naivni, ko smo upali, da bo sin častivrednega in poštenega športnika imel dovolj jajc, da bo odpravil največje lopovščine v naši skrahirani državi! Zaenkrat vidimo le lepotne popravke, o resnih ukrepih pa ni ne duha ne sluha, ravno tako se je nekje izgubila obljuba o moralnih in etičnih vrednotah, ki bi naj zopet postale nekakšen kažipot. Niti premierjeva lastna stranka jih ne upošteva! Da o problemu sodstva niti ne govorimo!