Svet
18094 ogledov

Irak: Napadli tudi bazo, v kateri so slovenski vojaki

Iran Irak ZDA raketni napad Epa
Baza, v kateri so nameščeni slovenski vojaki v Iraku, je bila ponoči tarča iranskega napada.

Po iranskem napadu na vojaško bazo Erbil v Iraku, je slovensko ministrstvo za obrambo sprejelo odločitev, da bodo šest pripadnikov Slovenske vojske, ki so na misiji Neomajna odločenost, evakuirali z območja. Evakuacija bo izvedena skupaj z nemškimi partnerji. Slovenski kontingent namreč deluje pod nemškim poveljstvom.

Svet "Še nikoli nismo bili tako blizu tretje svetovne vojne kot jedrske vojne"

Slovenski vojaki so bili med napadom v zaklonišču

"Z odločitvijo je seznanjen predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki se je skupaj z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem ter načelnico GŠSV generalmajorko Alenko Ermenc danes zgodaj zjutraj preko videokonference pogovarjal s pripadniki Slovenske vojske v Erbilu. Z odločitvijo je minister Erjavec seznanil tudi predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana Šarca. Vsi pripadniki Slovenske vojske se počutijo dobro, med napadom na letališče v bližini baze Stefan v Erbilu so bili v zaklonišču v bazi," so sporočili z obrambnega ministrstva.

Svoje vojake so že včeraj iz Iraka umaknili Hrvati, Italijani in delno Nemci. 

Tarča iraških napadov Erbil

Iran je ponoči izstrelil več balističnih izstrelkov proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku, tarča sta bili oporišči v Al Asadu in Erbilu, kjer so nameščeni tudi slovenski vojaki. Gre za povračilne ukrepe po ameriškem atentatu na iranskega generala Kasema Solejmanija v Bagdadu.

Kot je prek Twitterja sporočila Slovenska vojska, so se vojaki zaradi detonacije v bližini baze Stefan v Erbilu kmalu po polnoči umaknil v zaklonilnik in so dobro, glede na okoliščine. 

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor se je po celonočni izmenjavi informacij še pred 6. uro zjutraj na posvetovanju o razmerah po iranskih napadih na ministrstvu za obrambo sešel z obrambnim ministrom Erjavcem. 

Čim prej si je želel tudi slišati s pripadniki Slovenske vojske v Iraku. Na ministrstvu je tako potekala videokonferenca z njimi.

V Erbilu operacijo vodijo nemški vojaki. Nemška vojska je ponoči po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prav tako sporočila, da so njihovi vojaki dobro.

Z raketami na dve oporišči

Tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman je sporočil, da je Iran ob 23.30 uri po srednjeevropskem času v torek izstrelil več kot 12 balističnih izstrelkov proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku. Izstrelki so merili na najmanj dve oporišči z ameriškimi in koalicijskimi vojaki v Al Asadu in Erbilu.

Iran uresničil grožnje

Iran je zagrozil s povračilnimi ukrepi po petkovi usmrtitvi poveljnika elitnih sil iranske revolucionarne garde generala Kasema Solejmanija v Bagdadu, ki ga je raztreščila raketa iz brezpilotnega letala po ukazu predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Bela hiša je sporočila, da Trump spremlja položaj in se posvetuje s člani svoje ekipe za nacionalno varnost. Trump je več ur po napadu tvitnil, da je vse v redu. "Vse je v redu! Rakete izstreljene iz Irana na dve vojaški bazi v Iraku. Ocenjevanje žrtev in škode poteka. Za zdaj je vse v redu. Imamo daleč najmočnejšo in najbolje opremljeno vojsko kjerkoli na svetu! Jutri zjutraj bom dal izjavo," je tvitnil Trump.

Iranska državna televizija je napad potrdila.

Iran Irak ZDA raketni napad | Avtor: Epa Epa

Škodo še ocenjujejo

Poročil o žrtvah uvodoma še ni bilo. Tiskovna agencija AFP se sklicuje na vire v Iraku, ki pravijo, da je oporišče Al Asad v provinci Anbar, kjer je okrog 1500 ameriških in koalicijskih vojakov, zadelo najmanj devet raket.

Iranska državna televizija poroča le o napadu na bazo Al Asad, ki naj bi bila popolnoma uničena, Američani pa dodajajo, da je bila napadena tudi baza v Erbilu.

"Jasno je, da so bile rakete izstreljene iz Irana in so napadle najmanj dve vojaški oporišči, ki gostita ameriške in koalicijske vojake v Al Asadu in Erbilu," je dejal Hoffman in dodal, da škodo še ocenjujejo.

Hoffman je tudi zagotovil, da je ameriška vojska v Iraku že nekaj dni v stanju pripravljenosti na takšne in podobne napade. "Ko ocenjujemo položaj in odgovor, sprejemamo vse potrebne ukrepe za zaščito in obrambo ameriških vojakov, partnerjev in zaveznikov," je zagotovil.

Iran ameriški vojaški vrh razglasil za teroriste

Iranska revolucionarna garda je ob sporočilu, da so izvedli operacijo "Mučenik Solejmani" zaradi njegovega umora dodala opozorilo ZDA in zaveznikom. "Svarimo vse ameriške zaveznike, ki so dali baze teroristični armadi, da bomo merili na vsako ozemlje s katerega bodo prišla agresivna dejanja proti Iranu", prenašajo sporočilo revolucionarne garde iranski mediji.

Iranski parlament je prav tako potrdil zakon s katerim je ameriški vojaški vrh in vse, ki so sodelovali pri Solejmanijevi smrti razglasil za teroriste, ki so podvrženi iranskim sankcijam.

Ameriška zvezna uprava za zračni promet (FAA) je kmalu po napadu v Iraku izdala prepoved poletov vsem ameriškim civilnim letalom nad Irakom, Iranom in celotnim Perzijskim zalivom.

Trump s trdno podporo med republikanci

Tiskovna agencija Reuters v anketi, ki je bila izvedena pred iranskim povračilnim napadom za usmrtitev Solejmanija ugotavlja, da 53 odstotkov Američanov nasprotuje Trumpovi politiki do Irana, kar je devet odstotkov več kot v podobni anketi pred mesecem dni.

Anketa je bila izvedena po napadu na Solejmanija in še pred iranskim raketnim napadom. Nasprotovanje Trumpovi politiki je naraslo med demokrati in neodvisnimi volivci, republikanci pa ostajajo trdni za svojim predsednikom.

 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 19
  • ode 08:17 09.januar 2020.

    Padli za vero, dom, cesarja. Postali bodo mučenci, čeprav jih tja ni nihče silil iti. Šli so zaradi denarja in avanturizma. Sedaj imajo pa polne gate d....

  • reider 20:29 08.januar 2020.

    Resnično me je ta Donald Trump razočaral.Ko je prišel na oblast, sem stvarno imel upanje na boljšo Ameriko. Zdaj me pa pričenja spominjati na neodraslega otroka, ki se igra z nevarnimi igračkami. NEkateri nikoli ne odrastejo.

  • Avatar Leon
    Leon 13:55 08.januar 2020.

    Glede na odzive našega poveljnika in vojaškega poveljstva o umiku naših vojakov menim,da se zavedajo dejanske bojne pripravljenosti naših fantov . O tem je bila leta 2017 in 2018 podana tudi ocena bojne pripravljenosti kot negativna . Nekdo bi moral ...prikaži večl za to odgovarjati .