Slovenija
24 ogledov

Žerjav: "Ulica" se bo zgodila po vsej Sloveniji

Radovan Žerjav Žurnal24 main
Radovan Žerjav med razlogi za umik z vrha SLS omenja tudi Kanglerjev odhod iz stranke.

Kot je sporočil že včeraj z javnim pismom, se Radovan Žerjav poslavlja z vrha stranke SLS. Zapisal je, da na rednem kongresu stranke v začetku marca ne namerava več kandidirati za predsednika SLS.

Žerjav je kot razloge navedel najprej prevelika pričakovanja do njega, ki jih ni mogel zadovoljiti, zaradi česar je zaznaval nezadovoljstvo: “Zato želim s svojo odločitvijo razbremeniti in razelektriti razmere v stranki. Še zlasti pa ne želim, da bi kdorkoli zaradi mene kot predsednika ali politike, ki jo zagovarjam, izstopal iz stranke, ki sem ji posvetil zadnja štiri leta svojega dela.” Trdno pa je prepričan, da se je vodstvo pri izključitvi mariborskega župana Kanglerja iz stranke odločilo pravilno.

Njegova odločitev povezana tudi s Kanglerjem

Odločitev je Žerjav znova pojasnil na današnji tiskovni konferenci. Kot je povedal, kaj dosti k tistemu, kar je napisal, ne bo dodal. Razlogov, zakaj ne bo več kandidiral za predsednika stranke, je po njegovem več. Nekateri so notranje strankarski, veliko pa je tudi takih, ki se dogajajo dnevno v političnem prostoru, na koncu pa je navedel, da ima tudi osebne oziroma družinske razloge. Je pa povedal, da bi se "zlagal, če ne bi rekel, da so bili zadnji dogodki povezani z mariborskim županom in napovedanimi odstopi članov pol pikice na i".

Dogajanje v Mariboru ima po Žerjavovem mnenju velik vpliv na stranko, stranka pa na to dogajanje ne more vplivati. Se pa to pozna na javnomnenjski podpori stranki.

Prepričan je, da se bo nezadovoljstvo iz Maribora razširilo na nacionalno raven, s čimer pa se ne strinja, saj to po njegovem mnenju ne pelje nikamor.

"SLS ostaja trden člen koalicije"

Kot je povedal, je poskušal v stranki vzpostaviti drugačno politiko, ki bi se razlikovala od politike drugih strank. Po njegovem mnenju je kdaj to tudi uspelo, kdaj ne, vmes pa je bila tudi kakšna poteza, ki se je izkazala za vrhunsko, spet druga se je izkazala za napako. Dejal je še, da je bilo v času njegovega predsedovanja stricev vedno manj.

"Ne želim,da bi nastala kakšna nepotrebna panika, povezana s koalicijo. Do marca sem predsednik te stranke, ki bo ostala trden člen koalicije. Ni bojazni, da bi se tu dogajalo kaj nepričakovanega, nenadzorovanega," je zagotovil. Kot je dejal, je pripravljen ostati minister, o čemer se bo po kongresu posvetoval s stranko in koalicijo. "Če bo potrebna sprememba, naj se zgodi na nadzorovan način," je dodal.

Bo to konec za SLS?

Žerjav je zavrnil namigovanja, da naj bi njegov odhod iz vodstva stranke pomenil konec za SLS. Po njegovem mnenju je bilo ob njem veliko dobrih, poštenih ljudi, zato verjame, da bodo našli novega predsednika, ki bo nadaljeval v zastavljenem duhu. "Do konca kongresa bom naredil vse, da zamenjavo naredimo na kulturen, dostojanstven način, brez pretresov za stranko in koalicijo," je povedal. Pravi, da ni možnosti, da bi si premislil.

Na prvem mestu družina

Eden izmed naštetih razlogov je tudi družina. Kot je povedal, je zadnjih pet let zanemarjal, kar mu je najbolj drago – družino. "Ko potegneš pod črto, se postavi kar nekaj vprašanj," je priznal in dodal, da odločitev ni bila enostavna in da je ni sprejel čez noč. Iz politike se umika v gospodarstvo.

Za pismo ni vedel nihče

Za pismo ni povedal nikomur iz SLS-a, saj bi, tako Žerjav, verjetno kdo poskusil preprečiti njegovo odločitev. Je pa včeraj in danes prejel številna pisma oziroma sporočila podpore.

Različni odzivi koalicijskih strank

Predsednik Državljanske liste Gregor Virant obžaluje, da se Žerjav poslavlja, ker sta zelo dobro sodelovala. "Žerjav je človek dialoga, z njim se je moč dogovarjati, je razumen politik in mi je žal, da odhaja," je v izjavi novinarjem dejal Virant. Po njegovem mnenju je žalostno, da "najbolj razumni, zmerni politiki, usmerjeni v dialog in kompromis, izgubljajo voljo. Nad tem bi se morali kakšni drugi politiki resno zamisliti".

V NSi menijo, da je Žerjavova napoved interna stvar stranke SLS. Je pa po prepričanju vodje poslancev NSi Mateja Tonina stabilnost vsake koalicijske stranke pomembna za vlado. Ob tem verjame, da bodo v SLS tudi po kongresu ostali stabilna stranka.

V SDS in Desusu Žerjavovo odločitev obžalujejo. Predsednik Desusa Karl Erjavec tudi ocenjuje, da je Žerjav dobro vodil stranko, a da je zagotovo znotraj vsake stranke težko loviti ravnotežje. Stranka SDS je na družbenem omrežju Twitter zapisala, da obžalujejo Žerjavovo odločitev, več izjav pa niso dali.

Komentarjev 3
  • privat 20:35 28.november 2012.

    to se pa zgodi ,ko kriminal zavlada v parlamentu...narod z silo prevzame parlament!!

  • zcmr 22:34 26.november 2012.

    Se par davkov ,par povisanja trosarin in podobnih drzavnih plenjenj delavcem pa bo pozar zajel celo lepo, se vedno imajo cas da ustavijo to abnormalno plenjenje narodu in strasti pomirijo....vse zavisi od njih !

  • Žurnalček 20:19 26.november 2012.

    Bo, ampak najprej v vaseh , kjer so župani SLS zapufali le te za 2 kratnik Ljublane . Marš govno pufarsko !