Slovenija
26692 ogledov

Banke opozarjajo pred množično goljufijo

evro, evri, štetje, denar
1/2
Shutterstock
Združenje bank Slovenije opozarja, da v zadnjem času mnogi Slovenci prejemajo neželeno pošto, ki je povezana z različnimi goljufijami.

Vsebina prejete elektronske pošte napeljuje k plačilu provizije preko mednarodne mreže za hitro pošiljanje denarja po vsem svetu WesternUnion oziroma MoneyGram.

Da ne boste ogoljufani, bodite posebej pozorni na: 

- predstavnike natečajev, nagrajevanj ali loterijskih družb, ki želijo, da jim nakažete denar, da uveljavite nagrado, ki naj bi jo dobili, 

- dopise ali e-poštna sporočila vladnih uradnikov iz Nigerije ali druge tuje države, ki prosijo za pomoč pri nakazilu presežnih sredstev iz tuje države na vaš bančni račun, 

- telefonske klice domnevnih predstavnikov policije, ki trdijo, da je imela vam znana oseba nesrečo ali je bila aretirana in potrebuje denar,

- dopise ali e-poštna sporočila, v katerih vam ponujajo smešno nizko ceno za drago ali redko trgovsko blago.

"V takšnih primerih uporabnikom plačilnih storitev svetujemo, da omenjene goljufive dopise intelefonske klice prezrete, v primeru prejete goljufive elektronske pošte pa svetujemo da ne odpirate in ne odgovarjate na pošto neznanega pošiljatelja, ne odpirate priponk in povezav v elektronski pošti neznanega pošiljatelja ter sporočilo nemudoma pobrišete," so sporočili iz Združenja bank Slovenije. 

Ne poskusite se odjaviti s seznama prejemnikov sumljivega sporočila, ki ste ga prejeli, saj boste na ta način potrdili, da je vaš elektronski naslov veljaven.

Zaradi možnih zlorab vam pri pošiljanju denarja združenje bank svetuje veliko previdnost. WesternUnion namreč ni namenjen plačilu blaga in storitev. Denar nakazujte samo osebam, ki jih dobro poznate. Svetujejo, da se pred izvedbo nakazila posvetujete s svojo banko oziroma hranilnico.

V primeru dvoma ali sumljivega telefonskega klica, navadne pošte ali e-poštnega sporočila se lahko obrnete na urad za varstvo potrošnikov. Če ste žrtev goljufije, dogodek prijavite policiji in vaše obvestilo pošljite na spoof@westernunion.com.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • kapibara 14:00 07.november 2018.

    Goljufija je bila že večkratna dokapitalizacija Slovenskih bank

  • Avatar Leon
    Leon 09:58 07.november 2018.

    Banke opozarjajo pred množično goljufijo...............slovenskih bank ! Banda !