Slovenija
70 ogledov

Zbirajo pomoč za Simona

Simon padalec
1/2
zasimona.si
Pred mesecem in pol se je življenje 28-letnega Simona obrnilo na glavo. Ostal je brez obeh nog. Kljub temu ostaja pozitivno naravnan. Njegovi bližnji in prijatelji so stopili skupaj, da bi mu pomagali pri nakupu drage protetike. Pomagate lahko tudi vi.

Simon je po nesreči na Jahorini ostal brez nog, a mu to ni vzelo volje do življenja. Čeprav je na začetku odklanjal pomoč, je zdaj le spoznal, da si bo sam le stežka privoščil nožni protezi.

Njegovi bližnji in prijatelji so zato stopili skupaj in organizirali zbiralno akcijo, s katero bi Simonu zagotovili dovolj kakovostno življenje. Simon potrebuje eno nadkolensko in eno podkolensko protezo. Potrebne bodo tudi adaptacije njegovega doma, ki mu bodo omogočile, da bo lahko zaživel samostojno.

Kako lahko pomagate

Stekla je akcija zbiranja zamaškov, ki je že obrodila prve sadove. Denar od zbranih zamaškov, ki jih bo odkupilo podjetje za recikliranje odpadkov, bo šel v sklad za nakup nožnih protez. Za vse informacije se lahko obrnete na Mitjo Krauta (mitja.kraut@temeach.si).

Sredstva lahko nakažete tudi na tekoča računa Slovenske karitas in račun, ki ga je za Simona odprla njegova teta. Prispevate lahko tudi prek SMS-sporočila s ključno besedo SIMON na 1919. Na pomoč lahko priskočijo tudi podjetja prek donatorske pogodbe ali kako drugače.

Stopil na mino

Konec oktobra je Simon skupaj s prijatelji odšel v Bosno in Hercegovino, kjer so na območju Jahorine načrtovali skoke s padalom. Pri preletu je Simon nevede pristal na minskem polju. Ob vzpenjanju nazaj na hrib je stopil na mino, ki mu je hudo poškodovala obe nogi, desno roko in trup.

Kot medicinski tehnik je vedel, da so poškodbe hude in da mora zaustaviti krvavitev, da bi preživel. Iz ostankov padala si je na nogah naredil prevezo in se z glavo obrnil po hribu navzdol, da bi upočasnil krvavenje. Ves čas, ko je čakal na pomoč, je bil priseben.

Zaradi minskega polja je bilo reševanje zahtevno in je trajalo več kot tri ure. Ob prihodu v sarajevski klinični center so sledile operacije, med drugim tudi amputacija obeh nog. Ko se je njegovo stanje stabiliziralo, so ga prepeljali v ljubljanski klinični center, kjer ostaja na zdravljenju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.