Slovenija
9778 ogledov

Zato je (bilo) snega manj, kot so ga napovedovali

sneg
1/2
Saša Despot
Vremenoslovci agencije za okolje pojasnjujejo, zakaj je padlo manj snega, kot so ga napovedovali.

"Zadnja dva dogodka s sneženjem nista prinesla čisto pričakovane višine snežne odeje," so priznali v objavi na Facebooku. 

"V dogodku pred izrazito odjugo (9. december) je višina snežne odeje presegla naša pričakovanja, ob zadnjem dogodku to soboto (16. december), pa smo vendarle po nižinah večjega dela Slovenije pričakovali vsaj nekaj centimetrov mokrega snega, kot radi rečemo, plundre. V večjem delu nižin Slovenije še nekaj centimetrov plundre ni bilo," pravijo. 

Poleti ne bi nihče opazil razlike med 28 in 29 stopinj

"Napoved višine snežne odeje je zelo zahtevna in odvisna od majhnih sprememb v temperaturi zraka, količini padavin, stanju tal (temperaturi tal), vetra in tako dalje. Najbrž poleti nihče ne bi niti občutil, če bi recimo napovedali maksimalno temperaturo 28 °C, bilo bi pa 29 ali pa 29,5 °C. Ob padavinah pa 0,5 °C namesto 1,5 °C že lahko pomeni razliko med dežjem in sneženjem ter posledično tudi občutno razliko v snežni odeji," pojasnjujejo vremenoslovci.  Zima Vreme Slovenija Napoved do 27. decembra

"Podobno je pri napovedi padavin. V kolikor predvidevamo, da bo padlo 15 l/m2 v 24. urah, pade pa 30 l/m2 v 24. urah, je napoved zgrešena za faktor 2, ampak tega povprečen uporabnik čisto zares niti opazil ne bi. Taka napaka pri sneženju pa pomeni, da bi bilo na tleh namesto 10 do 15 cm kar četrt metra ali več snega. To pa bi občutili na svojih lopatah. Tu so še veter, lokalni pogoji ter temperatura tal, ki lahko sproti tali sneg," razlagajo. 

Realne so takšne ocene

Zaradi številnih spremenljivk, ki vplivajo na napovedi snežne odeje, "lahko z dovolj veliko zanesljivostjo samo ocenimo velikostni razred, torej ali bo zapadlo malo snega (tam od 0 do tja 10, 15 cm), kar nekaj (tam od 15, 20 do 40 cm), ali pa zelo veliko (nad 40 cm)," pojasnjujejo vremenoslovci. 

Pri oceni, da bo meja sneženja na 700 metrih nadmorske višine, pa se lahko ta razlikuje za kakšnih 100 metrov gor ali dol.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • joc37 00:17 20.december 2017.

    Najbrž bi lahko to bil moto slovenske meteorološke službe

  • joc37 00:16 20.december 2017.

    Po toči zvoniti je prepozno

  • alojzr 21:36 19.december 2017.

    Zdaj, ker priznavajo, da so njihove "napovedi" na ravni šloganja, naj se samorazpustijo. Da bo jutri zmerno jasno delno oblačno z možnostjo padavin in snega do nižin ali pa tudi ne, vem tudi jaz.