Slovenija
1570 ogledov

Tako stroga pravila veljajo v domovih za starejše

Dom za ostarele Anže Petkovšek
Tudi za starejše je poskrbljeno, je na današnji tiskovni konferenci zatrdila državna sekretarka Mateja Ribič, ki je razkrila zadnje ukrepe.

Vlada RS je včeraj veliko razpravljala o zajezitvi koronavirusa v domovih za starejše, saj gre za najbolj občutljivo populacijo. Uradni govorec vlade Jelko Kacin pravi, da so se začele tudi razprave za novo koordinacijo med domovi za ostarele ter med zdravstvenimi domovi. "Želimo jih zaščititi," je poudaril.

Mateja Ribič, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je bila tudi sama nekaj časa direktorica doma za ostarele, pa je poudarila, da se zaveda, kaj pomeni strog ukrep prepovedi obiskov za svojce in za stanovalce domov, a vseeno prosila ljudi, da se ga držijo.

Stik z domačimi preko videoklicev

"Razumemo, da vas skrbi za starejše v domovih. A namen ukrepa je preprečiti vnos okužbe," je pojasnila in dodala, da je za starostnike še vedno lepo poskrbljeno, zaposleni jih vozijo na zrak, na sprehode in obenem skrbijo, da stanovalci med seboj ne prihajajo v stik ter držijo priporočeno razdaljo do drugih mimoidočih. Na voljo so jim tudi videoklici.

Že tako je namreč možno, da se okužba na starostnike prenese preko zaposlenih v domovih ali preko zdravniških ekip, zato je bolje, da se vseh drugih potencialno bolnih zdaj izogibajo.

Nagovorila je tudi stanovalce v domovih, predvsem tiste, ki jim zdravje še dopušča aktivno življenje: "Razumem, da je težko ostati zaprt  med štirimi stenami, a s tem, ko odhajate ven, lahko prinesete okužbo nazaj v dom k tistim, ki niso tako zdravi in pokretni kot vi. Zato ne hodite vsako jutro po časopis in v trgovino po nepotrebnem," pravi Ribičeva.

Stroga pravila za zaposlene

Državna sekretarka je poudarila, da so v stiku z direktorji vodstev domov za starejše in pojasnila, na kakšen način skrbijo, da ne pride okužba v dom. Obvezno je razkuževanje čevljev. Zaposleni ne prihajajo hkrati v službo. Tudi malicajo ločeno, vsak za svojo mizo. Stika ni niti v garderobah. "Ogromno ukrepov je bilo sprejetih, da se okužba ne prenese na stanovalce," je povedala ministrica in poudarila, da bodo vsi tisti domovi, ki opremo potrebujejo in imajo stanovalce s covid-19, opremo tudi dobili. "Oprema je zagotovljena glede na razpoložljive zmožnosti na ravni celotne države," je povedala Ribičeva.

Vsi ukrepi, ki so sprejeti v domovih za starejše občane, so usklajeni s skupnostjo socialnih zavodov Slovenije in države. "Smo v stiku s terenom in želimo, da so navodila življenjska. Samo s skupnim delovanjem bomo uspeli preprečiti širjenje okužbe," je zaključila Ribičeva.
 

koronavirus Stroka opozarja Zdravje NOVO: NIJZ o tem, kdo ne sme niti v trgovino

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • crosalad 15:08 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks