Slovenija
28 ogledov

Zdravniki preklice soglasij umikajo

04102007_zurnal24_onkoloski_institut_bostjan_tacol Žurnal24 main
Onkološki bolniki prosijo institucije: zmenite se že med seboj, saj je za onkološke bolnike lahko usoden vsak dan. Nekateri zdravniki preklice soglasij že umikajo.

V javnosti se vrstijo številni poziv zdravnikom, naj zamrznejo preklice soglasij za delo preko polnega delovnega časa, saj po večini bolnišnic že odpada redni program. Nekateri zdravniki preklice soglasij zato že umikajo. V sežanski bolnišnici in Psihiatrični bolnišnici Idrija so se za tak korak odločili vsi zdravniki, poroča STA.

Slovenija jih odbija
Veliko je tujih zdravnikov, ki bi prišli k nam delat, a jih moti umetno zadrževanje, je prepričan eden izmed naših zdravnikov. Kot pravi, mora namreč tuji zdravnik čakati tudi leto in pol, preden opravi vse potrebne izpite in zadosti pogojem. Medtem (v nasprotju z drugimi državami) ne sme delati. Več: Tujci k nam ne želijo.

UKC Ljubljana: preklic soglasja je doslej umaknil en zdravnik
UKC Maribor: preklic soglasij je umaknilo 16 zdravnikov
Splošna bolnišnica Jesenice: s 1. septembrom so vsi zdravniki umaknili soglasja za dežurstva, do danes so jih že vrnili zdravniki na oddelkih pediatrija in ginekologija
Porodnišnica Postojna: preklice je umaknilo šest zdravnikov od devetih, kolikor jih je soglasja preklicalo
Kranjska Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo: soglasje so umaknili štirje ginekologi in dva anesteziologa. Nihče jih ni vrnil.
Splošna bolnišnica Novo mesto: 5 od 82 zdravnikov je umaknilo preklic soglasij.
Splošna bolnišnica Celje:  7 zdravnikov je umaknilo preklic soglasij.
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec: 4 izmed 73 zdravnikov so umaknili preklic soglasij.
Preklicev soglasij ni umaknil noben zdravnik iz Splošne bolnišnice Brežice, Splošne bolnišnice Izola in Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica.

Onkološki bolniki prosijo za pomoč
Onkološki bolniki so sicer danes pozvali predsednike svetov Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana, UKC Ljubljana in UKC Maribor, naj vplivajo na institucije glede organizacije dela. Kot poudarjajo, je vsak odloženi dan zdravniške obravnave za njih lahko usoden. Ne le da vsak dan na novo odkrijejo raka pri 30 ljudeh, obstajajo tudi številne druge rizične skupine, kjer en dan pomeni ogromno. "Niso resni samo onkološki bolniki. Ne strašimo z rakom, saj je vedno bolj ozdravljiva bolezen," ob tem poudarja Mojca Senčar, ena od podpisnic omenjenega poziva.

Tudi Katarina Kresal poziva zdravnike, naj bolnikov ne jemljejo za talce. Več v članku: Fides ogorčen nad Marušičem.

Posegi že odpadajo
Vsi pristojni bi morali sesti za mizo, če pa dogovora niso sposobni skleniti, naj uporabijo mediacijo, je prepričana Senčarjeva, ki nadaljuje: če položaja ne zmorejo več obvladovati, naj mesto prepustijo drugim. "Na naše prvo pismo se je odzval le Fides, čeprav smo pisali tudi predsedniku države, vlade, zdravniške zbornice. Nas ne jemljejo resno. Zato pričakujemo, da se bodo odzvali vsaj nekateri in poskušali urediti stvari," pravi predsednica Europe Donne. Kot smo že poročali, zaradi preklica soglasij zdravnikov ponekod že odpadajo operativni posegi, tudi pri bolnikih z rakom.

Vsak dan v Sloveniji na novo odkrijejo raka pri vsaj 30 ljudeh, ki potrebujejo takojšnjo zdravniško obravnavo in
zdravljenje.

"Zdravniki izkoriščajo najbolj občutljive"
"Stavka zdravnikov na OI je v nasprotju s Hipokratovo prisego. Izkoriščajo najbolj občutljivo populacijo, kot so otroci in drugi na OI. Vsak, ki to počne, se mora vprašati o lastnih človeških in etičnih vrlinah – ali jih sploh še ima? Postaviti onkološke bolnike za talca ... Upam, da se tisti, ki to naredi, zaveda, kaj s človeškega vidika to pomeni. Vsi vedo, kje in na kakšen način bi se na OI lahko vedli razumno. Imajo vso možnost za to, da to takoj brez cirkusa naredijo, ne pa da pretijo vsej slovenski javnosti," je bil ob tem, ko smo ga povprašali za mnenje, oster Samo Fakin, direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.