Slovenija
4403 ogledov

Hrvati in Nemci se umikajo, Slovenci ostajajo

slovenska vojska, afganistan Žurnal24 main
Kljub sporočilu Iraka, da so tudi vojaki tam nezaželeni, slovenski vojaki tam ostajajo.

Hrvaška je sinoči iz Iraka umaknila vse svoje vojake, so sporočili s hrvaškega ministrstva za obrambo. Hrvaška v misiji Nata v Iraku sodeluje s sedmimi vojaki, vendar jih je bilo v času odločitve o umiku tam 14, saj je zamenjava v Irak prišla tik pred koncem leta.

Hrvaški in nemški vojaki odpeljani v Kuvajt in Jordanijo

Odločitev o umiku je sprejeta zaradi odločitve zveze Nato, da zaradi eskalacije napadov po atentatu na poveljnika Iranske revolucionarne garde Kasima Solejmanija, suspendira usposabljanje iraške vojske, pojasnjujejo na ministrstvu. 

Svet "Še nikoli nismo bili tako blizu tretje svetovne vojne kot jedrske vojne"

Hrvaške vojake so v evakuaciji pod vodstvom ameriških sil Nata iz Bagdada z vojaškim helikopterjem prepeljali v Kuvajt. "Misija v Iraku ni prekinjena, je le suspendirana, zato obstaja verjetnost, da se hrvaški kontingent vrne v Irak," poudarjajo na hrvaškem obrambnem ministrstvu.

Del vojakov umaknila tudi Nemčija

Začasno del svojih vojakov iz Iraka umika tudi Nemčija. Približno 30 vojakov, ki so nameščeni v Bagdadu in Tadžiju, bodo premestili v Jordanijo in Kuvajt. Nemčija v Iraku deluje v okviru koalicije držav proti skrajni skupini Islamska država, pod njenim povelstvom pa je v Iraku tudi slovenski kontingent. 

Ponoči so se iz ameriške vojaške baze v Bagdadu v dogovoru zveze Nato umaknili tudi pripadniki italijanskih oboroženih sil. V bazi je bilo nameščenih približno 50 italijanskih karabinjerjev, ki so v okviru mednarodne koalicije urili iraške enote.

Erjavec: Slovenski vojaki so na varnem

Iz slovenskega ministrstva za obrambo sporočajo, da se vseh šest pripadnikov Slovenske vojske nahajajo v Erbilu na severu Iraka in so na varnem. "Pripadniki SV, ki delujejo v Erbilu v letalski bazi, so na varnem," je v izjavi novinarjem zagotovil Erjavec, je pa tam povečana stopnja ogroženosti. To pomeni, da so sprejeti določeni ukrepi, kot je nošenje varnostnih jopičev in čelad. Prav tako vojaki nimajo možnosti izhoda iz baze, ustavljeno je tudi usposabljanje iraških varnostnih sil, torej naloge, zaradi katere so v Iraku, poroča STA.

"Ocenjujemo, da so razmere v tem delu Iraka dokaj stabilne, ves čas spremljamo situacijo," je zagotovil Erjavec, ki je danes o razmerah govoril s predsednikom države Borutom Pahorjem in predsednikom vlade Marjanom Šarcem. Pahor meni, da bi se morala Slovenska vojska umakniti iz Iraka, če bi tako stališče sprejela tudi iraška vlada. 

"Slovenska vojska se ne nahaja v epicentru problema, v bazi v Erbilu večjih eskalacij ni pričakovati. Šest slovenskih vojakov na tem območju delujem znotraj manjšega kontingenta pod poveljstvom nemških sil. Kakršen koli večji umik mora biti kontroliran in o tem je treba obvestiti druge partnerje. O umiku slovenske vojske iz Iraka odloča vlada, ki se bo morala o tem pogovoriti in uskladiti z Nemci, da ne bo varnostnega izpostavljanja drugega partnerja," razlaga dr. Vladimir Prebilič iz Katedre za obramboslovje na FDV. 

