Slovenija
29999 ogledov

Zato so tudi vremenoslovce današnje nevihte tako močno presenetile

Poletna nevihta
Tudi vremenarji niso napovedali nastanka tako močnih neurij.

Danes ponoči in zjutraj so mnoge od nas presenetile močne nevihte, ki so se razplamenele na nebu, kljub temu da vremenska napoved ni napovedovala dotičnega pojava. Sedaj so na Arsu dejali, da so močne in dolgožive nevihte med Padsko nižino in Alpami nastale zaradi izjemno pregretega ozračja in bližine vremenske fronte. Nevihte so z zahodnim zračnim tokom potovale proti Sloveniji.

"Predvsem zahodni, južni in delu osrednje Slovenije so prinesle številne udare strel in močne sunke vetra, nalivi pa so bili le kratkotrajni. Nevihte nad severno Italijo se še obnavljajo in lahko sredi dneva nekoliko vplivajo tudi na vreme v zahodni in severozahodni Sloveniji," so še zapisali.

"Gre za predfrontalne padavine, vremenska fronta nas bo namreč prešla šele jutri popoldne, zato tudi tekom noči in v četrtek pričakujemo krajevna neurja. Tudi ob morju bodo ob nevihtah možni sunki severnega vetra.

Kako se bodo padavine gibale, lahko pogledate tudi na radarski sliki padavin.

Dežurni vremenar je dodal še, da njihovi prejšnji izračuni, ki temeljijo na numeričnem meteorološkem modelu, niso pokazali možnosti nastanka neviht, saj do konvekcijskih padavin oziroma neviht pride zelo hitro in nenadno.

"Konvekcijske padavine nastanejo, če se zemeljsko površje segreje, zrak se hitro dviga v ozračje in se adiabatno ohlaja (topel zrak pri tleh je bolj gost, če se dvigne v višje plasti, kjer je zrak redkejši, se dvignjeni gostejši zrak lahko širi, pri tem pa porablja del toplotne energije). Vlaga se začne izločati in nastanejo padavine. Te padavine so značilne po kratkotrajnih nalivih, ki imajo pogosto veliko intenzivnost," so razložili na spletni strani ciklon.si. To se je tudi zgodilo v današnjem primeru, kjer so se padavine razvile nad območjem Italije in potovale čez Slovenijo.

Nalivi | Avtor: Epa Epa
V petek se bo stanje umirilo

Vremenarji na Arsu še napovedujejo, da se bo v noči na petek vremensko dogajanje umirilo, nato pa nas čaka več stabilnih in sončnih dni. Vročina se bo ob koncu tedna ponovno stopnjevala, najvišje dnevne temperature bodo v začetku prihodnjega tedna lahko dosegle okoli 35 °C, sredi tedna se bo povečala verjetno za nastanek vročinskih neviht.

Napovedujejo tudi, da bo vročina najverjetneje nekoliko popustila. Natančenjšo vremensko napoved za prihodnje dni si lahko ogledate tukaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 18:27 12.julij 2023.

    Ma kaksne nevihte, v Mariboru padlo 5 kapelj dezja...