Slovenija
9689 ogledov

Zdravniki opozarjajo: Tudi mladi in zdravi zaradi tega pristanejo na intenzivni

Rdeča mušnica Profimedia
Na UKC Ljubljana opažajo vedno višji porast zastrupitev z gobami. Vzrok zanje je večinoma neznanje ljudi.

Kot smo že pisali, se v Sloveniji pojavlja spletni trend, ki ljudje prepričuje v zdravilne lastnosti strupenih gob, bolj natančno rdeče mušnice. Čeprav mnogi trdijo, da je njena užitnost odvisna od priprave, pa v UKC Ljubljana trdijo, da je uživanje vseh strupenih gob izjemno nevarno.

Velik porast zastrupitev

Da so zastrupitve z gobami v velikem porastu, so nam potrdili tudi na UKC Ljubljana. V okviru 24 urne informativno-konzultativne službe Centra za zastrupitve so zabeležili visoko število iskanja pomoči zaradi zastrupitve v urgentnih ambulantah po vsej Sloveniji.

Do torka so na UKC Ljubljana obravnavali že skoraj 100 zastrupitev z gobami. Večinoma so se zastrupili z gobami, ki povzročajo slabost, bruhanje in drisko. Od vseh zastrupitev sta bili dve zastrupitvi z zeleno mušnico in sedem z dežnički (Lepiote). Prav tako so obravnavali dve zastrupitvi z rdečo in panterjevo mušnico.

Poudarili so še, da so obravnavali tudi povsem zdrave in mlade osebe, ki so ob uživanju rdeče mušnice potrebovali sprejem v enoto intenzivne terapije.

Vzrok za zastrupitev

Kot so omenili, je v večini primerov vzrok za zastrupitev nezadostno in površno poznavanje gob. Prav tako so omenili, da si ljudje šele po zaužitju gob vzamejo čas za raziskovanje gob, zaradi česar posledično poiščejo pomoč v zdravstvenih ustanovah.

Rdeča mušnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi tega asist. dr. Lucija Šarc, dr. med. s Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKCLJ opozarja, da smo pri nabiranju gob dodatno previdni. "Nabirajmo in jejmo gobe, ki jih dobro poznamo. Prav tako naj gob ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki, ki imajo predpisano dieto," so povedali. Kadar nabiramo gobe moramo biti pozorni, da niso razpadle ali črvive. Prav tako je pomembna čimprejšnja priprava (v prvih 24 urah).

Potek zastrupitve

Simptomi zastrupitve se pojavijo zelo hitro po zaužitju. Sprva oseba postane zmedena in omotična, prav tako ima lahko težave z ravnotežjem in koordinacijo. Običajno je zastrupitev podobna stanju alkoholiziranosti. Oseba ima povišano telesno temperaturo, nastopi pa tudi suhost kože in sluznic. Običajno te simptome spremlja tudi slabost, bruhanje, driska, znojenje in slinjenje. V najhujših primerih lahko pride tudi do kome.

Panterjeva mušnica | Avtor: Profimedia Profimedia
Kadar se oseba zastrupi z gobami, običajno postane utrujena in pade v globok spanec, ki ga spremljajo žive sanje. Opazili so tudi, da običajno ljudje poleg rdeče mušnice uživajo tudi druge droge, največkrat alkohol. V tem primeru je potek zastrupitve neobičajen in nepredvidljiv.

 

Zdravljenje zastrupitve

Za zastrupitev z rdečo mušnico nimajo protistrupa. Kot so povedali, bolnik prejme tekočine in zdravila proti bruhanju. Pogosto so zaradi nemira in agresivnosti, ki sta simptoma zastrupitve, potrebna tudi pomirjevala. Kadar bolnik poišče pomoč dovolj zgodaj, bi bilo učinkovito izpiranje želodca in aktivno oglje, vendar so takšni primeri izjemno redki. Pri prvi pomoči lahko tudi izzovemo bruhanje.

Vseeno pa zdravniki mirijo, da so smrtni primeri zaradi same rdeče mušnice redki. Smrt največkrat nastopi zaradi poškodb ali sočasnih drog oziroma pridruženih bolezni.

Ponovno tudi opozarjajo, da rdeča mušnica nima nobenih terapevtskih učinkov. Prav tako njeno uživanje in uživanje ostalih strupenih gob ne pomaga pri boljšem spancu oziroma boljšemu počutju. Zaradi tega se ne poslužuje strupenih god, prav tako ne uživajte gob, ki jih ne poznate.

gobe Odpoved ledvic Zdravje Na tržnici kupila strupene gobe in umrla
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.