Za evakuacijo vojakov bi uparabili falcon

"Pripravljene imamo vse potrebne scenarije, če bi bila sprejeta politična odločitev o umiku slovenskih pripadnikov iz misije," je zagotovil dejal Erjavec. Slovenija lahko svojih šest vojakov iz Iraka po ministrovih besedah umakne takoj, ko bi bilo to nujno. Če bi prišlo do takšne situacije, to po njegovem ne bi bilo "vprašanje dni, ampak vprašanje ur". Pri tem je potrdil, da je vladno letalo falcon zagotovo ena najbolj učinkovitih možnosti za njihov umik, glede na to, da gre za manjše število pripadnikov Slovenske vojske, poroča STA. 

Slovenski vojaki v Iraku nezaželeni

Iraški parlament je po ameriškem atentatu na iranskega generala Kasima Solejmanija izglasoval zahtevo za umik tujih sil iz Iraka. "Katera koli vojska je na nekem ozemlju težko prisotna, će nima podpore vlade, če bo kdorkoli v Iraku ostal, bo tvegal konfilkt z iraško vlado," ocenjuje dr. Iztok Prezelj iz Katedre za obramboslovje na FDV, ki meni, da bo morebiten umik Slovenije povezan z umikom zveze Nato iz Iraka.   

Irak trenutno ena najbolj nevarnih držav

"Po zadnjih dogodkih obstaja zelo resen scenarij, da bi varnostne zadeve eskalirale ravno v Iraku, medtem, ko bodo Iran in ZDA bolj varni," pravi Prezelj. "Če bo prišlo do eskalacije, se bodo slovenski kot Natovi vojaki morali umakniti. Stalni umik slovenske vojske iz Iraka bo zelo povezan z odločitvami zveze Nato. Do odločitve o umiku iz Iraka pa bi moralo priti, če bodo življenja vojakov ogrožena. Na tej točki pa vsi čakamo, kako daleč bo šel Irak s svojimi grožnjami. Tega še nihče ne ve," pravi Prezelj. 

Se bo Nato umaknil iz Iraka?

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v ponedeljek sporočil, da Nato začasno ustavlja usposabljanje v Iraku, možnosti umikavseh tujih sil iz Iraka pa Stoltenberg ni želel komentirati. 

"Nikakor ni gotovo, da se bodo Američani dejansko umaknili (morali umakniti) iz Iraka, kajti Washington lahko na iraške oblasti pritisne z grožnjo ekonomskih sankcij. Če se bodo dejansko umaknili, pa bo to še spodbudilo krepitev Islamske države, ki nikakor še ni dokončno poražena. Bistveno vprašanje je, ali bo iraška sunitska skupnost dobila neko politično moč, ker bo drugače lahko spet podpirala Islamsko državo oziroma sunitske radikalne islamiste. Pomembno je, da bi Iran v primeru odhoda Američanov dobil še večji vpliv v Iraku," pravi dr. Primož Šterbenc, docent na Fakulteti za management Univerze na Primorskem.

Fotografija je simbolna

Komentarjev 5
  • ode 07:12 08.januar 2020.

    Padli za vero, dom, cesarja. Postali bodo mučeniki, čeprav so šli tja prostovoljno - zaradi denarja in avanturizma. Nihče jih ni tja silil. Njihove slike bodo visele v stranskem oltarju.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 18:41 07.januar 2020.

    izgleda, da našim oblastnim tovarišem življenje naših vojakov pomeni toliko kot lanski sneg. Jaz bi kar oblastne tovariše poslal v Irak.

  • nostradamus 17:04 07.januar 2020.

    slovenska vojska nima kaj iskati ne v iraku ne v afganistanu ne drugod slovenska vojska naj bo v sloveniji in na slovenskih mejah ce se americani igrajo svetovne serife naj to pocno sami sloveniji in slovencem ni potrebno posiljati fantov ...prikaži več za kanonfuter nasploh pa v drzave kjer prevladuje islam nismo tam nicesar izgubili ...........