Slovenija
4351 ogledov

Zdravniki: To je le naš klic na pomoč! Vlada: Plačani ne boste!

Zdravnik Profimedia
V sindikatu Fides pred stavko zdravnikov, napovedano za sredo, še vedno računajo na dogovor z vlado.

Stavke si v Fidesu ne želijo, izpostavljajo, da je to le klic na pomoč zdravnikov, ki vladno stran ponovno pozivajo k nadaljevanju pogajanj, je danes dejal predstavnik Fidesa Gregor Zemljič. 

Vlada je medtem na današnji seji sprejela odgovor na stavkovne zahteve Fidesa. Kot so zapisali, bodo zahteve predmet pogajanj v okviru vzpostavljanja zdravstvenega plačnega stebra znotraj skupnih temeljev plačnega sistema javnega sektorja. Ocenjuje tudi, da Fides z napovedano stavko krši sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, podpisan lanskega oktobra. Stavkajoči na dan stavke zato ne bodo plačani, so naknadno pojasnili na ministrstvu.

V Fidesu bodo odgovor vlade komentirali, ko ga tudi uradno prejmejo, je na novinarski konferenci po današnji seji Koordinacije zdravniških organizacij dejal podpredsednik sindikata in vodja Fidesove pogajalske skupine Zemljič.

Zemljič: K rešitvi morata pristopiti obe strani

Ob očitani kršitvi oktobrskega stavkovnega sporazuma je Zemljič izpostavil, da se stavkovne zahteve nanašajo na še vedno veljavni zakon o sistemu plač v javnem sektorju, medtem ko se je omenjeni sporazum nanašal na oblikovanje novega stebra za zdravstvo v sistemu plač, "od katerega si v zdravstvu veliko obetamo, skupaj z ostalimi potrebnimi reformami v zdravstvu".

Po Zemljičevih besedah morata obe stran pristopiti k razrešitvi stavkovnih vprašanj. "Mi še vedno pričakujemo poziv vlade na nadaljevanje pogajanj. V dobri veri se morata obe strani usesti in se dogovoriti. Mi računamo, da bi se lahko dogovorili do srede, da bi stavka odpadla. Če se vladna stran z nami sploh ne bi hotela usesti, je to v bistvu nekaj skrajnega, povsem v nasprotju z duhom mirnega reševanja odprtih vprašanj," je poudaril.

Spomnil je, da so se na podlagi rezultatov ankete med članstvom odločili, da je stavka edini način, da z vladno stranjo znova sedejo za mizo, saj so sicer njihovi pozivi k nadaljevanju pogajanj naleteli na gluha ušesa. "Stavka je zadnja stvar, ki bi si jo želeli. Vemo, v kakšnem stanju je javni zdravstveni sistem, vemo, kaj pomeni en dodaten dan zaostanka," je opozoril. Vlado zato ponovno pozivajo k nadaljnjim pogovorom in razrešitvi odprtih vprašanj.

Zahteve "precej načelne"

Kot je poudaril predstavnik Fidesa Zemljič, je kar nekaj stavkovnih zahtev precej načelnih. Med njimi so namreč ob odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvenih timih sicer tudi javna in jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

Zahtevajo tudi oblikovanje jasne karierne poti zdravnikov in prenos napredovanj, doseženih v času specializacije, ki se sedaj zdravnikom po opravljenem specialističnem izpitu ne upoštevajo. Zadnja stavkovna zahteva pa je dosledno upoštevanje standardov in normativov. Ob tem pričakujejo tudi vzpostavitev pravnih podlag in virov financiranja za fleksibilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov, ki te standarde in normative presegajo.

Glede naslednjih korakov se bodo v sindikatu odločali sproti oz. glede na odziv vlade. Bodo pa po stavki na zasedanju organov sindikatov sklenili, kako naprej.

Stavka v skladu z zakonom 

Sicer pa bo stavko potekala sladno z zakonom o stavki in zakonom o zdravniški službi. V času stavke bo tako zagotovljena obravnava nujnih stanj ter bolnikov, mlajših od 18 in starejših od 65 let. 

Stavkovni odbori so po Zemljičevih besedah oblikovanj "v praktično vseh zavodih, v vseh zavodih so bile predane ustrezne dokumentacije". Spomnil je še, da so poslovodstva odgovorna za organizacijo dela v času stavke.

zdravstveni dom Ljubljana Slovenija Dan pred zdravniki bodo stavkali še pacienti. Kako? Zdravniki Fides Slovenija Zdravniki ogorčeni zaradi ministra. "Namesto, da bi se zahvalil ..." Danijel Bešič Loredan "Zloma ni!" Slovenija Minister brez dlake na jeziku razkril, kdo ustvarja izredne razmere v zdravstvu Covid-19 na Jesenicah Slovenija Covid dodatki v zdravstvu. Računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
 • Avatar omega_v6
  omega_v6 22:01 05.januar 2023.

  Če bi bil jaz zdravnik ne bi razmišljal niti dneva takoj zapustim državo in grem v Švico kjer bom gospod doktor !! Delal bi za trikrat večjo plačo Albance pa zdraviš v Sloveniji ali Švici je popolnoma isto le,da ti ...prikaži več tam ne solita pameti Golob in Loredan!!

 • Željko 21:43 05.januar 2023.

  Bravo GALOB res ti dobro uspeva voditi to državo. Sploh ne vem kje bi z pohvalami začel. Mogoče z tem da ti je kot edinemu v tako kratkem času uspelo narod v popolnosti skregat. Se enkrat BRAVO GALOB

 • jakec1575 19:09 05.januar 2023.

  Naj privatniki placajo vse specializacije kadrov ki so jih ukradli javnemu sektorju. To smo placali mi iz proracuna.