Slovenija
9332 ogledov

Zaradi omejitev v zračnem prostoru slovenski vojaki še kar v Iraku

Ameriška vojska v Iraku Epa
Erjavec po napadu na bazo v Erbilu vztraja, da je bila včerajšnja odločitev o tem, da slovenski vojaki ostanejo v Erbil, pravilna.

"Naši pripadniki v Iraku so pripravljeni, čakajo, ko bo podano ustrezno povelje, bo to realizirano," je glede evakuacije slovenskih pripadnikov iz Iraka popoldne povedal minister za obrambo Karl Erjavec.
Šest pripadnikov slovenske vojske, ki v Iraku sodelujejo v okviru operacij koalicijskih proti Islamski državi (In ne zveze Nato), se tako še vedno nahaja v bazi Erbil, ki sta jo ponoči zadela dva izstrelka balističnih raket iz Irana.

"Gre za ocene, kdaj bo primeren trenutek"

"Na prvem mestu je varnost, ne hitrost," poudarja obrambni minister. Slovenski pripadniki se bodo iz Erbila umikali s pomočjo logistike nemške vojske, ki tudi poveljuje našemu kontingentu. Kot napoveduje Erjavec naj bi bili v tretjo državo - katero ostaja skrivnost - evakuirani v večernih urah. "Gre za ocene, kdaj bo primeren trenutek," pravi Erjavec. Slovenski vojaki naj bi po še nocij prispeli v Nemčijo od koder jih bodo prepeljali v Slovenijo. Erjavec upa, da že jutri. 

Slovenski pripadniki se iz Iraka umikajo začasno, poudarja Erjavec. Razloga za to sta dva, prvi je varnostni, drugi razlog pa je prekinitev operacije usposabljanja iraških vojakov, kar so naloge zaradi katerih so slovenski pripadniki v Iraku.

Italijani, Nemci in Hrvati svoje umikali že včeraj

Iran je ponoči izstrelil več balističnih izstrelkov proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku, tarča sta bili oporišči v Al Asadu in Erbilu, kjer so nameščeni tudi slovenski vojaki. Gre za povračilne ukrepe po ameriškem atentatu na iranskega generala Kasema Solejmanija v Bagdadu.

Svet "Še nikoli nismo bili tako blizu tretje svetovne vojne kot jedrske vojne"

"Smo skupaj notri in skupaj ven"

Že včeraj so se iz Iraka umaknili Hrvati, Italijani in del Nemcev. Erjavec kritike, da je bila včerajšnja odločitev, da se slovenski vojaki ne umaknejo, ostro zavrača. "Delujemo v okviru globalne koalicije, skupaj delimo vsa bremena, včeraj situacija ni bila taka, če bi se Slovenija umikala, to ne bi bilo to v duhu globalne koalicije," pojasnjuje Erjavec. "Smo skupaj notri in skupaj ven," pravi Erjavec in poudarja, da je prevladala ocena, da bo evakuacija skupaj z nemškim kontingentom potekala hitreje in varneje. 

Erjavec kritike o zamudi pri evakuaciji zavrača

Glede umika drugih vojakov Erjavec pojasnjuje, da gre za vojake, ki so usposabljanja izvajali v Bagdadu, kjer je bila ocena ogroženosti višja. "V Bagdadu gre za Nato operacijo, naša operacija pa je operacija, ki se izvaja v okviru globalne koalicije v boju proti Daeshu," poudarja Erjavec. "Razmere na severu so bile in so še vedno drugačne," meni Erjavec.

Zvezo z našimi pripadniki vzpostavili šele zjutraj

Erjavec je pojasnil še, da je za balistični napad na bazo v Erbilu izvedel nekaj po polnoči. "Tiste ure in minute so bile zelo težke, ker kar nekaj časa nismo mogli zvedeti, kako je z našimi pripadniki," pravi Erjavec. Po tem, ko so okoli štirih zjutraj skupaj s poveljnikom oboroženih sil Borutom Pahorjem sprejeli odločitev o umiku slovenskih pripadnikov, so okoli šeste ure s pripadnikom slovenskega kontingenta uspeli vzpostaviti video stik. "Naši pripadniki so ubogali vsa navodila, ves čas so nosili zaščitne jopiče, čelade in maske za primer kemičnega napada. Ob napadu so se pravočasno umaknili v bunker," razlaga Erjavec. 

Fotografija je simbolna

Komentarjev 16
  • Skira 05:47 09.januar 2020.

    Lezbura in korl hočeta biti sama, imata čas za sex

  • Laznivi 22:37 08.januar 2020.

    Vojaki bezijo pred vojno.... A sedaj bodo namesto njih poslali v boj pastirje ,kuharice , cevljarje ???

  • Ivo 22:17 08.januar 2020.

    Mirovna operacija v Iraku se imenuje "Neomajna odločnost", saj so vsi neomajno odločeni, da pridejo v primeru ne-mirov čimprej domov! Kul izbira imena, ampak kot je nekdo zgoraj napisal... Kako neomajni in odločni bi bili pa pri obrambi naše domovine? ...prikaži več Upam, da bi šlo in se bo pokazal nesmisel zapravljanja denarja za te operacije povsod po svetu, otroci pa plačujejo malico...