Slovenija
3864 ogledov

"Živimo na Balkanu, striženje doma je bolj nevarno kot v salonu"

Jure Knez STA
Jure Knez iz Dewesofta je prepričan, da smo že prešli smiselno mejo zapiranja.

"Priznati si moramo, da nam v tem trenutku vlada virus. Vsi smo pričakovali in potihem upali, da bo, tako kot pred leti sars, virus izginil, a vidimo, da temu ni tako - v jesenskem času se je še bolj razmahnil. Nastopiti bo morala medicina, s cepivom, da bomo lahko zaščitili najbolj ogrožene," je na današnji tiskovni konferenci povedal Jure Knez iz Dewesofta, sicer član strokovne skupine, ki je pripravljala PKP6. "Želja vseh nas je, da si snamemo maske, da zaživimo svobodno, se družimo, zabavamo in potujemo po svetu. Da dosežemo ta cilj, moramo ravnati zelo odgovorno. Medicina je na limitu, s svojim ravnanjem ne smemo nanje prenašati odgovornosti, da se bodo morali odločati, kdo bo dobil respirator in kdo ne."

"Zavedati se moramo, da bo po zdravstveni krizi sledila še ena - ekonomsko-dolžniška kriza, na katero se moramo pripraviti. Tukaj se moramo prilagoditi na osebnem, poslovnem in družbenem področju."

Jure Knez, Dewesoft

Poudaril je, da so se v podjetjih že v prvem valu opremili, saj se zavedajo, da je potrebno ustvarjati dodano vrednosti. "Najlažje bi bilo ostati doma in vzeti državno pomoč, ampak bi s tem zapadli v še hujši vrtinec, iz katerega ne bi bilo vrnitve," je dejal Knez.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovićeva do konca leta pričakuje takšen razplet

V njihovem podjetju v Trbovljah so imeli od sto zaposlenih deset okužb. "Vse so prišle od zunaj, z ukrepi, ki smo jih vpeljali, smo dosegli, da se okužba ni širila v podjetju," je navedel Knez. "Da se delati, da se živeti s tem, da se tudi še naprej ustvarjati."

Maske na prostem | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Izrazil je prepričanje, da smo z zadnjimi ukrepi na meji ali pa smo že prešli mejo, ko je zapiranje smiselno. "Praznenje polic, zapiranje tehničnih trgovin - nobeden ne verjame, da bo to res bistveno vplivalo na širjenje virusa," je dejal Knez. "Določene stvari so kontra produktivne. Živimo na Balkanu, striženje doma je gotovo bolj nevarno kot v salonu pod ukrepi." 

 

"Če bi moral ob ponovnem startu gospodarstva izbirati med tem, ali bo država postala fleksibilna in učinkovita ali med zagonskimi sredstvi, bi raje izbral fleksibilno državo."

Jure Knez, Dewesoft

Strokovni skupini so predlagali, da uredijo trg dela, da aktivirajo nezaposlene, tki čakajo na delo. "To je v prihodnosti nujno, da bomo uspeli izkoristiti nove poslovne priložnosti," je dejal Knez. "Naša zakonodaja na trgu dela je zastarela, je iz nekega drugega časa, ni primerna za naš čas, zato jo je treba popraviti."

Covid-19 Slabe novice Slovenija Novi podatki: Visoke številke, delež okuženih se je spet povečal

Ne zdi se mu primerno, da v kuhinjah v DSO delajo okuženi zaposleni, medtem ko imamo doma gostince, ki ne morejo delati. "V PKP bi vsak rad videl 500 evorv več v žepu, a ko bo krize konec, bomo vsi gledali števlke porabljenih sredstev, ki nas bodo bremenile v prihodnosti," je opozoril. "Podjetja so znala odgovorno pristopiti, delamo, kjer se le da. Mislim, da bodo preživeli tisti, ki se bodo znali prilagoditi."

"Naša osnovna naloga v PKP 1 je bila zaščititi zaposlene, v naslednjem paketu smo šli ščititi podjetja z jamstvenimi shemami. Skušajmo razumeti nekaj - nič, kar počneta skupina in vlada, ne počnemo drugače, kot to počnejo druge sosednje države. Edina razlika je v implementaciji ukrepov. Naša država še ni na tisti stopnji operativnosti, kot so sosednje države." 

Dušan Ošlaj, Duol

Dušan Ošlaj iz Duola, prav tako član svetovalne skupine, je dejal, da je žalostno, da je tretjina testiranih okužena, a še bolj žalostno je, da je praktično sto odstotkov slovenskega gospodarstva okuženega z virusom. Poudaril je, da je vlada imenovala posvetovalno skupino za protikoronske ukrepe, katere naloga pa je izključno posvetovalne narave. 

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Covid-19 Slovenija Kar 20 odstotkov novih okužb pade na DS0

Na podlagi podatkov vladna skupina analizira predloge, jih ovrednoti, primerja s primerljivimi ukrepi v drugih državah in vrne vladi. "Za primerjavo: iz ene strani predlogov vrnemo štiri strani, v parlament pride okrog 120 strani." 

Olaj je poudaril še, da je pomoč in podpora vseh pristojnih služb sicer izjemna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Žurnalček 09:35 19.november 2020.

    Srbski igralec Ivan Baktiarev je umrl zaradi korone , ki jo je dobil , dobili so jo vsi potniki v os. av. , ko so se 2 ure skupaj peljali na predstavo .

  • Žurnalček 09:32 19.november 2020.

    Izdelki , ki se kupujejo ad hock , bi morali biti še naprej dostopni ! Vsi ostali , za katere se pa hodi po štacunah in gleda ter izbira pa ne !

  • Mesija 15:12 18.november 2020.

    Butalci so to že zdavnaj vedeli. Bravo frizerji, veliko zaslužka doma vam želim. Idioti iz DURSA pa naj bodo brez zasluužka