Slovenija
890 ogledov

Zaslišanje Knovs: Selana ni bilo, Črnčec je prišel

Damir Črnčec Anže Petkovšek Damir Črnčec
Toninova komisija skušala ugotoviti, ali je Sova akterje arbitraže varnostno usposobila.

Nekdanji direktor Slovenske varnostno obveščevalne agencije Sova, Sebastijan Selan danes ni prišel na sejo Komisije državnega zbora za nadzor nad obveščevalnimi službami (Knovs), ki nadaljuje zaslišanja glede odgovornosti za prisluškovalno afero v arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško. Je pa na zaslišanje, čeprav je ocenil, da je komisija presegla okvirje svojih pristojnosti, danes prišel Damir Črnčec, svetovalec predsednika vlade Marjana Šarca in direktor Sove v času vlade Janeza Janše.  

Toninova komisija z zaslišanjem nekdanjih direktorjev skuša ugotoviti, ali je Sova vpete v arbitražo varnostno usposobila. Nekdanji direktor Andrej Rupnik je zatrdil, da je, agentka Simona Drenik pa je pričala drugače. 

Črnčec: "Je za Sekolcem razpisana tiralica?"

Črnčec je, preden je postal Šarčev svetovalec za varnost, javno pozival, da se prisluškovalna afera popolnoma razčisti. "Zastavlja se vprašanje, kdo je Sekolca izbral in ključno, ali je slovenska policija za njim razpisala tiralico? Vse te dvome in vprašanja bi pač najlaže ovrgel Sekolec, sam s svojo izpovedjo na poligrafu. V kolikor je pač nedolžen ..." je Črnčec zapisal v enem od svojih tvtitov, ki ga je shranil njegov nekdanji sodelavec in zaveznik Janez Janša.

Pogovorili se bodo tudi z uslužbenci Sove

Predsednik komisije Matej Tonin je napovedal, da bo komisija opravila pogovore tudi z uslužbenci Sove, ki so delali s projektno skupino v arbitraži, saj želijo ugotoviti, ali je Sova ustrezno ščitila interese Slovenije in kakšna zagotovila je slovenska agentka Simona Drenik dobila glede varnosti njenih komunikacij. Je pa Tonin povedal, da se besede direktorjev Sove - komisija se je pogovorila s štirimi - ne skladajo s tistim, kar je povedala Drenikova. Kaj natančno naj se ne bi ujemalo, ni pojasnil. 

"Naše končno poročilo ne more vplivati na končno afero. Je pa z vidika interesov Slovenije izjemno pomembno, da sistemsko preverimo, kako država pristopa h ključnim, strateškim projektom, kakšne tehnične, finančne in človeške vire zagotavlja pri tako pomembnih projektih. To je poanta našega poročila," je še povedal Tonin.

Toninova preiskava politično motivirana?

Tonin je preiskavo glede prisluškovalne afere obnovil po tem, ko so aprila v javnost prišle informacije, da so slovenski agentki Simoni Drenik in arbitru Jerneju Sekolcu prisluškovali Hrvati. Toninu mnogi očitajo, da je preiskava parlamentarne komisije politično motivirana in da z njo skuša odstaviti Karla Erjavca, ki je bil v času dogajanja zunanji minister. Erjavec ga je zato označil za notoričnega lažnivca. 

Tonin je zatrdil, da preiskava Knovsa nima političnih ciljev. "Ne želimo političnih spopadov," je zatrdil Tonin. Trditve, da je celotna preiskava uperjena proti Erjavcu, je Tonin označil za "zamegljevanje". "Fokus naše komisije je, pripraviti končno poročilo, v katerem bo jasno razvidno, kako so Sova in druge pristojne službe obveščevalno in protiobveščevalno ščitile naše ključne in strateške interese," je še dejal predsednik Knovsa.

Karl Erjavec Afera Slovenija "On je notoričen lažnivec. Z njim je težava."

Na stacionarca klical Sekolec

Simona Drenik pred Knovsom minulo sredo Erjavca ni obremenila. Drenikovo je na stacionarni telefon klical arbiter Sekolec, ki je dejanje priznal in ga obžaloval. Pogovori med agentko in arbitrom so v arbitražnem postopku sicer prepovedani.

Hrvaška se je zaradi teh pogovorov odločila, da enostransko odstopi od arbitražnega procesa. Arbitražno sodišče je sicer odločilo, da prekršek ni bil tako velik, da ne bi moglo dokončati naloge. V spremenjeni sestavi je nato junija 2017 izdalo končno odločitev, ki pa je Hrvaška ne priznava in noče implementirati.

Predvidoma 28. junija naj bi pričala tudi nekdanja zunanja ministra Samuel Žbogar in Karl Erjavec. Po Toninovih besedah sta vabljena, "ker so dosedanja pričanja pokazala, da bi njuno pričanje lahko pomembno prispevalo k temu, da se celotna zgodba razjasni". Komisija je na pogovor povabila še Vlasto Vivod, vodjo Erjavčevega kabineta.

Komentarjev 2
  • Avatar vec
    vec 17:33 04.junij 2019.

    Ne vem zakaj se to ni zgodilo TAKOJ ko so zvedeli za afero. Zakaj čakat tolk let, zdej se bo pa sekolec nekam potuhnil, in prevedril kje v bruslju da malo potihne zadeva. Kriv je on 100% zdej je vprašanje ...prikaži več ali je bil samo neumen da je to naredil, ali pa je zadaj kaj več, uglavnem kot je par dni nazaj nekdo že omenil, SLEDITE TOKU DENARJA, se bo vsa zadeva bolj kristalizirala. In ja pri vseh ki so kakorkoli povezani z Arbitržo, od predlagatelja sekolca za arbitra in ostale skratka KOMPLET folk

  • dragec 17:21 04.junij 2019.

    Mali katolikajzer je navadna goljufa