Slovenija
859 ogledov

Zaradi pomanjkanja opreme število vstopnih točk spet le 16

Koronavirus - šotora pred UKC Lj UKC LJ Koronavirus - šotora pred UKC Lj
Zaradi težav pri zaščitni opremi bo po novem spet le 16 vstopnih točk.

Bolnike s sumom okužbe na novi koronavirus še vedno obravnavajo na 16 obstoječih vstopnih točkah. Te so prioritetne, saj tako najbolj optimalno in racionalno ravnajo z zaščitno opremo, so  pojasnili na ministrstvu za zdravje. Po potrebi in glede na stanje na terenu pa se v obravnavno lahko vključi dodatnih 14 točk, ki so že pripravljene.

Širitev vstopnih točk v drugi fazi epidemije

Širitev mreže vstopnih točk je ministrstvo utemeljevalo s prehodom v drugo fazo epidemije, ko se predvideva večji priliv tudi težje prizadetih bolnikov. Navodila, ki so jih objavili v torek, so tako določila, da se prejšnjih 16 vstopnih točk za obravnavo in odvzem brisov preoblikuje v vstopne ambulante za covid-19, prav tako pa so določila 14 dodatnih lokacij zdravstvenih domov, kjer je bilo treba zagotoviti delovanje vstopnih ambulant.

Koronavirus v SLO Slovenija NOVO: Pred kamere stopila še ministrica za šolstvo

Kot so danes pojasnili na ministrstvu, je od vodij 16 vstopnih točk, ki so pooblaščeni za organizacijo dela v regiji, odvisno, kdaj se bo vključilo dodatnih 14 ambulant. Delovale pa bodo v skladu z navodili ministrstva za zdravje.

Nekatere nove točke že začele delovati

A kot kažejo informacije s terena, so nekatere od dodatnih vstopnih lokacij v minulih dneh že začele delovati. Primorske novice namreč poročajo, da so v Sežani novo vstopno ambulanto dva dni po odprtju ukinili. Zdravstveni domovi so namreč v petek zvečer prejeli nova navodila ministrstva, da se zdravstveno delo na primarni ravni vrača v prejšnje stanje oz. da bodo bolnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom spet sprejemali le v 16 vstopnih ambulantah.

koronavirus Koronavirus v SLO Zdravje NOVO: V dveh občinah precejšen porast novih okužb

Direktorici sežanskega zdravstvenega doma Ljubislavi Škibin se takšno ravnanje zdi nesprejemljivo. "To je rušenje idealno organiziranega sistema na eni najbolj ranljivih lokacij v Sloveniji. Prepričana sem, da z ukinitvijo delajo veliko škodo in ogrožajo celo Slovenijo," je dejala za Primorske novice.

Pomanjkanje opreme

Kot še poroča primorski regionalni časnik, se k redkejši mreži vstopnih ambulant vračajo "zaradi logističnih težav pri dobavi zaščitne opreme".

maska, koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Še dopoldne so tudi v štabu Civilne zaščite Občine Ilirska Bistrica, kjer je tudi ena od 14 novih vstopnih točk, pojasnjevali, da bo ambulanta za jemanje brisov nemoteno delovala do vključno ponedeljka. V popoldanskih urah pa so na Facebooku sporočili, da je minister za zdravje Tomaž Gantar zaradi preudarne uporabe zaščitne opreme ter enotnega pregleda nad opravljenimi brisi in rezultati njihove analize znova vzpostavil samo 16 ambulant za testiranje. "Na našem območju to pomeni, da brisov ne bodo več jemali tudi v Ilirski Bistrici in Sežani, kot je to veljalo nekaj dni, ampak znova samo v Postojni, kot je veleval režim od začetka epidemije," so zapisali.

koronavirus, italija Koronavirus Svet V Italiji daleč najtežji dan od izbruha koronavirusa

Na ministrstvu poudarjajo, da so v stalnih stikih z vstopnimi točkami ter da ves čas spremljajo potrebe in zmožnosti, temu pa prilagajajo sistem. Poudarjajo pa, da za bolnike z vidika oskrbe v nobenem primeru ni sprememb, saj še vedno velja utečen protokol - bolnik po telefonu pokliče izbranega zdravnika, ta pa ga po potrebi napoti na eno izmed točk za odvzem brisa.

Pristojni sicer načrtujejo tudi vzpostavitev mobilnih enot za testiranje. Na ta način bi denimo testirali neposredno na domu ali v domovih za ostarele in tem ljudem ne bo treba iti na vstopno točko. Dogovarjanja in usklajevanja glede tega še niso zaključena, so zapisali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.