Slovenija
71 ogledov

Zavrnjeni prebežniki ilegalno nazaj v Slovenijo?

begunci EPA
Begunci, ki jih slovenski mejni organi zavrnejo, se peš vrnejo v Zagreb. Hrvaška jih, kljub napovedi, ne vrača Srbiji, tujci pa dobijo dovoljenje za prosto gibanje. Se bodo sami odpravili čez zeleno mejo?

25 beguncev, ki so jih minulo noč slovenski varnostni organi zavrnili na mejnem prehodu Obrežje, se je peš vrnilo v v Zagreb in se nahajajo na želežniški postaji, poroča HRT. Gre za tujce iz Sirije, Alžirije in Maroka. Na zagrebško želežniško postajo so jih napotili hrvaški mejni policisti, ki so jim tudi izdali dovoljenje za začasno bivanje, po katerem morajo begunci Hrvaško zapustiti v enem mesecu. 

begunci | Avtor: EPA EPA
Kot je znano, Slovenija preko meje spušča le tujce, ki bodo za azil zaprosili v Avstriji in Nemčiji, ostale pa vrnejo na Hrvaško. Doslej so zavrnili 70 oseb.

Hrvaška je napovedala, da bo vrnjene prebežnike vračala v Srbijo, vendar, kot poroča HRT, tega doslej še niso uredili.  

Na postaji že pet dni

Tako so v Zagrebu tudi v prejšnjih dnevih opazili tujce, ki so prenočevali na želežniški postaji. "Menimo, da se bo v naslednjih dnevih vse več ljudi vračalo s hrvaško-slovenske meje, ker druge možnosti nimajo," poroča HRT. Njihov novinar se je na želežniški postaji pogovarjal s štirimi Afganistanci, ki se na postaji zadržujejo že pet dni. Ker imajo mesec dni neomejeno gibanje, bi lahko v Slovenijo skušali vstopiti tudi preko zelene meje. 

"Do sedaj ne beležimo povečanja nedovoljenih prehodov na zeleni meji, smo pa na to možnost opozorili naše enote vzdolž zelene meje sočasno z uveljavitvijo bolj doslednega preverjanja migrantov na vlakih.V primeru, da bomo migrante prijeli pri poskusu nedovoljenega prestopanja meje, bomo zoper njih vodili postopke v skladu z zakonom o tujcih in jih vračali v Republiko Hrvaško,"  so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. 

Komentarjev 2