Slovenija
65 ogledov

Zato bodo za "špeckahle" plačali 124 tisoč evrov

tzdenar 29.10.2007, odrezki od poloznic, poloznice, racuni, placevanje, foto: BO Boštjan Tacol
V le nekaj dneh so na Fursu zabeležili skoraj sto tisoč preverjanj računov. Pojasnjujejo, da je nagradna igra le eden od ukrepov, s katerim želijo dvigniti davčno kulturo in omejiti sivo ekonomijo, ki je v Sloveniji ocenjena na kar 23 odstotkov BDP.

Nagradna igra Vklopi razum, zahtevaj račun je že takoj v začetku leta doživela velik odziv. Od 2. januarja do včeraj so na Finančni upravi zabeležili že 94.658 preverjenih računov. Od teh se jih za nagradno igro šteje 30.556, 27.120 pa je anonimnih prijav. Število zavezancev, ki preverjajo račune je 8.143, paketov z desetimi računi različnih izdajateljev pa so prejeli 212. 

PREBERI TUDI: 

Slovenija 08.06.10, fiskalna blagajna, davcna blagajna, Poreska uprava Republike | Avtor: arhiv poreske uprave rs arhiv poreske uprave rs
Sodeč iz števila poslanih računov, so se ljudje na igro dobro odzvali, več pa je tudi kritik, predvsem na račun denarja, ki ga državna institucija namenja za nagrade ter "špecanja sodržavljanov."

Finančni učinki nagradne igre

Stojan Glavač s Fursa pojasnjuje, da je nagradna igra le eden od ukrepov, ki jih izvajajo za zajezitev sive ekonomije. Za nagrade bodo skupaj odšteli 124 tisoč evrov, ki so po oceni Fursa absolutno upravičeni. "V letu 2016 se iz naslova davčnih blagajn pričakuje 75 milijonov evrov dodatnih davčnih prilivov v državni proračun," pojasnjuje Glavač. "Davčne blagajne bodo odpravile naknadno brisanje ali popravljanje postavk na računih, ne bodo pa reševale primerov, če ponudnik blaga ali storitve ne bo izdal računa. Stroški nagradne igre predstavljajo zgolj 0,3 odstotke dodane vrednosti, ki jo prinašajo davčne blagajne."

Davčno potrjevanje računov | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Dodaja, da je namen nagradne igre predvsem dvig davčne kulture. "Slovenija ima žal eno najvišjih stopenj sive ekonomije v Evropi," poudarja Glavač. "Če računa ne vzamemo, smo ponudniku blaga ali storitve omogočili, da bo plačal manj davka, kot bi ga moral. Če bomo davke plačevali vsi, jih bomo plačevali manj. Zakaj bi plačevali več zaradi tistih, ki davke utajujejo?"

Poleg nagradne igre po principu "korenčka in palice", predstavniki Fursa o sivi ekonomiji in pomenu jemanja računov izobražujejo na šolah, med "represivnimi" ukrepi pa je tudi zakonska obveza jemanja računov. 

Renault clio šel za DDV

Finančna oz. takrat še davčna uprava je v preteklosti že razpisala eno nagradno igro. Glavna nagrada igre, ki je potekala leta 1999, je bil avtomobil renault clio v vrednosti 2.500.000 slovenskih tolarjev. Namen igre je bil "pospeševati uvajanje davka na dodano vrednost, promoviranje le tega kot državljansko vrednoto in krepiti davčno zavest davčnih zavezancev". 

Komentarjev 49
  • Ludvik Miholic 19:27 11.januar 2016.

    KAJ MISLITE DA SO PUH 40 MILJARD NAREDILI S CRNIM DELOM KAJ STE NAREDILI V 25 LETIH KOLIKO TOVARN STE ODPRLI KOLIKO TOVARN PA JE TITO ODPRL OD LETA 1945 PA DO LETA 1970 ZA VSAKI 29 NOVEMBER SE JE ...prikaži več VSAKI REPUBLIKI ODPRLO NAJMANJ 4 TOVARN PROSIM NELAJAJTE KOT PSI

  • Ludvik Miholic 19:23 11.januar 2016.

    BAV-BAV GA PA SERJES PO SLOVENSKO

  • Janez Smodis 18:24 09.januar 2016.

    Vsakega ovaduha premlatiti .Naj me prosi račun bo ga dobil 100 % po nosu