Slovenija
3958 ogledov

Že pred šolo akcija umirjanja hitrosti: Tu na vas čakajo radarji!

Merjenje hitrosti Saša Despot
Policisti so že začeli z akcijo pred prvim šolskim dnevom.

Poleg šolarjev boste ob začetku novega šolskega leta na cestah srečali tudi več policistov in redarjev, ki tako kot vsako leto izvajajo številne preventinve aktivnosti, da bi zagotovili varnost otrok - najmlajših in najranljivejših udeležencev v prometu.

"Začeli smo že po 10. avgustu s pregledovanjem šolskih poti in v sodelovanju z oddelkom za gospodarske dejavnosti že izvedli določene sanacije," je na tiskovni konferenci MOL pred pričetkom šolskega leta povedal Roman Fortuna, vodja mestnega redarstva MU MOL. "Drugi del se je začel v tem tednu, z včerajšnjo postavitvijo dveh merilnih naprav v ohišja na Dolenjski in Roški cesti. Napravi že delujeta, v nadaljevanju bosta postavljeni na Samovo ulico in Zadobrovško, v zadnji triadi merjenja pa na Slovenčevo in opekarsko cesto."

"Imamo izjemen odziv meščanov z različnih koncev, da postavimo nova ohišja za radarje."

Zoran Jankovič, župan mesta Ljubljana

Da je odločitev MOL za postavitev stacionarnih merilnih narav v Ljubljani pravilna, po besedah Fortune kažejo podatki o prekoračitvah hitrosti. "Lahko ugotovimo, da se je na lokacijah, kjer smo začeli s tovrstnim merjenjem hitrosti, število kršitev več kot prepolovilo," navaja Fortuna. "Meščani si želijo novih naprav, zato bomo s postavitvijo ohišij na novih lokacijah v prihodnosti nadaljevali." 

Postavitev novih ohišij za merilnik hitrosti v Ljubljani. Razkrivamo Avto Razkrivamo: Dve novi lokaciji radarja v Ljubljani

Poleg stacionarnih radarjev bodo do 30. septembra izvajali nadzor hitrosti tudi s samodejnimi merilnimi napravami na cestah v okolici šol in vrtcev, preverjali pa bodo tudi kršitve nepravilnega parkiranja na pločnikih, prehodih za pešce in kolesarskih stezah. Skupaj s policijo bodo pozorni na izpostavljena mesta, kot so prehodi za pešce na šolskih poteh. "Ugotavljali bomo kršitve vožnje v rdečo luč, vožnjo voznikov na prehod za pešce, ko so na njem otroci," je naštel Fortuna. "V dogovoru s PU Ljubljana bomo začeli z intenzivnim nadzorom mešanih patrulij."

radar Slovenčeva ulica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Lokacije izmeničnega nadzora hitrosti s stacionarno samodejno merilno napravo:

  • od 26. 8. do predvidoma 9. 9. 2019 – Roška cesta 17 in Dolenjska cesta 43
  • od 9. 9. do predvidoma 23. 9. 2019 – Samova ulica 9 in Zadobrovška cesta 14
  • od 23. 9. do predvidoma 14. 10. 2019 – Opekarska cesta 11 in Slovenčeva ulica 15

Lokacije nadzora hitrosti s samodejno merilno napravo, nameščeno v službenem vozilu: Aljaževa ulica 25, Derčeva ulica 1, Dunajska cesta 392, Jamova cesta 46, Jarška cesta 55, Levstikova trg 3, Neubergerjeva ulica 7, Prule 13, Roška cesta 3, Samova ulica 19, Streliška ulica 25, Tržaška cesta 64, Verovškova ulica 25, Zadobrovška 29, Zemljemerska ulica 12.


Direktor PU Ljubljana Stanislav Vrečar je povedal, da bodo kot vsa leta ob začetku šole doberšen del pozornosti namenili varovanju najmlajših na poti v šolo in domov iz nje, pri čemer bodo pomagali tudi prostovoljci. Že sedaj poteka represivno preventivni del - merjenje hitrosti v okolici OŠ. "S tem smo že začeli, ne šele 1. septembra, da se vozniki navadijo, da je treba biti v okolici šole še posebej pozoren na hitrost," je dejal Vrečar. Šolarjem bodo pomagali pri prehajanju cest na izpostavljenih mestih, preverjali bodo brezhibnost koles in mopedov, s katerimi se vozijo v šolo ter izpravnost vozil, ki prevažajo otroke. 

"Letos bomo še posebej pozorni na uporabo tobačnih izdelkov v vozilih ob prisotnosti otrok," je o aktivnosti policistov ob začetku šolskega leta še povedal Vrečar in dodal, da nanje ne bodo pozabili tudi tekom šole, še posebej ob določenih dnevih, npr. pred pričetkom prvih medletnih šolskih počitnic, ko so otroci bolj razigrani. "Glede nesreč v MOL lahko povemo, da je bilo stanje lani zelo ugodno. Obravnavalis smo eno nesrečo z udeležbo učenca na poti v šolo."

Komentarjev 3
  • Janez_53 08:50 28.avgust 2019.

    KAKO STE LAHKO TAKŠNI KRETENI??? OBJAVLJANJE NATANČNIH LOKACIJ JE PLJUNEK V OBRAZ VSEM, KI BI RADI VSAJ MALO UMIRILI NEODGOVORNE, PODIVJANE PREPOTENTNEŽE, KI MISLIJO, DA ZA NJIH PROMETNI PREDPISI NE VELJAJO! TO, KAR POČNETE, JE NEVERJETNA PODLOST, KI BI MORALA BITI KAZNIVA!

  • Avatar Leon
    Leon 14:54 27.avgust 2019.

    V MB pred osnovno šolo Ludvika Pliberška na Lackovi cesti je omejitev 40 km/h in merilec hitrosti ,ki pa nikoli ne pokaže zelena palca navzgor ! Še več ,hitrosti presegajo dvakratnik omejitve ,vendar nikogar ne gane kot so menili na ...prikaži večna policiji ob postavitvi merilnika in trkanju na zavest voznikov . Lari fari je vse skupaj .