Slovenija
97 ogledov

Zavoda Živim pri javnem predvajanju filma proti splavu ne uspe ustaviti nihče

video Frančiškanska cerkev Saša Despot
Kljub prijavam na policijo, inšpekcijo, varuhinji človekovih pravic ter agencijo za komunikacijska omrežja in storitve, na stopnišču frančiškanskega samostana na Prešernovem trgu v Ljubljani še naprej predvajajo film proti splavu. Aleš Primc bi pravico nerojenega otroka vpisal v ustavo.
Stranka SD je Zavod ŽIV!M, ki na Frančiškanski cerkvi na Prešernovem trgu predvaja film proti splavu, prijavila Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS). "Socialni demokrati menimo, da izdajatelj medija Zavod ŽIV!M s predvajanjem filma, ki se prikazuje na pročelju cerkvenega objekta na Prešernovem trgu v Ljubljani, krši Zakon o medijih. Zakon o medijih v 12. členu namreč določa, da mora izdajatelj medija pred začetkom izvajanja dejavnosti priglasiti medij pri pristojnem ministrstvu. Iz vsega navedenega je razvidno, da Zavod ŽIV!M tega ni storil," so sporočili.
 

Kršitev spoštovanja človekovega dostojanstva?

"V skladu z Zakonom o medijih se z oglaševanjem ne sme prizadeti spoštovanja človekovega dostojanstva, predvajana vsebina pa bi tako po našem mnenju lahko pomenila tudi kršitev spoštovanja človekovega dostojanstva. Menimo, da film prikazuje vsebino na način, da pri gledalcih vzbudi vtis, da je splav nekaj slabega in neprimernega. V slovenski Ustavi je v 55. členu jasno zapisana pravica do svobodnega odločanja o rojstvih otrok, zato Socialni demokrati v tem primeru predvajanja filma vidimo tudi prefinjen napad na ustavno ureditev, saj poskuša pri gledalcih ustvarjati vtis o neprimernosti splava," dodajajo na SD.

AKOS: Ne gre za medijsko storitev

Na AKOS so njihovo prijavo zavrnili. "V primeru predvajanja video vsebine na pročelju nekega objekta ne gre za izvajanje televizijske dejavnosti ali razširjanje avdiovizualnih medijskih storitev na zahtevo, saj se zadevna video vsebina ne razširja preko elektronskih komunikacijskih omrežij, ki so pogoj za izvajanje televizijske dejavnosti ali ponujanja avdiovizualnih medijskih storitev na zahtevo. Prav tako ne gre za oglaševanje v televizijskih programih ali avdiovizualnih medijskih storitev na zahtevo po veljavni zakonodaji. Zaradi navedenega agencija ne more ukrepati proti omenjenemu zavodu, ker nima pristojnosti," je sporočila predstavnica za medije Tina Čuček.
 
 

Primc bi pravico nerojenega otroka otroka do življenja vpisal v ustavo

"SD in Zoran Janković z ovajanjem zagovornikov pravic nerojenih otrok inšpekcijam zlorabljata svojo moč proti nerojenim otrokom. Nerojeni otroci so najbolj nemočni in šibki ter zato potrebni največje zaščite. Nerojeni otroci v Sloveniji še nimajo pravice do življenja, sedaj pa očitno, po mnenju SD in Jankovića, ne smejo imeti niti zagovornikov, ki bi se borili za njihove pravice!?" pa sporočajo iz Gibanja za otroke in družine, ki ga vodita Aleš Primc in Metka Zevnik, ki sta se zavzela tudi, da pravico nerojenega otroka do življenja v Ustavo Republike Slovenije.

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 27
  • jakec1575 00:23 08.oktober 2016.

    Mimogrede cerkev je imela v starih cajtih najvec za povedati cez pankrte. vasa pravila nikoli niso delovala ne prej in ne zdaj. Razvoj clovekovih pravic si niso zmislili komunisti, ampak so se razvijale in rasle skozi čas. ne morete ljudem ...prikaži več vsiljevati, kaj si zelijo. slavitr zivljenje in delujte z zgledom, ne pa s pridigo. s rpidigo se nihce ni uspel in tudi nikoli ne bo.

  • jakec1575 00:20 08.oktober 2016.

    sam pravim, da ne boste potem jokali ker boste morali z davki financirati polne sirotisnice nezazeljenih otrok. Vem, da so pri nas pari na cakanju in jim privoscim otroka, ampak s tem ko boste preprecili splav, ga ne boste zavrli. ...prikaži več punce bodo hodile k mazacem in umirale. ne morete vec odvzeti, nekoc okušane pravice. kdo bo nosil odgovornost za umrla dekleta?? Drustvo zivim??

  • jakec1575 00:18 08.oktober 2016.

    sam pravim, da ne boste potem jokali ker boste morali z davki financirati polne sirotisnice nezazeljenih otrok. Vem, da so pri nas pari na cakanju in jim privoscim otroka, ampak s tem ko boste preprecili splav, ga ne boste zavrli. ...prikaži več punce bodo hodile k mazacem in umirale. ne morete vec odvzeti, nekoc okušane pravice. kdo bo nosil odgovornost za umrla dekleta?? Drustvo zivim??