Svet
1540 ogledov

Številne smrti na pogrebu generala

Epa
V stampedu umrlo več kot 30 ljudi.

Iranska državna televizija je objavila, da je na pogrebu generala Kasema Solejmanija, ki je bil ubit v napadu po ukazu ameriškega predsednika Donalda Trumpa, prišlo do velikega stampeda.

Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 35 ljudi, najmanj 48 jih je poškodovanih.

Včeraj je v Teheranu potekala prva žalna slovesnost za pokojnega generala, danes je druga v njegovem rojstnem mestu, v Kermanu. Tam je prišlo do smrtonosnega stampeda.

Zaradi pričakovanega velikega navala so oblasti tako kot včeraj v Teheranu tudi danes v Kermanu razglasile praznik. S tem želijo čim večjemu številu ljudi omogočiti udeležbo na pogrebu generala, ki ga označujejo za mučenika.

Jens Stoltenberg Svet O raznih scenarijih noče ugibati

Stopnjevanje napetosti

Iranski parlament je medtem elitni enoti iranske revolucionarne garde Al Kuds do konca perzijskega leta, to je do 20. marca, povečal sredstva za 200 milijonov evrov, so danes sporočile iranske oblasti.

Povečanje sredstev je povezano z uresničevanjem načrta za maščevanje ZDA po likvidaciji Solejmanija.

Poslanci so dopolnili tudi zakon, s katerim so aprila lani ZDA razglasili za podpornico terorizma, vse ameriške vojake, nameščene v regiji, pa za teroriste. Zdaj so to definicijo razširili na Pentagon, vse ameriške vojake, vse odgovorne za umor Solejmanija in vse osebe, ki so bile fizično ali moralno vpletene v njegovo smrt.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.