Slovenija
11243 ogledov

Zaradi rubeža in mučenja otrok ovadili sodnico

Nasilje v družini Profimedia
Javnost je pretresla objava posnetkov odvzema otrok, ki so se štiri ure upirali.

Uredništvo revije Zarja Jana je zaradi "nečloveškega rubeža treh otrok materi, ki jih ni v ničemer ogrožala, in zaradi popolne prepovedi stikov otrok z materjo, ki je niso videli že pet mesecev," na Okrožno tožilstvo v Ljubljani zoper sodnico vložilo ovadbo. 

"Pričakujemo, da bo hitro reagiralo in premaknilo zadevo, nadvse bolečo za tri otroke, ki so jih zarubili materi," so zapisali. "Bralke in bralce pa vabimo, da prispevajo pod ovadbo svoj podpis, kar pomeni, da nam pošljete po elektronski ali navadni pošti svoje na kratko napisano mnenje ter se podpišete s polnim imenom in naslovom. Za otroke gre."

Javnost so maja letošnjega leta pretresli prizori, posneti s telefonom, ko so štiri socialne delavke, dva policista, sodni izvršitelj in dva pomočnika lovili tri otroke, ki so se štiri ure upirali, da bi šli z očetom, ki je vse to hladno opazoval. Celo vsega hudega vajeni sodni izvršitelj se je zlomil in poklical sodnico, naj prekine postopek, ta pa je zahtevala, da ga dokonča, čeprav s silo. 

Krivic ocenjuje, da je sodnica zaukazala mučenje otrok

Javno ovadbo je tožilstvu podal tudi ustavni pravnik Matevž Krivic, ki je prepričan, da je v primeru šlo za mučenje otrok. "Sam sem trdno prepričan, da se je v tistem znanem nedavnem primeru 17. marca letos res zgodilo prav to: da je sodnica z ukazom sodnemu izvršitelju, ki je po večurnem upiranju treh otrok prisilnemu odvzemu iz materinega varstva sam hotel to nehumano 'izvršbo' prekiniti, naj to 'izvršbo' dokonča z uporabo sile, dejansko zaukazala mučenje otrok – oziroma nečloveško in ponižujoče ravnanje (tu: do otrok in tudi do matere), ki ga nasproti komurkoli prepoveduje 3. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP)," je zapisal za Dnevnik.

matevz_krivic1_vitopetr2902 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pri tem navaja predvsem 135.a člen Kazenskega zakonika, ki govori o mučenju oz. prepovedi povzročanja hudega psihičnega trpljenja ter 266. člen, v katerem piše: "Uradna oseba, ki pri opravljanju službe z zlorabo svojega uradnega položaja ali uradnih pravic s kom grdo ravna, ga žali, ga lahko telesno poškoduje ali sploh ravna z njim tako, da prizadene njegovo človeško dostojanstvo, se kaznuje z zaporom do treh let."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • bogdan76 16:01 13.avgust 2020.

    MEČUDI DASENI OGLASILA GOSPA VOGRINČIČ IN SOČUTNA STRANKA SD IN NEGDANJA MINISTRICA.

  • milan000 13:58 13.avgust 2020.

    Če bi bilo komu mar za otroke in sistem ne bi bil popolnoma feminiziran, bi vsaj polovica ločenih mater s skrbništvom otrok, sedela v zaporu ali bila na psihiatriji. Krivic pa odkar je zagovarjal prebrisane toliko verodostojen, kot nek vaški ...prikaži večki klatež, nič več, sramota za nekdanjega ustavneag sodnika. Sramota tudi da medije, da hujskajo po spolu, sklicujoč se na otroke.

  • jakec1575 11:16 13.avgust 2020.

    Ok.iz te zgodbe ne vemo ali je mati sodnica zanemarjala otroke ali ne. sodniki skoraj v 99% odredijo polno skrbnistvo mamam. ocetje pa dobijo obiske. Da bi neka sodnica brez strokovnih mnenj naredila prav to, se mi zdi precj cudno. ...prikaži več manjkajo informacije. otroci vedno bezijo pred tujimi ljudmi, tudi ce jih mama zanemarja. ta custven marker aktivira vse bralce. dejstva so tista, ki stejejo. in v tem clanku jih ni.