Slovenija
17 ogledov

Zavrgli pritožbo obrambe

Sojenje Žurnal24 main
Višje sodišče je zavrglo pritožbo obrambe na sklep okrajnega sodišča, ki je zavrnilo izločitev v zadevi Patria.

Dejan Marković, odvetnik Ivana Črnkovića, je pojasnil, da je sodišče pritožbo zavrglo kot nedopustno, ker zoper sklep o izločitvi listinskih dokazov, ki ga sodišče sprejme na glavni obravnavi, ni predvidena pritožba.

Marković je poudaril, da je tudi sam opozarjal, da tovrstna pritožba ni mogoča, vendar je sledil pravnemu pouku sodnice. Tudi v sklepu o zavrnitvi pritožbe se višje sodišče po njegovih besedah sklicuje na njegovo pripombo. "Višje sodišče po vsebini ni obravnavalo pritožbe, ampak jo je zavrglo iz formalnih razlogov, ker pritožba ni mogoča," je še poudaril Marković.

Sojenje v zadevi se nadaljuje v ponedeljek. Preostali naroki pa so predvideni za 28. novembra ter za 5., 12., in 19. decembra letos.

Na sodišču od septembra

Sojenje v zadevi Patria se je začelo v začetku septembra, vendar pa je obramba še pred začetkom glavne obravnave zahtevala izločitev nekaterih dokazov, pridobljenih na Finskem in v Avstriji. Po oceni obrambe naj bi bili ti dokazi namreč pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Zahtevo odvetnikov obrambe je najprej zavrnila sodnica Barbara Klajnšek, vendar so se nekateri zagovorniki na odločitev pritožili na Višje sodišče v Ljubljani.

V zadevi Patria so na obtožni klopi Janez Janša, brigadir Tone Krkovič, nekdanji direktor HSE Jože Zagožen, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in poslovnež Walter Wolf. Obtoženi so domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.