Slovenija
5106 ogledov

Zaradi težav s covidom v Ljubljano premeščen malček

Otrok s covid-19 v bolnišnici Profimedia
V ljubljanski bolnišnici je na zdravljenju zaradi težav s covidom-19 tudi otrok.

"V intenzivni enoti COVID v osrednji bolnišnici je deset oseb, mediana starosti je 55 let. Zaradi težav s COVID je bil v Ljubljano premeščen en otrok," so prek Twitterja sporočili iz UKC Ljubljana. Hospitaliziran je malček, ki so ga zaradi povišane telesne temperature in težav z dihanjem premestili iz Slovenj Gradca. 

Število hospitaliziranih s covidom-19 v enotah intenzivne terapije narašča. "Na voljo je še nekaj postelj, vzpostavljajo se nove. Če ne bo kakšnih neprijetnih presenečenj prek vikenda, mislim, da bo šlo," je dejala predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc

Tatjana Lejko Zupanc | Avtor: Nebojša Tejić/STA Nebojša Tejić/STA

Potek bolezni pri zadnjih hospitaliziranih bolnih na ljubljanski infekcijski kliniki je večinoma srednje težavk, obravnavajo pa tudi posamezne primere, pri katerih pride do zelo hitrega poslabšanja. Lejko Zupančeva pravi, da so imeli nekaj bolnikov, ki so jih že takoj ob sprejemu na kliniko morali namestiti v enoto za intenzivno nego.  

Lejko Zupančeva je vse, ki imajo potrjeno okužbo z novim koronavirusom pozvala, da so pozorni na svoje simptome. "Če se jim zdi, da imajo težave z dihanjem oziroma se njihovo počutje izrazito poslabša, naj stopijo v stik z dežurno službo ali neposredno z dežurnim zdravnikom infekcijske klinike," je navedla.

Obenem iz UKC Ljubljana prek tvita opozarjajo, da ni trdnih dokazov, da bi bili ljudje, ki so preboleli koronavirus, zaščiteni pred ponovno okužbo. Zato ponovno pozivajo k spoštovanju ukrepov in opozarjajo na pomen hitrega odkrivanja primerov okužb.

Težave zaradi pomanjkanja kadra

Kot je spomnila infektologinja, so imeli v prvem valu epidemije na račun zaprtih oddelkov pripravljenih večje število postelj za bolnike s covidom-19. Sedaj pa še vedno izvajajo tudi nenujne storitve in to bodo po njenih besedah vzdrževali, dokler bo možno. Hkrati iščejo dodatne kapacitete, ki jih je treba še pripraviti. Težava pri tem je tudi pomanjkanje kadra, ki so si ga na infekcijski kliniki v prvem valu ob ustavitvi večine zdravstveni storitev "izposodili" z drugih oddelkov.

Za zdaj še niso imeli vdorov okužbe na oddelkih, a je po njenem mnenju, "samo vprašanje časa, kdaj bo treba kakšen oddelek dati v karanteno in potem bo kriza s kadrom še dosti večja". Boji se tudi, da drvimo v situacijo, ko bomo "hočeš nočeš morali vse zapreti", če se bomo obnašali, kot da nam je vseeno in poslušali "samooklicane strokovnjake, ki mešajo glave neizobraženim ljudem ali ljudem, ki se morda bojijo in iščejo drugo rešitev".

infekcijska klinika | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poziv k upoštevanju priporočil NIJZ

Zato vse poziva, da upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Zaenkrat so ta priporočila relativno blaga. Omejujejo določene stvari, vendar mislim, da nobenemu ne kratijo osebne svobode, ampak varujejo populacijo pred tem, da bi intenzivne bolnike morda morali zdraviti v kakšnih skladiščnih halah, kjer bi jih gledali ljudje, ki sploh nimajo ustrezne izobrazbe za tako delo," je dejala.

Bolniških kapacitet in kadrov je zdaj še dovolj, a če se bo število okuženih večalo s tako hitrostjo kot sedaj, bi se po njenih besedah lahko kmalu približali tudi opisanemu scenariju.

Ljudem svetuje, naj se družijo v velikih skupinah, če so bolni, naj ostanejo doma, v zaprtih prostorih naj nosijo maske, prav tako na prireditvah na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalja. Kot pravi, sama ni za ostrejše ukrepe, "dokler ljudje držijo trezno glavo in se držijo priporočil".

Komentirala je tudi švedski model spopadanja z epidemijo. Švedi po njenih besedah veliko bolj dosledno upoštevajo priporočila epidemiologov, pri nas pa je kultura drugačna, radi se družimo, imamo velike družine, več generacij živi v istem gospodinjstvu. Vprašala se je tudi, koliko so ljudje ukrepe upoštevali, ko so bili zgolj priporočila, ne pa še tudi predpisani z odloki.

UKC Ljubljana Zdravje To je meja, do katere lahko gre UKC Ljubljana

V četrtek je bilo v Sloveniji potrjenih 192 novih okužb, kar je največ v enem dnevu doslej. Šestdeset ljudi je v bolnišnicah, od tega 15 na oddelkih intenzivne nege. 

dezurni@zurnal24.si
 

 
Komentarjev 8
  • rosogay119 18:49 25.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. quality9.best

  • Naklonsky 17:05 25.september 2020.

    To, da okožiš dojenčka, si pa lahko le bedak ali levak.