Slovenija
31 ogledov

Zidar podaril skoraj 9 milijonov evrov

Zaradi dolgov, ki jih je Zidar nakopal SCT, se bodo delnice delničarjev razvelja Žurnal24 main
Ivan Zidar je srbskemu podjetju prepustil skoraj devetmilijonsko terjatev podružnice SCT v Beogradu. S tem je oškodoval stečajno maso SCT.

Nekdanji direktor in lastnik Ivan Zidar je manj znanemu podjetju iz Srbije odpisal več kot osem milijonov evrov visoko terjatev do družbe, ki je gradila most čez reko Savo v Beogradu, danes poroča Dnevnik.

Oškodoval stečajno maso

"S tem je po besedah stečajnega upravitelja SCT Leona Benigarja Tošiča oškodoval stečajno maso. Terjatve so bile prenesene na družbo Investbiro – Plus iz Kragujevca, pri čemer SCT v zameno ni dobil nobenega plačila. Direktor srbske družbe je Dragoljub Božič, ki je obenem njen 40-odstotni lastnik, preostale deleže pa obvladuje sedem drugih ljudi. Kakšna je povezava srbske družbe z Zidarjem oziroma SCT, če sploh je kakšna, nam včeraj ni uspelo ugotoviti," pišejo na Dnevniku .

Nezakonito

Tošič je pojasnil, da je bil prenos terjatev opravljen s pogodbami, ki so bile podpisane po pooblastilu Ivana Zidarja dne 3. in 10. marca 2011, torej po začetku postopka prisilne poravnave, vendar brez soglasja sodišča in upravitelja. Zato gre za razpolaganje s premoženjem v nasprotju z določbami zakona, je opozoril Tošič.

Beograjsko sodišče že preverja

Zadeva je po navedbah Dnevnika že na gospodarskem sodišču v Beogradu, kjer bo Tošič priglasil stransko intervencijo in predlagal zavrnitev zahtevkov novega upnika iz razloga ničnosti pogodb o prenosu.

"O ravnanju poslovodstva SCT bom obvestil Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in podal ustrezno ovadbo zoper vse udeležence v spornih poslih, s katerimi je bila stečajna masa oškodovana za skupno 8,647 milijona evrov," je za Dnevnik poudaril stečajni upravitelj SCT.

Komentarjev 13
  • Senior 12:20 05.avgust 2013.

    Stolp, ti si zmešan!

  • JellyFish 18:07 04.julij 2013.

    Nene, tako v Sloveniji izgleda!!! Drugače je to daleč od demokracije in blaginje. Jaz bom samo to rekla, da nas je lahko sram, kak gamad podpiramo, a mi debatiramo tukajle na forumu, oni pa se nam smejejo. Mi smo krivi ...prikaži več in dokler se bomo obračali stran, tako dolgo bo to trajalo...Zj pa napet možgane.:)

  • Oxxo 09:06 22.junij 2013.

    @Šemefuky - a si si malo obremenjen z mano? A me še sanjaš al kaj? Sem ti že v drugem postu napisal - pa bom ponovil: A ga danes še nisi dobil pa si slabe volje?