Slovenija
3202 ogledov

Zmeda pri cepljenju v Ljubljani, vsak dan ostala tretjina cepiva

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
V cepilnem centru v Ljubljani danes cepili tudi nekatere brez kroničnih bolezni.

Koordinatorka cepilnega centra Zdravstvenega doma Ljubljana Simona Repar Bornšek je za Televizijo Slovenija potrdila, da so se danes na cepljenje proti covidu-19 odzvali tudi vabljeni, ki sicer nimajo kronične bolezni, a so bili na cepilni seznam uvrščeni kot kronični bolniki. Nekatere so kljub temu tudi cepili, nekaterih ne.

Skladno z nacionalno strategijo cepljenja na ljubljanskem območju trenutno cepijo starejše od 60 let in mlajše s kroničnimi boleznimi.

Seznami cepljenja se ustvarjajo pri osebnih zdravnikih

Repar Bornškova je za omenjeno televizijo poudarila, da je cepilni center na Gospodarskem razstavišču le izvajalec cepljenja proti covidu-19, medtem ko se seznami cepljenih ustvarjajo pri izbranih osebnih zdravnikih, tudi v primerih, ko se posameznik prijavi sam preko aplikacije na spletni strani zdravstvenega doma Ljubljana.

Testiranje za covid-19 v Kranju Covid-19 Zdravje Dobre novice: novi podatki o okužbah in hospitaliziranih

Seznam za cepljenje tako dobijo iz teh baz, danes pa niso mogli preveriti pri osebnih zdravnikih, kje je prišlo do pomote, da so posamezniki, ki navajajo, da nimajo kroničnih bolezni, bili uvrščeni na seznam za cepljenje kot kronični bolniki.

S povabljenimi so se pogovorili

Tako so se z vsakim vabljenim, ki je danes prišel na cepljenje, pogovorili. Nekaj od tistih, ki so dejali, da nimajo nikakršne bolezni in tudi, da v skladu s strategijo niso na vrsti, so zavrnili, nekatere pa so tudi cepili. Ta teden so več dni namenili cepljenju z AstraZeneco, po besedah Repar Bornškove pa je vsak dan ostala približno tretjina cepiva. Zato so se "kljub temu odločili, ker gre za bolnike, ki bodo v skladu s strategijo na vrsti zelo kmalu, da smo nekatere izmed njih tudi cepili", je pojasnila za omenjeno televizijo.

Poleg tega imajo na seznamu v cepilnem centru Zdravstvenega doma Ljubljana še zelo majhno število ljudi, ki so pred njimi še na prednostni listi. Vsi ti bodo cepljeni v naslednjih dneh, cepivo so že naročili.

Christine Lambrecht Covid-19 Svet "Cepljeni ljudje bi lahko uživali dodatne sprostitve ukrepov"

Mislim, da s tem nismo kršili nobena pravila, sploh pa je to v skladu s strategijo oz. željo države in vseh nas, da se čim prej pocepi čim večje število ljudi, sploh v situaciji, ko nam spet naraščajo številke okuženih, je dejala.

Cepljenje poteka gladko, odvisno od tega, koliko se jih odzove

Kot je dodala, delo v cepilnem centru sicer poteka gladko, odvisno je tudi od tega, koliko ljudi, ki so naročeni na cepljenje, se odzove.

Iz omenjenega zdravstvenega doma so sicer že v petek sporočili, da so na cepljenje proti covidu-19 vabili osebe med 18. in 59. letom s kroničnimi boleznimi. Vabljene, ki menijo, da ne sodijo v to skupino, pa so pozvali, naj to preverijo pri svojem osebnem zdravniku, ki jih je označil kot kronične bolnike in ki bo to lahko preveril ter pojasnil ustreznost opredeljene kategorije rizičnosti.

 
Komentarjev 10
  • Dusan21 23:12 24.april 2021.

    STA kaj se dogaja, zakaj širiš laži o cepljenju v Ljubljani

  • Kmodri 20:22 24.april 2021.

    Nespobneži in šalabajzerji...

  • Tupamaros 18:58 24.april 2021.

    Mi, ki smo cepljenje končali pa o cepljenju: Zaupati je stroki in organizaciji s strani ZDL ne pa posameznikom na Facebooku in komentiranju na zurnalu24.