Slovenija
24 ogledov

Žice namesto pšenice

daljnovod, Sevnica Nada Černič Cvetanovski
Daljnovod. Na relaciji Trebnje–Mokronog–Sevnica bo predvidoma zgrajen v nekaj letih.

"Včasih smo imeli na njivah koruzo in pšenico, zdaj so polja prepredena z žico," je načrtovano gradnjo daljnovoda Trebnje–Mokronog–Sevnica, ki je v začetni fazi, pospremil Janez Kukec, občinski svetnik in predsednik Krajevne skupnosti Tržišče. Pobudo za izgradnjo je dalo gospodarsko ministrstvo, da bi se izboljšala preskrba z električno energijo predvsem na širšem območju Mirne, Šentruperta in Mokronoga.

"Za obstoječe daljnovodno omrežje na tem območju so značilne zelo slabe obratovalne razmere, visoki padci napetosti, težave pri zagotavljanju rezervnega napajanja, ob vsem tem pa tudi naraščajoči odjem," so gradnjo 2 x 110 kilovoltov daljnovoda utemeljili na ministrstvu. Predvidoma ga bodo zgradili v nekaj letih, na zadnji seji občinskega sveta pa so se sevniški svetniki zgolj seznanili s pripravo državnega prostorskega načrta in smernicami, ki jih je izdala občina.

"Boštanjsko polje je postalo elektropolje," je umeščanje daljnovoda v prostor komentiral svetnik Tomaž Lisec. V občini so se namreč komaj polegle vroče razprave ob umeščanju in gradnji daljnovoda Beričevo–Krško, že je na vrsti gradnja drugega daljnovoda.

O odškodninah investitor

Občina je v smernicah zapisala, da daljnovod ne sme posegati na območja poselitve, da je treba poti do trase daljnovoda zgraditi pred začetkom gradnje in da mora naročnik te ceste vzdrževati: "Vse postopke v zvezi z izplačili odškodnin mora investitor urejati z lastniki, občina in Elektro Celje pa bosta pred začetkom gradnje sklenila pogodbo, s katero se bo zavezal, da bo poravnal škodo na infrastrukturi zaradi povečanih obremenitev ob gradnji.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.