Slovenija
5006 ogledov

Zmeda v Svobodi: Objaviti bi morali kandidate, a jim manjkata dve imeni

Robert Golob Žan Kolman/KPV
"Izvršni odbor in svet stranke Gibanje Svoboda sta se seznanila z evidentiranimi kandidati za evropske poslance. V ožjem izboru so soglašali s sedmimi kandidati, ki bodo dokončno potrjeni 6. aprila na festivalu Gibanja Svoboda, kjer bo lista uradno potrjena," je po sestanku povedala Predsednica Sveta Nataša Avšič Bogovič.

Kot kaže imajo v Svobodi zagato z izpopolnjevanjem kandidatne liste, saj na njej manjkata dve imeni; vseh imen kandidatov na listi je namreč devet. Predsednik stranke Robert Golob bo znotraj širšega kroga tistih, ki si želijo v Bruselj, v prihodnjih dneh opravil dodatne razgovore, poudarjajo v stranki, nato bo izvršni odbor določil še dva.

Avšič Bogovič o imenih ni želela govoriti, povedala je le, da so na seznamu poleg dosedanjih evropskih poslancev, torej Klemna Grošlja in Irene Joveve, tudi nekateri poslanci zdajšnjega sklica državnega zbora. O vrstnem redu kandidatov na listi so se pogovarjali, a odločitve niso sprejeli.

Največja vladna stranka se na evropske volitve podaja prvič, kandidata Irena Joveva in Klemen Grošelj, ki GS predstavljata v Bruslju je stranka "posvojila" po združitvi z LMŠ.  

S stranko Gibanje Svoboda se je o kandidaturi pogovarjal tudi kočevski župan in nekdanji predsedniški kandidat kočevski Vladimir Prebilič, vendar neuspešno. Na volitvah 9. junija bo nastopil pod okriljem stranke Vesna. 

SDS s tremi poslanci?

Kandidatno listo so potrdili že v SDS in NSi, do konca naj bi to storili še pri Levici, v drugi polovici aprila pa še pri SD. Nosilka liste SDS bo pričakovano Romana Tomc, ki se bo tako potegovala za tretji petletni mandat. Na drugem mestu na listi je njen bruseljski kolega, evroposlanec Milan Zver.

Romana Tomc | Avtor: Profimedia Romana Tomc. Profimedia
Glede na trenutne politične razmere in dejstvo, da bo Slovenija dobila še enega poslanca- doselj jih je imela osem, po novem jih bo devet, ima precej možnosti za izvolitev tudi nekdanji notranji minister Aleš Hojs. SDS je na kandodatno listo uvrstil še poslanca Franca Breznik in Branka Grimsa, nekdanjega mariborskega župana in sedanjega predsednika mariborskega odbora SDS Franca Kanglerja, nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Alenko Forte, članico podmladka SDS Karin Planinšek in mednarodno sekretarko Slovenske demokratske mladine Zalo Tomašič.

Ljudmila Novak si je premislila, zdaj stavi na preferenčne glasove

"Dala sem pogoj, če bom prva na listi, bom na listi, če ne bom, nič hudega," je pred pred štiri meseci novinarjem v Bruslju dejala poslanka NSi Ljudmila Novak. Stranka jo je postavila na konec kandidatne liste in zdaj Novakova pravi: "Konec koncev: vrstni red na evropskih volitvah ni tako zelo pomemben, saj s preferenčnimi glasovi volivci postavijo končni vrstni red."

volitve v evropski parlament 2019, Ljudmila Novak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Izvršilni odbor NSi je na prvo mesto na kandidatni listi postavil predsednika stranke Mateja Tonina, sledijo predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc, župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah ter predsednik strankinega Kluba županov in svetnikov David Klobasa, namestnica predsednika sveta stranke in kandidatka stranke že na zadnjih evropskih volitvah Mojca Erjavec, ljubljanska mestna svetnica iz vrst NSi in kandidatka stranke za županjo Ljubljane na zadnjih lokalnih volitvah Mojca Sojar, vodja poslancev in podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj, poslanka in podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič ter poslanec in predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec.

Doslej je Slovenija imela osem poslanskih mest, v naslednjem mandatu pa jih bo imela devet 

Luka Mesec bo tvegal

Tudi v Levici so v preteklih tednih napovedali, da bodo kandidatno listo potrdili predvidoma do konca meseca. Med možnimi kandidati za nosilko liste Levice se omenja poslanko Natašo Sukič, na koncu liste pa naj bi bil nekdanji koordinator stranke, sicer pa minister za delo Luka Mesec.

Luka Mesec | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV
Mesec pravi, da kandidira zato, da podpre listo, njegova prioriteta pa ostaja delo na ministrstvu. Tveganje, da bi bil izvoljen s preferenčnimi glasovi je, kot pravi, za stranko pripravljen sprejeti. 

Rok za vlaganje kandidatur pa se bo iztekel 10. maja ob polnoči. Najpozneje do takrat morajo kandidatne liste Državni volilni komisiji (DVK) sporočiti tudi organizatorja volilne kampanje in sporočiti podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa, s katerega bodo poravnavali vse stroške volilne kampanje. Račune morajo sicer odpreti že pred tem, najpozneje do 24. aprila.

Uroš Lipušček | Avtor: Facebook/Uroš Lipušček Facebook/Uroš Lipušček

Od neparlamentarnih strank so listo za zdaj predstavili Pirati, nosilka bo Urška Orehek. Znano je že tudi, da se bo pod okriljem zunanjeparlamentarne SLS v evropsko tekmo podal Peter Gregorčič, nekdanji direktor RTV Slovenija. V boj za bruseljski stolček se podaja tudi nekdanji dolgoletni dopisnik Radiotelevizije Slovenija in publicist Uroš Lipušček, ki pa še ni sporočil s katero stranko bi lahko sodeloval. 

dezurni@styria-media.si
 

 

Komentarjev 22
  • Plavi-mil 09:13 28.marec 2024.

    Še za dobro plačo se nobeden pameten noče blamirati za to SS fašistično-komunistično golobovo stranko.

  • jezero 07:13 28.marec 2024.

    In zakaj naj bi vladala v Svobodi zmeda, če še niso potrdili kandidatov? Nizkomožganski spis!

  • slopubec 05:14 28.marec 2024.

    Bodo objavili časovnico, ne gre tako hitro.