Slovenija
52253 ogledov

"Zavrnit ne moreš, ker izpadeš nehvaležen. In ljudje to sprejmejo, zvečer pa obupani pišejo nam"

Navlaka na poplavnih območjih Humanitarček
Poskrbite, da donacije pridejo v prave roke.

Humanitarne organizacije pozivajo, da ste pri zagotavljanju pomoči previdni in preudarni, saj lahko, kot smo pred dnevi že opozorili s primerom moškega, ki je želel podariti avto družini v stiski, pa ga je namesto tega skoraj dobila prevarantka, dobronamerna pomoč pride v napačne roke.

Poleg tega bodite pozorni, kaj in komu donirate, saj morajo biti akcije koordinirane, sicer se hitro zgodi, da zgolj ena družina prejme preveč, druge pa premalo. 

Nekoordinirane akcije lahko naredijo več škode kot koristi

V društvu Humanitarček so povedali, da tudi sami dragoceni čas izgubljajo z odvažanjem donacij. "Ne skrbite - zelo so hvaležni, ampak kaj bo družini iz Osrednje Slovenije 50 paketov toasta? Pa družini iz Gorenjske dva polna kombija oblačil? V Zgornji Savinjski pa recimo družina z novorojenčkom dobila poln prtljažnik plenic številka 4, malčica pa je šele pri številki 1," so pojasnili.

Zavedajo se, da so vse to dobrosrčne akcije, a z njimi ljudem povzročajo kvečjemu dodatne preglavice: "Zavrnit ne moreš, ker izpadeš nehvaležen ... In ljudje to sprejmejo ... Zvečer pa obupani pišejo nam, da pridemo po cele skladovnice kruha, ki bi lahko šel še k 40 družinam."

Prav zato prosijo, da prizadetih v poplavah ne zasuvate s stvarmi, še manj pa s pohištvom, temveč donacije dostavite v zbirne centre.

Pravila obnašanja na terenu

Vlada je sicer zagnala aplikacijo Poplave 2023, a ima ta, kot opažajo na društvu, še nekaj težav. Zato so podali nekaj priporočil, kako lahko pomagate na terenu:

- zapeljite se v središča mest, ne iščite obvozov in plezate vsepovsod

- povprašate, kje je pomoč potrebna in se držite navodil

- če vas pristojni v Civilni zaščiti ali lokalni gasilci ne usmerijo, povprašate domačine - ne začnete sami kopati, odstranjevati, da vas na koncu ne pokoplje plaz

- bodite primerno obuti

- s seboj imejte lopato, samokolnico, kramp, vreče za smeti, powerbank, malico

- prej napolnite avto z gorivom

- ne pozabite na vodo

Ne nosite oblačil, moke, pohištva

V zbirne centre pa prinašajte vodo, čistila, pripomočke za čiščenje in odstranjevanje materiala, brisače, higienske pripomočke, konzervirano hrano, pribor za enkratno uporabo, kruh v rezinah ali toast, instant polento, žgance, njoke, suho sadje in oreške, čistilne robčke, baterije, svetilke, vžigalnike, sveče, protibolečinske tablete, jod in razkužila, instant kavo ...

Prosijo tudi, da stvari sortirate, npr. v plastične gajbice. 

Nikakor ne prinašajte oblačil, še opozarjajo, pa tudi ne živil v papirnatih vrečkah (kot je denimo moka).

Pomagate lahko tudi finančno - da bodo donacije prišle v prave roke, bodo poskrbeli v društvu ZPM Moste - Polje. Pošljete lahko SMS VERIGA5 na številko 1919.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • munja 16:08 09.avgust 2023.

    Če bi pa azilantsko in migrantsko svojat nagnali nazaj od koder so prišli, bi nam pa ostalo precej denarja, ki bi zdaj prišel še kako prav, saj delat tako ne znajo ali pa nočejo. Pa cigane zapret, da ne bodo ...prikaži več še tukaj kradli. Policisti, kje ste??