Slovenija
4640 ogledov

Po požaru razmere kritične: Šole zaprte, ljudi pozivajo, naj imajo okna zaprta

Požar Podskrajnik PrtScr Facebook
Prebivalcem svetujejo prekuhavanje vode, zelenjavo pa naj raje zavržejo.

"Prve raziskave ELME niso pokazale večjih nevarnosti ob požaru tovarne," so sporočili s PGD Cerknica, potem ko je v četrtek zvečer v Podskrajniku izbruhnil požar. "Še vedno pa je v zraku prisotna povečana koncentracija prašnih delcev."

Podrobnejše analize zraka in vode bodo znane tekom dneva. "Svetujemo, da se do rezultatov analiz obnašate, kot da gre za zdravju škodljive snovi," svetujejo pri PGD Cerknica.

Pogorišče si bo danes dopoldne v spremstvu predstavnikov Uprave RS za zaščito in reševanje ogledal tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

Okoliške prebivalce pozivajo, da imajo zaprta okna in ne uživajo zelenjave z vrtov oz. to pred zaužitjem temeljito operejo.

Požar Podskrajnik Slovenija Požar pod nadzorom, pouk v Cerknici pod vprašajem

Varstvo le za nujne primere

Zaradi požara bodo danes zaprte šole v Cerknici, Rakeku in v Begunjah. Civilna zaščita Cekrnica starše obvešča, da bo, v primeru, če resnično ne morejo zagotoviti varstva za svoje otroke, zanje organizirano varstvo s prehrano brez zunanjih aktivnosti. V Uncu in Grahovem bodo šole in vrtci normalno delovali.

Požar v podjetju Fragmat (proizvodnja stiropora) v industrijski coni Podskrajnik na Rakeku je izbruhnil včeraj zvečer okoli 20 ure. Zagorel je glavni stroj v proizvodnem obratu, požar pa se je nato razširil na skladišče. Gasilcem je uspelo zavarovati okoliške stavbe.

požar rakek Podskrajnik Slovenija Podskrajnik: Obsežen požar v tovarni Fragmat, dim viden daleč naokoli

Gasilci so imeli težave z gašenjem zaradi nevarnega plina, zaradi katerega se ognju ni dalo približati brez dihalnih aparatov. Potrebe po evakuaciji prebivalcev po besedah cerkniškega župana Marka Ruparja ni bilo, so jim pa svetovali, naj zaprejo okna in naj se ne gibljejo na prostem.

Zelenjava bo za v smeti

"Svetujemo vam, da se v času, ko je v zraku prisoten črn dim, zadržujete v zaprtih prostorih," so včeraj zapisali pri PGD Cerknica. "Zapustite jih šele, ko se dim poleže. Dim je rezultat požara v tovarni, ki vsebuje strupene kemikalije. Te kemikalije so prisotne v dimu in dražijo dihala ter kožo. Ko bo ozračje vidno čisto, vam priporočamo, da vso zelnjavo in ostale pridelke pred uporabo temeljito očistite ali jih raje zavržete."

Komunala Cerknica je obvestila porabnike pitne vode iz naselij Cerknica, Dolenja vas, Dolenje Jezero, Goričice, Grahovo, Ivanje selo, Lipsenj, Martinjak, Otok, Podskrajnik, Rakek, Slivice, Unec, Zelše, Žerovnica, Gorenje Jezero in Laze, da je treba do preklica pitno vodo preventivno prekuhavati. "Zadostuje, da voda burno vre tri minute, nato jo hranite v hladilniku in porabite v 24 urah," svetujejo pri komunalnem podjetju. "Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrite z usedanjem in nato filtrirajte."

V času požara je bilo v obratu pet delavcev, ki so se uspeli pravočasno rešiti. Škoda zaenkrat še ni znana. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 5
  • cogocogo 10:03 14.junij 2019.

    le kako ni sram teh inšpekcij ,,a da ni nobenega problema vs e v redu ,,GLOBOKO DIHAJTE pa bo a ste vi res nori ali nas zajebavate ,,porinite vaše umazane ,pokvarjene rilce v to pogorišše pa se zadevajte ,,,izgleda da ...prikaži večte ,,,izgleda da vam sednje substance ne primejo ,,,sramota in mi vas plačujemo ,,da smo pravna država bi lastnik tega pogorišča ze sedel za zapahi ,,tako pa ker ste vi ki bi morali to preprečevati ,kaznovati še hujši podkupljeni kriminalci celo zločinci saj se igrate ...

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 09:42 14.junij 2019.

    In kako naj bi prekuhavanje vode pomagalo izločit strupnine? Voda kvečjemu postane še bolj strupena, ker voda izhlapi, strupnine pa ostanejo v vodi in so zaradi izparevanja vode bolj koncentriane. Vodo bi blo treba filtrirat preko aktivnega ogljika, ne pa ...prikaži več prekuhavat. Prekuhava se zaradi na primer salmonele, ne pa zaradi kemičnih kontaminantov. Jao jao... kdo je dal taka idiotska navodila?

  • Avatar Leon
    Leon 09:08 14.junij 2019.

    Vprašajte Počivavška kdo so EKO teroristi ,ki uničujejo Slovenijo .