Slovenija
84 ogledov

Zaslišali eksplozijo in stekli v ogenj

Sašo Ferenček in Boris Kumer Barbara Bradač
Junaki. Policisti skupaj z občanom rešili žensko iz ognjenih zubljev.

Junak Slovenije  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ljutomer. “Dolgo nisi mogel zdržati ob ognju, zato smo se pogosto menjavali. Nadihali smo se vročega zraka, dima, saj, pepela in prahu iz gasilnega aparata, da je peklo po grlu,” posredovanje policistov ob požaru v bloku ob policijski postaji opisuje Sašo Ferenček, mlad policist.

Ni bilo časa za zaščito

Močna eksplozija, ki je povzročila požar, je odjeknila 28. februarja. Na ljutomerski policijski postaji, ki je od večstanovanjskega bloka oddaljena le nekaj deset metrov, so ob tem brez razmišljanja pograbili gasilne aparate ter samo v policijski uniformi, brez zaščitne opreme stekli v blok in začeli gasiti. Ferenček je eden od štirih policistov, ki so prvi stekli v ogenj, da bi rešili življenja. “To te preseneti, ne razmišljaš o ničemer. Ni bilo časa, da bi šli iskat maske, čeprav bi to vzelo le nekaj minut,” pa pravi policist Boris Kumer.

Izpraznili 12 aparatov

Eksplodirala je plinska jeklenka, ki je popolnoma uničila eno stanovanje, dve sosednji stanovanji pa delno poškodovala. “Plamen je segal tudi do dveh metrov visoko,” še pravi Ferenček. Do sicer hitrega prihoda gasilcev so policisti izpraznili 12 gasilnih aparatov in uspešno omejili požar na le eno stanovanje ter tako preprečili hujšo katastrofo. “Kolega Dovečar je tekal po vseh sosednjih blokih ter pobiral gasilne aparate in jih prinašal; vsaj 15-krat je tekel po stopnicah,” dodaja Ferenček, ki je skupaj z občanom Jankom Veršičem iz stanovanja rešil hudo opečeno starejšo gospo, ki pa je že zunaj smrtne nevarnosti.


Komentarjev 2
  • MATJAŽ76 16:59 18.marec 2013.

    ČESTITKE OBEMA OZ VSEM KI SO V TEJ ZADEVI SODELOVALI

  • bobr 16:11 18.marec 2013.

    Sami so povedali, da je njihova naloga tudi reševanje življenj in zaščita premoženja.Torej je to njihova služba.Je pač ekstremni del opisa dela in nalog.Gremo naprej.