Slovenija
36 ogledov

Zaradi Resnice o Patrii Janši 21 tisočakov

Avtor spornega finskega dokumentarca Resnica o Patrii,  Magnus Berglund. (Foto: POP-TV-2
Finska televizija YLE in Magnus Berglund ter Bojan Potočnik bodo morali zaradi oddaje Resnica o Patrii Janezu Janši plačati odškodnino v skupni višini 21.500 evrov.

Odvetnik nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika Uroš Pogačnik je za STA potrdil, da bo moral Potočnik Janši plačati 6500 evrov. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani navedb glede tega niso potrdili, ker morajo najprej prejeti potrdila o vročitvi.

Janševa zagovornica Nina Zidar Klemenčič pa je za Zurnal24.si potrdila: Okrožno sodišče v Ljubljani je razsodilo, da sta Berglund in YLE dolžni solidarno plačati Janezu Janši znesek 15.000,00 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 19. 11. 2008 dalje; Bojan Potočnik pa je dolžan plačati znesek v višini 6.500,00 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Dodaja: "Glede pritožbe se bomo pogovorili s stranko, tako da bo končno stališče znano v prihodnjih dneh."

Zahteval je milijon in pol

Predsednik SDS Janez Janša je s tožbo zahteval milijon in pol evrov odškodnine, če pa bo sodba obstala na višjem sodišču, bosta morala finski novinar in televizija plačati Janši 15 tisoč evrov, Potočnik 6500 evrov, sodišče pa je tudi naložilo umik spornih izjav, izrečenih v oddaji.

Umakniti morata izjave

Berglund mora umakniti izjavo, da je "oseba, ki je v Patrijinih dokumentih označena z 'J', Janša in da je Patria podkupila (takratnega) predsednika slovenske vlade". Umik mora objaviti na Televiziji Slovenija, na finski nacionalni televiziji YLE in na Pop TV v glavnih informativnih oddajah, prav tako tudi v časopisu Dnevnik. Ni pa Berglundu treba objaviti umika izjave v drugih časopisih.

Na istih televizijah mora svojo izjavo umakniti tudi Potočnik, ki je dejal, da je Janša oviral policijsko preiskavo domnevno spornih poslov pri nakupu oklepnikov 8x8 za Slovensko vojsko.

Janša je poleg Berglunda in YLE ter Potočnika s civilno tožbo preganjal tudi direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, a je ljubljansko okrožno sodišče po podatkih Dela.si tožbene očitke na njegov račun zavrnilo. Potočnikov odvetnik Pogačnik iz odvetniške družbe Čeferin je potrdil le podatke za njegovo stranko in dodal, da se bodo na razsodbo pritožili. "Šlo je za Potočnikovo sklepanje," je poudaril. "Kaj nekdo sklepa, pa je njegova stvar," je pojasnil.

Komentarjev 10
  • 1111 14:49 13.december 2011.

    25 let se vleče po sodiščih...bogi Ivan...nedolžno dete...če bi imel kaj pameti, bi se že zdavnaj odmaknu...

  • jureh 14:40 13.december 2011.

    Se pozna malo napredka glede slovnice, ampak, kaj si pravzaprav hotel povedati? Daj, analiziraj malo ta tvoj tekst prosim. V pravno strokovnem smislu, če je le mogoče.

  • mirko 14:05 13.december 2011.

    Zakaj našo komunistično sodstvo zavlačuje primer sojenja o patriji proti Janši, ČEPRAV SE JIM KAR SLINE CEDIJO, DA BI GA OBSODILI (ker je naše sodstvo popolnoma pod vplivom bivše komunistične sodrge) ?!!! Zato ker se bojijo blamaže v primeru, ...prikaži več da bo Janša v Avstriji in na Finskem sodišču spoznan za NEDOLŽNEGA !!!