Slovenija
2456 ogledov

"Zavestno kršili pravice več kot 20 delavcev"

delavec slačilnica Profimedia
Policija je kazensko ovadila dve fizični in dve pravni osebi z območja Policijske uprave Koper zaradi kršitev temeljnih pravic delavcev.

Policija je kazensko ovadila dve podjetji, neuradno naj bi šlo za podjetji Marinblu in Selea. Pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije PU Koper Dejan Grandič je povedal, da so preiskavo začeli na podlagi prijave enega oškodovanca.

Preiskava je pokazala, da "odgovorna oseba dveh pravnih oseb zavestno ni ravnala po predpisih. Zavestno so prikrajšali 24 delavcev". Poleg tega so omenjene ovadili tudi zaradi kaznivega dejanja ponarejanja ali uničenja poslovnih listin. Izkazalo se je namreč, da je odgovorna oseba v določene evidence, ki jih mora voditi po zakonu, omogočala vpisovanje lažnih podatkov glede števila ur dela.

Bivalni pogoji 12 delavcev. Slovenija Grobo kršenje delavskih pravic na Kozini: Brez počitka tudi po 30 ur

Preiskava je pokazala, da za 24 delavcev podjetji nista izplačevali raznih dodatkov, kot so dodatki za nočno in nedeljsko delo, nista spoštovali določb glede dnevnega in tedenskega počitka ter tedenske kvote dela. Kršitve so odkrili v obdobju od leta 2020 naprej.

Zadevo je zdaj prevzelo koprsko tožilstvo. V primeru, da bodo zahtevali dopolnitev podane kazenske ovadbe, bodo na policiji s preiskavo nadaljevali, je dodal Grandič.

Za kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev je predpisana kazen zapora do treh let in denarna kazen, za isto kaznivo dejanje po 2. odstavku 196. člena kazenskega zakonika pa kazen zapora do 5 let in denarna kazen. Za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin je predpisana kazen zapora do dveh let.

Bivalni pogoji 12 delavcev. Slovenija Inšpektorji in policisti od šestih zjutraj v Marinblu in Selea: To so ugotovili

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1